Eğitim sistemindeki o büyük ayıp sonunda kaldırıldı !

Eğitim sistemindeki o büyük ayıp sonunda kaldırıldı !
Güncelleme:

Gayrimüslim okullarına girmek isteyen öğrencilerin belirlenmesinde, devlet kayıtlarındaki ‘soy kodu’ uygulaması sona eriyor.

Agos gazetesinden Uygar Gültekin ve Baruyr Kuyumcuyan’ın haberine göre tepki çeken uygulamaya son verilmesi için bir genelge hazırlandı. Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacak genelgeye göre, öğrenci kayıtlarına okul müdürleri karar verecek. Türkçe kültür derslerinin öğretmenleri de okullar tarafından MEB’e önerilecek. Atamalar, teklif listesine göre yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yayımlanan genelgeye göre, gayrimüslim okullarında her yıl sıkıntı yaratan ‘soy kodu’ uygulamasına son verildi.  Bundan böyle, öğrenci kayıtlarına okul müdürleri karar verecek. Ayrıca, atamayla görev yapan Türkçe kültür dersleri için görev yapacak öğretmenleri de okul müdürleri önerecek. MEB, önerilen listeden atama yapacak ve başmüdür yardımcısı da yine bu listeden seçilecek.

Şimdiye kadar, gayrimüslim okullarında okumak isteyen öğrencilerin kayıtları okul tarafından alındıktan sonra, il milli eğitim müdürlüğüne gönderiliyordu. Kaydın kabul edilip edilmeyeceğine de milli eğitim müdürlüğü karar veriyordu.

İl milli eğitim müdürlüklerinin, öğrencinin gayrimüslim olup olmadığını, nüfus müdürlükleri aracılığıyla tespit ettiği ve Türkiye’de her vatandaşın devlet kayıtlarında soy koduna göre fişlendiği ortaya çıkmıştı.  Patrikhaneler tarafından vaftizli olan çok sayıda öğrencinin kaydının reddedilmesinin de ‘soy koduna’ dayandığı anlaşılmıştı. Özellikle Müslümanlaştırılmış Ermenilerin çocukları, kayıtlarda ciddi sıkıntılar yaşıyorlardı.