Ek vergiler vatandaşı fena vurdu

Ek vergiler vatandaşı fena vurdu

MTV Avrupa'ya uymayınca, yollar eski araçlarla doldu...

Kalkınma Planı'na sunulan raporda, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde çevreye duyarlı emisyon vergileme sistemine geçilmesinde yaşanan gecikmeye dikkat çekildi. Ayrıca bu nedenle eski araçların trafikten çekilemediği uyarısı yapıldı

Ma­li­ye Ba­kan­lı­ğı “ye­şil ver­gi­” gru­bu içe­ri­sin­de sa­yı­lan çev­re­ye du­yar­lı Mo­tor­lu Ta­şıt­lar Ver­gi (MTV) sis­te­mi­ne geç­me­ye yö­ne­lik ça­lış­ma­la­rı­nı sür­dü­rür­ken, Kal­kın­ma Ba­kan­lı­ğı­’na su­nu­lan ih­ti­sas ra­po­run­da, emis­yon ver­gi­le­me sis­te­min­de ya­şa­nan ge­cik­me­nin tra­fik­te­ki araç ya­şı­nınyük­sel­me­si­ne ne­den ol­du­ğu ifa­de edil­di.

Kal­kın­ma Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ya­yın­la­nan 2014-2018 Onun­cu Kal­kın­ma Pla­nı, Ti­ca­ret Hiz­met­le­ri­nin Ge­liş­ti­ril­me­si Özel İh­ti­sas Ko­mis­yo­nu Ra­po­ru­’n­da, Tür­ki­ye­’de uy­gu­la­nan yük­sek ver­gi­le­rin ül­ke­de fi­yat ka­li­te den­ge­si­ni bo­zu­cu et­ki yap­tı­ğı be­lir­til­di. Özel­lik­le ba­zı ürün grup­la­rın­da­ki ver­gi oran­la­rı­nın AB stan­dart­la­rı­nın üze­rin­de ol­du­ğu ifa­de edi­len ra­por­da, bu du­ru­mun AB pa­za­rın­da fir­ma­la­rın re­ka­bet gü­cü­nü azalt­tı­ğı uya­rı­sı ya­pıl­dı.  İh­ti­sas ra­po­run­da, AB stan­dart­la­rı­nın üze­rin­de ol­du­ğu­na işa­ret edi­len oto­mo­tiv ver­gi­le­rin­de AB’­ye uyu­mun ge­cik­me­si de eleş­ti­ril­di. Ra­por­da, “Mo­tor­lu ta­şıt­la­ra uy­gu­la­nan ta­şıt­lar ver­gi­si­ne da­ir sis­te­min AB ile uyum­lu­laş­tı­rı­la­ma­mış ve emis­yo­na bağ­la­na­ma­mış ol­ma­sı, es­ki araç­la­rın tra­fik­ten çe­kil­me­si­nin önün­de­kiönem­li bir en­gel­di­r” tes­pi­ti ya­pıl­dı.

Ra­por­da ay­rı­ca, 2011'den iti­ba­ren ha­zır­gi­yim it­ha­la­tı­na ge­ti­ri­len ek ver­gi­le­rin hem içe­ri­de hem ih­ra­cat­ta sek­tö­rün re­ka­bet gü­cü­nü azalt­tı­ğı bil­gi­si de yer al­dı. Ek ver­gi­le­rin pe­ra­ken­de­ci­le­rin sa­tış fi­yat­la­rı­nı yük­selt­ti­ği, bu fi­yat ar­tı­şı­nın da tü­ke­ti­ci­ye yan­sı­dı­ğı tes­pi­ti ya­pı­lan ra­por­da, “İt­ha­lat ver­gi­le­ri­nin yük­sel­me­si so­nu­cu, ye­rel pe­ra­ken­de­ci­ler yer­li üre­ti­ci­le­re yö­nel­miş ve bu da yer­li üre­ti­ci­le­rin fi­yat­la­rı­nı yük­selt­miş­tir. Bu du­ru­mun ih­ra­ca­tı azal­tı­cı et­ki­si de göz önün­de bu­lun­du­rul­ma­lı­dı­r” de­nil­di.

Ha­len tra­fik­te­ki araç­lar­dan, ara­cın ya­şı ve mo­tor hac­mi­ne gö­re de­ği­şen tu­tar­lar­da MTV tah­sil edi­li­yor. Üs­te­lik es­ki araç­lar­dan da­ha dü­şük MTV alı­nı­yor. AB'de ol­du­ğu gi­bi çev­re­ye du­yar­lı MTV sis­te­mi üze­rin­de ça­lı­şan Ma­li­ye, çev­re­yi çok kir­le­ten ta­şıt­lar­dan çok, az kir­le­ten­ler­den az ver­gi alın­ma­sı­nı ön­gö­ren sis­te­mi önü­müz­de­ki dö­nem­ler­de uy­gu­la­ma­yı he­def­li­yor. An­cak, bu de­ği­şik­li­ğinözel­lik­le yaş­lı araç­la­ra ila­ve ver­gi ge­ti­re­cek ol­ma­sı ne­de­niy­le ka­de­me­li ge­çi­şe yö­ne­lik al­ter­na­tif­le­rin araş­tı­rıl­dı­ğı be­lir­til­di.