Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan 'tasarruf' çıktı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'ndan 'tasarruf' çıktı

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda alınan kararları paylaştı.

Başbakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz." dedi. İşte milyonların beklediği ekonomik tedbirler...

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan ekonomik tedbirleri, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında anlattı. Başbakan Binali Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz." dedi. Yıldırım, yatırımın teşvik edilmesi için ciddi bir seferberlik başlatıldığının altını çizerek şunları kaydetti: 2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız.

İşte alınan ekonomik tedbirler...

İŞ DÜNYASINA KREDİ MÜJDESİ

* 250 milyarlık kredi hacmi oluşturuldu. Piyasaların nakit sıkıntısını rahatlatmak ve işlerin genişlemesini sağlamak için kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuyoruz. Piyasada KOBİ'ler, ihracat yapanlara nakit sıkışıklığını giderecek, işleri düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturulacak. KOBİ'lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. 250 milyar nasıl verilecek? Kaynak nedir? Bu soru akla gelebilir. Bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek bir durum yok. Bu sadece 2017 bütçesinden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle gerçekleştirmiş olacağız. Bu tedbir iş dünyamıza, ihracatçımıza, üretimcimize bütün iş dünyamıza çok ciddi bir rahatlık getirecek hayırlı olsun.

* İkinci konuda 2017'de özel sektör yatırımlarını teşvik etmek, artırmak amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik projelerine artı destek vermek. Yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz.

* Kurumlar Vergisi indirimi tam olarak uygulanacak. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı gelecek. İlave imkan olarak geliyor. 2017'yi konuşuyoruz. 2018 gelince o zaman ona da bakarız. Tabi KDV iadelerindede gecikme şikayetleri var, hızlandırmamız lazım. Bu da vatandaş adına bizim talebimiz.

PRİM ÖDEMELERİ FAİZSİZ 9 AY ERTELENECEK

* İstihdamı korumak artı artırmak içinde biz bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananlara 2017 Ocak - Şubat - Mart aylarında primlerini 2017'nin Ekim - Kasım - Aralık ayına öteliyoruz. İlave yük gelmeden, faiz yürütmeden ertelenecek. 9 ay faizsiz erteleme olacak. Yani işverene diyoruz ki paranı önce işine harca, biz bekleyebiliriz.

500 BİN İŞSİZLİKTEN KURTULACAK

* İşsizlikte hafif bir kıpırdanma var. Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya, özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. Bu bağlamda 2017'de, özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR'un aktif iş gücü programından yararlandıracağız. Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmasına yönelik bir tedbirimiz var. Burada aslında iki tane tedbir var. Mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim kurslarını güçlendiriyoruz. Özel sektörde toplam 500 bin vatandaşımızı aktif iş gücü (İŞKUR DESTEĞİ) programlarından yararlandıracağız. Bunu özel sektöre yayıyoruz ve 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 yılı iş temin edeceğiz. Bakanlık olarak artı istihdama bir yıl süresince yüzde 50 ikinci yılda yüzde 25 destek vermeyi planladık.

YURT İÇİNDEN SAĞLANACAK TÜRK MALI VE HİZMETLERE SIFIR FAİZ UYGULAMASI

* Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde, firmaların yurt içinden sağlayacağı Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulaması getirdik. Yani buradan oraya yapacağınız işlerde götüreceğiniz mal ve hizmetler için ayrıca bu kredilerden faiz alınmayacak.

KREDİLER YENİDEN YAPILANDIRILACAK

* BDDK, bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti. Yani BDDK tarafından bütün kredilerin yeniden yapılandırılması sağlanacak.

* İhracatı artırmak için alınan tedbirler; Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz. Böylece ihracat destekleri de artacak. Bu sermayeyi daha yukarı çıkaracağız. Kullandırılan döviz kredilerinde sıfır faiz uygulaması getiriyoruz. Risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranını artıracağız.

12 AY GERİ ÖDEMESİZ 3 YIL VADE İLE 50 BİN LİRA KREDİ

* Yine Bilim Sanayi Bakanlığımızın KOBİ'lere yönelik bir desteği var. Bu destekle işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak. Yaklaşık 15 bin KOBİ'nin bundan faydalanmasını bekliyoruz.

EKONOMİK TEDBİRLER NASIL UYGULANACAK?

* Bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız. Mali disiplin var olmaya devam edecek. Har vurup harman savurmayacağız. Hesap kitap yapıldı. Milletimiz de işadamlarımız da rahat etsin. Sadece tedbirleri almakla da kalmıyoruz. Bunların hayata nasıl geçeceğini de düşünüyoruz. Yani yıl boyunca hangi yapısal reformlar hangi alanda olacak listesi belli. Bir bir hayata geçecek.

"VAZGEÇEMEYECEĞİMİZ İKİ ALAN VAR. BİRİSİ ADALET, BİRİSİ DE GÜVENLİK"

* Reformların esası, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünün, ekonomideki ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması, vatandaşın birçok alanda rahatça hareket etmesi, devletle olan işinin azaltılması...Özeti bu. Vazgeçemeyeceğimiz iki alan var. Birisi adalet, birisi de güvenlik. Bu iki alan devlette olacak ve hiçbir şekilde bu alanlarda başka bir reform düşünülmeyecek. Kendi içlerinde hızlı işlemesi için gerekli tedbirleri alacağız.

* Son olarak iki hususdan bahsetmek istiyorum. Birincisi; Geçenlerde bir genelge imzaladım. Bankalar artık para toplamak için yarış yapmayacaklar. Buna gerek yok dedik. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetli kullanılırsa bunların reel sektöre aktarılması da o kadar pahalı oluyor. Artık bir standart geliyor; diyoruz ki sizin işiniz faizcilik değil. Reel sekterde ihracatı artıracak projeleri artırmak. Daha düşük faizle kaynağa erişildiği için ona göre maliyetleri azaltacaklar. İkincisi; Kamuda bir dizi önlem aldık. Mecbur değilse döviz üzerinde sözleşme yapılmayacak ve eğer mümkünse eski sözleşmelerde Türk Lirası'na çevrilecek. Devlette mecbur kalmadıkça bütün kuruluşlar döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Dış sözleşmeler, mecburiyet olur onlar hariç. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolarlık kaynak yerli paraya geçmiş oldu.

2017 TASARRUF YILI OLACAK

* Son söyleyeceğim şey; Önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Devlet olarak 2017 muazzam bir tasarruf yılı olacak. Tüm detayları çalıştık. Gereksiz masraflar yapılmayacak. Vatandaşa dövizini bozdur derken önce bizler elimizi taşın altına koymamız lazım. Bu aldığımız tedbirler semeresini kısa sürede verecektir ve inşallah dünyadaki dalgalanmanın ülkemizdeki etkisi kalkacaktır.

"EKONOMİK TEDBİRLER ALINIRKEN İLAVE BORÇLANMA YAPILMAYACAK"

* (Alınan ekonomik tedbirlerin uygulanması) Bunların yapılması için biz ilave bir borçlanma yapmayacağız. Onu yaparsan zaten kıymeti yok ki. İlave borçlanma yapmadan karşılık ayırma, bu işin püf noktasıdır. Bunu da sağlayacağız. Piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi kurlarda. Bu ufak tefek inişler, çıkışlar küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler, bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli. Bu arada tabii Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O, kendi kapsamında, kapasitesinde icap eden tedbirleri de her zaman alabilir.

DHA