Ekonomi ters yüz olunca halk ''faiz hesabını'' öğrendi !

Ekonomi ters yüz olunca halk ''faiz hesabını'' öğrendi !

Borç için ödenen faiz hesabını yapabilenlerin oranı %84'e çıktı. Araştırmalara göre "bileşik faizi" hesabı yapabilenlerin sayısı da hızla artıyor.

Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye  Piyasaları Birliği, İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ, Merkezi Kayıt Kuruluşu  ve Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu iş birliği ile hazırlanan  “2015 Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması”nın sonuç raporu, SPK’nın resmi internet sitesinden yayımlandı.

Rapora göre, 2012 yılında ankete katılanların yüzde 84’ünün finansal konularda basit matematiksel işlemleri yapabildikleri görülürken, söz konusu oran 2015’te yüzde 93’e yükseldi. Paranın zaman değeri sorusunu doğru cevaplayanların oranı yüzde 28.4’ten yüzde 50’ye yükselirken, borç için ödenen  faiz hesabını yapabilenlerin oranı yüzde 72.5’ten yüzde 84’e çıktı. Basit faiz sorusuna doğru cevap verenlerin oranı yüzde 35.5’ten yüzde 54’e, bileşik faiz  sorusuna doğru cevap verenlerin oranı yüzde 26.1’den yüzde 32’ye yükseldi.

3 bin kişilik örnekleme

Araştırma, SPK’nın da üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma  Teşkilatı Uluslararası Finansal Eğitim Ağı’nın (OECD-INFE), Finansal Okuryazarlık  faaliyetlerinin ölçme ve değerlendirmesine yönelik olarak, üye ülkelerle  yürüttüğü çalışmalar sonucunda geliştirilen soru formu kullanılarak yapıldı. Araştırmda Türkiye genelinde kentsel ve kırsal alanlarda  ikamet eden yetişkin nüfusu temsil eden 3 bin kişilik bir örneklemle hane ortamında yüz yüze görüşüldü.

Araştırmada 2012 ve 2015 yıllarında; Finansal  Bilgi, Mevcut Durumda Sahip Olunan Finansal Ürünler ve Emeklilik Planı konusunda aynı sorular soruldu ve doğru cevap oranında ortalama yüzde 25’in üzerinde artış olduğu görüldü. Bu olumlu gelişmenin yürütülen ve gelecek günlerde yürütülecek yeni programlarla daha da yükselmesi bekleniyor.

Halk ‘Elim yanacak’ demedi doğruca döviz almaya koştu

Elinde altın bulunduranların oranı 2012 yılında yüzde 11.8 iken bu  oran 2015 yılında yüzde 24.9’a çıktı. 2012 ve 2015 yıllarındaki veriler  karşılaştırıldığında, elinde döviz bulunduranların oranı ise keskin bir yükseliş yaşadı ve yüzde 4.3’ten yüzde 10.5’e tırmandı.

Oysa 2015 yılının ilk aylarında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanolmak üzere üst düzey yetkililer ve bürokratlar döviz alanın elinin yanacağını belirtiyordu. Bu oranlar halkın dövizle ilgili düşüncesinin farklı olduğunu ortaya koydu.

Diğer yandan banka kredisi kullananların oranı yüzde 11.8’den yüzde 33.1’e,sağlık/hayat sigortası yaptıranların oranı yüzde 6.5’den yüzde 8.1’e, bireysel  emeklilik sistemine dahil olanların oranı yüzde 2.2’den yüzde 5.4’e, mevduat  hesabına sahip olanların oranı yüzde 20.4’ten yüzde 49.3’e, vadeli işlem forex  kullananların oranı yüzde 1.1’den yüzde 5.2’ye, resmi olmayan kredi kullanan ve  tanıdık birinden borç alanların oranı yüzde 14’ten yüzde 22.6’ya yükseldi. Bireysel emeklilik sistemine katılım oranındaki artış özellikle dikkati çekti.