Elaissua Sebaste Antik Kenti kazıları başladı.

Elaissua Sebaste Antik Kenti kazıları başladı.

Erdemli ilçesine bağlı Ayaş beldesindeki Elaissua Sebaste Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, Roma ya da erken Bizans döneminde yapıldığı sanılan ve deniz feneri olduğu tahmin edilen kule bulundu.

Roma Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Eugenia Eguini Schneider, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl 18'incisi gerçekleştirilen kazılarda 27'si İtalyan olmak üzere 34 kişinin görev aldığını hatırlattı.

Antik tiyatro önünde başlatılan kazıda, büyük hamam ve içinde Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen kilisede çalışmalara başladıklarını ifade eden Schneider, "Kilisede kazı devam ederken, aynı zamanda restorasyon çalışması da sürüyor" dedi.

Kazı öncesi Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret ederek yaşadıkları bazı sıkıntıları ilettiklerini belirten Schneider, "Vali Güzeloğlu'ndan antik tiyatro, Agora, ticaret merkezi ve bazı yerlerin ışıklandırılması ve kazı yapılan alanların koruma altına alınması yönünde söz aldık. Temennimiz bunların bu kazı döneminde tamamlanması" diye konuştu.

2013 Akdeniz Oyunları'nın Mersin'de yapılacak olmasından dolayı kazı çalışmalarına hız verdiklerini dile getiren Schneider, valiliğin de bu konuda kendilerine her türlü yardımı sağladığını kaydetti.

-"3 metre yükseklikte kule bulundu-

Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emanuella Borgia ise ticaret merkezinin de içinde bulunduğu adanın batısında ortaya çıkardıkları küçük hamamda bulunan kumla dolu üç odanın temizleme çalışmasına başladıklarını ifade etti.

Ayrıca, yarım adanın kuzey kısmında geç Roma ya da erken Bizans döneminde yapıldığı sanılan ve deniz fener olduğu tahmin edilen kule bulduklarını bildiren Borgia, şu bilgileri verdi:

"Bulduğumuz kulenin mevcut haliyle yaklaşık 8 metre 80 santimetre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki bölümü ortaya çıkarıldı. İçinde ve çevresinde yapılan çalışmalar sonrasında feneri daha belirgin hale getireceğiz. Bölge tarihini gün yüzüne çıkartmada önemli rol oynayacak bu fenerin, o dönemde kullanılan limana ait olduğunu tahmin ediyoruz. Akdeniz'de Roma ve Bizans dönemine ait fener sayısı oldukça azdır. Türkiye'de bu tür 15 fener olduğu biliniyor. Roma ve Bizans dönemine ait fenerlerden biri de Patara'da bulundu. Akdeniz'in önemli ticaret merkezlerinden biri olan Elaissua Sebaste'de de bir fener ortaya çıkardık. Bulunan fener, bölgenin tarihi ve ticareti açısında önem taşıyor."

Ayrıca bölgedeki eski limanlarda sondaj çalışması yapmak üzere İtalya Triesta Üniversitesi'nden gelen 4 jeoloğun çalışmalar yaptığını vurgulayan Borgia, kazıların 19 Ekim'de tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.