Elektrik kesintisinde yeni bir ihtimal daha

Elektrik kesintisinde yeni bir ihtimal daha

Türkiye'nin bir çok ilinde elektrik gitmesinin sebepleri araştırılırken bir ihtimal daha ortaya çıktı.

Türkiye genelinde elektriklerin kesilmesine neden olan ulusal iletim sistemindeki dünkü çökmenin nedeni bugün de tam tam olarak tespit edilemedi. İzmir bölgesindeki santralin devre dışı kalması üzerinde durulurken, çökmenin nedeni olarak yeni bir ihtimal de gündeme geldi.

Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre Enerji Bakanlığı bürokratları, Adana bölgesindeki iletim hatlarında meydana gelen bir sorunun sistemde çökmeye neden olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Daha önce Uzan Grubu'na aitÇukurova Elektrik şirketine bağlı olan Adana bölgesinde enerji nakil hatlarının sayı ve kapasite bakımından yetersiz olduğu ve ana sistemin zayıf bir halkasını oluşturduğu dile getirildi.

 Türkiye genelinde elektrik kesintisine neden olan sistemdeki çökmenin tespiti için çalışmalar sürüyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu eski üyesi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Profesör Osman Sevaioğlu, "halkın anlayacağı bir dille ifade ediyorum" diyerek, milliyet.com.tr'ye şu değerlendirmelerde bulundu:

 *Bir arıza olması doğaladır. Sistem 100 civarında nedenle devre dışı kalabilir. Ancak her zaman çalışmaya hazır sistemin her parçasının yedeği olmalıdır. Sıcak yedek, anında otomatik olarak devreye girer.

Soğuk yedek ise 15-20 dakika sonra çalışır. Ulusal iletim sisteminin bir yerinde bir arıza olursa sistemin geri kalan kısmı çalışabilmelidir. Yedek kapasite tutmazsanız sorun yaşanır.

 *EPDK üyeliği yaptım. Enerji Bakanlığı'ndan arkadaşlarla kesintiden sonra görüştüm. Hiç biri olayın nerden başladığını bilmiyor. Enerji Bakanlığı'ndaki arkadaşlar panik halindeydi. Bana 'Adana olduğunu düşünüyoruz' dediler. Adana'nın farkı var. Uzun yıllar Çukurova Elektrik'e bağlıydı. Adana bölgesinin ulusal sistemle bağlantısı zayıf. Buradaki 2 - 3 enerji nakil hatları sayı ve kapasite bakımından yetersiz. Bu bir tespit değil. Henüz çökmenin nedeni bulunamadı.

Üzerinde durulan bir ihtimal Adana böglesi...

 *Bir yerde kopma olduğu zaman sistem ikiye bölünüyor. Kopmanın olduğu yerden enerji iletimi kesiliyor. Bu da sistemde bir eksiklik oluşturuyor. Bu durumda frekans 50'den 46'ya kadar düşüyor. Böyle olunca da roleler çalışmaya başlayıp sistemin çeşitli kısımlarını ayırıyor. Hastalıklı olarak değerlendirdiği kısımlarını ayırıyor.

Roleler bunu belli ayarlara göre otomatik olarak yapar. Bu yaygın şekilde olursa hepsi birden çalışıp sistemi kuşbaşı gibi böler. Bu sistemin çökmesi demek. Sistemin onarılması da, 5 - 6 saat sürer.

Yaygın kesinti böyle bir olaydan kaynaklanır.