Elektrikli otobüs için adım atılıyor

Elektrikli otobüs için adım atılıyor

İstanbul'da ulaşımı kolaylaştıracak Elektrikli Otobüs üretimi için geri sayım başladı.

 İETT Genel Müdürü çok yakında yeni otobüslerin tanıtılacağının sinyalini verdi.

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Mümin Kahveci, İstanbulluları elektrikli toplu ulaşım araçlarıyla taşımaya başlayacaklarını belirterek, 2019'da filonun yüzde 25'ini elektrikli, yüzde 30'unu CNG'li hale getirmeyi hedeflediklerini bildirdi. 
 
Kahveci yaptığı açıklamada, İETT'nin Türkiye 'nin en eski kurumlarından biri olduğunu ve nihayet senelerde toplu ulaşımda devasa bir girişken içine girdiklerini dedi. 
 
İETT'nin vasıta filosunu yenilemeye başladıklarını dikkati çeken Kahveci, nihayet 2 senede bin 850 yeni vasıtayı filolarına kattıklarını, kamu otobüsü ve başka toplu taşıma araçlarından yaklaşık 3 bininin yenilendiğini kaydetti. 
 
Kahveci, şu lahza filoda 360 CNG'li vasıtanın bulunduğunu kaydederek, bu araçların daha az yakıt tüketip çevreyi daha az kirlettiğini ve daha az gürültü çıkardığını, bunun için de filodaki CNG'li vasıta sayısını arttıracaklarını ifade etti. 
 
2019'DA FİLONUN YÜZDE 25'İ ELEKTRİKLİ OLACAK 
 
Elektrikli otobüs çalışmalarının devam ettiğini ve bununla ilgili yaptıkları test uygulamalarının başarıyla sonuçlandığını işaret eden Kahveci, "Kısa bir süre içerisinde İstanbulluları elektrikli toplu ulaşım araçlarıyla taşımaya başlayacağız. 2019'da filomuzun yüzde 25'ini elektrikli, yüzde 30 civarını da CNG'li hale getirmeyi hedefliyoruz" diye söyledi. 
 
Kahveci, elektrikli vasıta teknolojisi konusunda bilhassa metrobüs hatları üzerinde çalıştıkları belirterek, "Hem daha uzun hem de daha basit yönetilebilen sürücüsüz çalışabilen vasıta üzerinde çalışıyoruz. Tabii basit değil, güç bir şey. Köprü sorunu mevcut. Boğaz Köprüsü'nün üzerine katenerden elektrik alarak tahrik edilen vasıta sistemi kuramıyoruz. O bölgeyi de akü ile geçebilecek sistem üzerinde çalışıyoruz. Güvenilir bir teknolojik seviyeye eriştiğimizde bunu da halka duyuracağız ve çalışmaya başlayacağız" ifadesini kullandı. 
 
Son dönemde yaşanan otobüs kazalarının ardından tedbirleri mühim ölçüde arttırdıklarını bildiren Kahveci, şunları dedi: 
 
"Hem emisyon kontrolleri yapmaya başladık hem de vasıta bakım idare sistemlerini ve kendi yetkili servislerini denetlemeye başladık. Bakım standartları yeterli olmayan vasıtaları hizmet dışına ayırıyoruz. Eskiden senede bir TÜVTÜRK'ün yaptığı muayeneye bakarak çalışma ruhsatı veriyorduk. Şimdi prosedürü güncelledik. Artık senede bir değil de senede üç defa ya da anlık kontrollerini yapıyoruz. Tabii işin ekonomik boyutu mevcut. Bunun için de devletin muhtelif kuruluşlarıyla iş birliği halindeyiz." 
 
AVRUPA 'NIN EN GENÇ VE TEKNOLOJİK FİLOSU 
 

Kahveci, geçen hafta gerçekleştirdikleri bir ihale kapsamında 125 körüklü otobüsün bir ay sonra hizmete gireceğini vurgulayarak, "Filo yaşımız 5,5. Avrupa'nın en genç ve en teknolojik vasıta yaşı bizde. Bunu sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 
 
Kendilerine vatan dışındaki ulaşım otoritelerinden fazla sık yardım talebi geldiğine dikkati çeken Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
"Pakistan'dan Suudi Arabistan'a, Avrupa'nın muhtelif ülkelerinden İsrail'e kadar yetkililer bize gelip ulaşım yönetimi, vasıta seçimi ve bakım yönetimini iyileştirme konusunda bilgi alıyorlar. Her sene 20-25 ülkeyle bu şekilde iş birliğimiz mevcut. Ayrıca İstanbul büyüklüğündeki New York, Londra, Paris, Hong Kong ve Kuala Lumpur gibi şehirlerle bir küme kurduk. Onlarla da ortak toplantılar yapıyoruz. Dolayısıyla bilgi aktarımımızı da bu dayanışma grubu aracıyla sürdürüyoruz." 
 
Kahveci, toplu ulaşım fiyatları konusunda bir düzenleme yapmayı düşünmediklerini belirterek, öğrencileri sübvanse etmeye devam ettiklerini, öğrencilerin her akbil kullanışında büyükşehir belediyesinin ulaşım otoritelerine ek 15 kuruş ödeme yaptığını sözlerine ekledi.