Emniyet Müdürü'nden şaşırtan açıklama

Emniyet Müdürü'nden şaşırtan açıklama

İzmir'de yüksek miktarlı bir banka soygunu sonrası Emniyet Müdürü'nün yaptığı açıklama herkesi şaşırttı.

İzmir'in Balçova ilçesinde bir bankadan 211 bin 750 TL çalarak hiçbir delil bırakmadan kayıplara karışan ağabey ile kardeşi ve olay sonrası onlara yardım eden bir şahıs soygundan 12 gün sonra üzerlerindeki 206 bin TL ile yakalandı. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, “Birine bayram üzeri 211 bin lirayı ödünç vermiş olsanız ‘bayram sonrası geri alacağım’ deseydiniz ancak 5-6 bin liralık fire ile geri alırdınız. 5 bin lira eksikle paranın alındığı, kullanılan bütün aparatların elde edildiği çok temiz bir çalışma oldu" dedi.

Olay, 15 Temmuz günü saat 16.50 sıralarında Balçova’nın Mithatpaşa Caddesinde bir bankada meydana geldi. Plakasız siyah motosikletle bankaya gelen iki şahıs, pompalı tüfekle bankanın güvenlik görevlisini etkisiz hale getirerek silahını aldı ve gasp ettikleri 211 bin 750 TL ile olay yerinden kaçtı. Olayla ilgili İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde Gasp Büro Amirliğince çalışmalara başlandı. Yapılan çalışmalarda; değişik yerlerde 130 kameradan yaklaşık 25 bin saatlik görüntü elde edilerek şüpheli şahısların iki kişi olduğu, olay sırasında siyah motosiklet kaskı taktıkları ve hiç çıkartmadıkları, olay yerine gelişte ve olay yerinden gidişte siyah plakasız marka modeli belli olmayan motosiklet kullandıkları, ellerinde ameliyat eldiveni bulunduğu ve kollarını bileklerine kadar örten uzun kollu kıyafet giydikleri tespit edildi. Olay yeri ve civarında hiçbir  delil bırakmadan kaçan şüphelilerin 12 günlük yoğun çaba sonucunda O.B. (29) ve kardeşi Ç.B. (24) olduğu anlaşıldı. Narlıdere ilçesinde ikametleri tespit edilen şahıslar, yapılan operasyonla evlerinde yakalanırken, şahıslara olayın ardından delilleri karartma konusunda yardım eden bir kişi daha yakalandı.

ŞAHISLARIN SABIKASI YOK

O.B.’nin ikametinde yapılan aramada; evin kilerinde soygun sırasında kullanılan pompalı tüfek, tüfeğe ait 10 adet 12 kalibrelik dolu fişek ile iki portatif dipçik, olayda kullanılan iki siyah yelek, iki siyah kask, soyguncuların paraları koyduğu siyah sırt çantası, pompalı tüfeği sakladıkları gitar çantası, olayda gasp edilen güvenlik görevlisine ait Yavuz-16 tabanca ve bu tabancaya ait 10 adet 9 mm çapında fişek ve buzdolabının sebzelik kısmında bankadan gasp edilen 206 bin TL para ele geçirildi. Şahısların sabıkaları olmadığı, soygun yaptıkları banka ile hiçbir müşteri ilişkisi bulunmadığı, bankaya daha önce yüzleri açık olarak gelerek temaslarının olmadığı belirtildi. Banka soyguncularının ekonomik sıkıntıları nedeniyle soygun planı yaptıkları bildirildi

“HİÇBİR DELİL VE EMARE YOK”

İzmir Valisi Mustafa Toprak, ekiplerin ortada hiçbir delil olmamasına rağmen sonuca ulaştığını belirterek şöyle konuştu: "Öyle bir olay ki başından sonuna kadar plakası olmayan, sadece rengi belli olan bir motosiklet var. Görüntülerden sadece rengi belli. Markası dahi gözükmüyor. Kişilerin fiziki eşkal ortaya çıkaracak ayrıntıları yok. Başından sonuna kadar kasklı ve hiçbir şekilde yüzleri görünmüyor. Uzun kollu giyimleri var. Eldiven kullanılmış. Parmak izi dahil olmak üzere biyolojik bir delil elde edilecek hiçbir emare olmamasına rağmen 25 bin saatlik görüntüler ve bize gelen katkılarla birlikte bu olayı çözmesinden dolayı teşekkür ediyorum. İzmir’de olay olmaması için güvenlik birimlerimiz teyakkuz halinde ama bir olay olduğunda da sonuçsuz kalmayacağına ve onun çözümü noktasında arkadaşlarımızın uyumaksızın, rahat etmeksizin o olayı çözünceye kadar üzerinde bulunduklarına ben de burada şahit oldum.”

“SOYGUNUN ÖRGÜTSEL BOYUTU YOK”

İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya da  soygunun ideolojik ve örgütsel bir boyutunun olmadığını söyledi. Her türlü tedbirin ön görülerek profesyonelce hazırlanmış bir soygun olduğunu vurgulayan Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Motosiklette plaka yok, hiçbir noktada kask çıkmıyor, teninin bir santimetresi dahi kamera tespitlerimizde yok. Soygunlar Türkiye’de sıkça olan bir hadise. Hiçbir izi olmayan, sadece hayalet gibi iki kişi tepeden tırnağa siyah, başları kapalı, en yakın çekimde dahi göz teması yok. Bütün bilim, akıl ve teknik dahil edilerek böyle bir şeyin çözülmüş olmasının sembolik değeri çok yüksek. Ölü ya da yaralı olmaması sevindirici. Olmuş olsa idi böyle bir soygunda hiçbir izin görüntünün olmamasına rağmen arkadaşlarımızın 12 gün boyunca bayram istirahati olmadan izinleri kaldırıldı. Ekiplerimiz 24 saat bu soruşturma ile yatıp kalktı. Faillerin yanında tüm iz, emare ve deliller elde edilmiş oldu.”

“ÇOK TEMİZ BİR ÇALIŞMA OLDU”

“Birine bayram üzeri 211 bin lirayı ödünç vermiş olsanız ‘bayram sonrası geri alacağım’ deseydiniz ancak 5-6 bin liralık fire ile geri alırdınız” diyen Uzunkaya, “5 bin lira eksikle paranın alındığı, kullanılan bütün aparatların elde edildiği çok temiz bir çalışma oldu. Vatandaşlarımız şunu bilsin; en profesyonelce dahi işlense polisimizin gayretiyle aydınlatılacağını bu olay açıkça göstermiştir. Vatandaşlarımız hem müsterih olsun hem de kendi polislerine güvensinler” ifadelerini kullandı.