En çok okunan haber siteleri hangileri ?

En çok okunan haber siteleri hangileri ?

Dünya'nın 1 numaralı internet ölçüm şirketi Comscore Türkiye'nin en çok okunan haber sitelerini açıkladı.

Aydın Özdalga

2000’li yılların başında hayatımıza giren haber siteleri, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Artık İnsanların % 70’i haberi internet ortamındaki haber sitelerinden alıyor. Bu oran genç kuşaklar için % 90’a yakın.

Haber siteleri arasında büyük bir rekabet var. Haber sitelerinin izlenme oranı ayrıntılı şekilde ölçülüyor. Bu ölçümü Türkiye’de yapan  kuruluş ise, dünyanın 1 numaralı internet ölçüm şirketi COMSCORE.

Bu nedenle, COMSCORE’un her ay açıkladığı sonuçlar, hem haber siteleri, hem de reklamverenler tarafından merakla beklenir. Haber siteleri bu sonuçlara göre yayınlarını düzenler, reklamverenler de bu sonuçlara göre reklamları dağıtır. 

Peki, haber siteleri arasındaki rekabette durum nasıl ? En çok okunan haber siteleri, hangisi ?

Birazdan size COMSCORE tarafından açıklanan Kasım ayı sonuçlarını vereceğiz. Önce bu tabloya ölçü alınan “ Total Unique Visitors “, yani “ Toplam Tekil Kullanıcı “ kavramını açalım. Tekil kullanıcının anlamı, ölçülen ayda, ölçülen siteye en az bir kez giriş yapan kullanıcı demek. Yani daha basit anlamı ile, sitenin aylık tirajı.

Gelelim Kasım ayında en çok izlenen ilk 20 haber sitesi sonucuna...

Bu tabloyu görünce çok şaşıracaksınız demiştik.

Çünkü ilk 20 sitenin 7 tanesi, tek sermayeleri gazetecilik geçmişi olan haberciler tarafından, ceplerinde 5 kuruş para olmadan kurup geliştirdiği haber siteleri.

Bu gazeteciler, büyük medya kuruluşlarının gazetelerinin internet siteleri ile dişe diş mücadele ederek, birazdan göreceğiniz “ Şeref Tablosu nu oluşturdular.

İçinde haber3.com’un da olduğu bu bağımsız sitelerin cebinde 5 kuruş bile yoktu ama, büyük medya kuruluşlarında olmayan bir sermayeleri vardı :

“ Özgür ve bağımsız habercilik gücü “

İşte bu güç sonunda, belki de hiç bir gelişmiş ülkede olmayan bir tablo ortaya çıktı.

Bugün Türkiye’de en çok okunan 20 sitenin 7 tanesi bağımsız gazetecilere ait.

İnanıyoruz ki, bu bağımsız haber siteleri bir süre sonra “ Temiz ve tarafsız bir sermaye “ ile destek olunduğunda, çok daha güçlü olacak.

Bugün, bir haberler.com sitesi, Sabah ve Vatan gibi büyük gazetelerin internet sitesini geçtiyse... Bugün bir haber3.com sitesi Posta, Radikal, ntvmsnbc ve cnntürk haber sitelerinden daha fazla okunuyorsa, bu müthiş bir olaydır.

Bir ensonhaber.com, bir internetthaber.com sitesi bir çok gazete ve TV’nin haber sitesinden fazla okunuyorsa, bu özgür haberciliğin zaferi değildir de, nedir ?

Biz haber3.com olarak yaptığımız işten ancak geçimimizi sağlayacak kadar para kazanıyoruz. 

Ancak birazdan aşağıda göreceğiniz gibi, tüm bağımsız haber siteleri gibi, bizim de en büyük servetimiz aşağıdaki tablo....

 

Aydın Özdalga
twitter.com/aydinozdalga

İşte, bağımsız internet gazeteciliğinin gurur tablosu

untitled-1.20130110000642.20130110112711.jpg