En çok Yunanistan etkilendi

En çok Yunanistan etkilendi
Güncelleme:

Avrupa'da yaşanan sert satış dalgası en çok Yunanistan'ı etkiledi.

Avrupa borsalarında bugün sert bir satış dalgası yaşandı. Bu satıştan en çok etkilenen borsalardan biri de Yunanistan oldu. Yunanistan'da borsa bankacılık hisselerinde düşüşlerin etkisiyle yüzde 20'nin üzerinde değer kaybetti. Endeks sonrasında toparlansa da yüzde 7'lik kayıp devam etti. Diğer yandan bugün dolar ve altın yükseldi.

2012 yılının Haziran ayındaki 471 rakamını bulan en düşük rekora ulaşan Atina Borsası özellikle banka hisselerinde büyük düşüş kaydetti.

Saat 14.30’da genel endeks 467,74 civarında olup yüzde 7,17 düşüş gösterdi, genel ciro ise 52 milyon Euro’yu buldu.

Durumun, sosyal sigortalarla ilgili kanun tasarısıyla bağlantılı olduğuna inanılıyor. İlgilileri endişelendiren satışların çoğunluğu değil, satın alma isteksizliğidir.

Yunanistan'da halk, sosyal sigortalarla ilgili durumu protesto etmek içn geçen hafta ülke genelinde iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti.

DOLAR YÜKSELDİ

Avrupa borsaları küresel büyüme endişeleriyle bankacılık hisselerindeki satışlar öncülüğünde 16 ayın en düşük seviyesine geriledi. Altının gram fiyatı, yaklaşık 4 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 110,28 lirayı gördü. Borsa İstanbul'da da satış dalgasının etkisi hissediliyor. Endeks yüzde 1'in üzerinde kayıpta. 

Dolar ise yükselişe geçti. Geçen 2,90 seviyesinin altına inerek 7 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi gören dolar/TL, bugün 2,95 seviyesinin üzerine çıktı.

AVRUPA'DA SERT DÜŞÜŞ  
Avrupa borsaları, yatırımcıların küresel ekonomik büyümeye dair endişelerinin artmasının ardından riskli varlıkları ellerinden çıkarmasıyla 16 ayın en düşük seviyelerine gerilerken, tahvil getirileri ve petrol fiyatları da düştü.

Avrupa'daki 300 büyük şirketi izleyen FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 2.3 düşerek 1,253.33 puana indi ve Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Avrupa borsalarındaki satışlara bankacılık ve otomotiv hisselerinin öncülük ettiği görülüyor.

Avrupa bankalarının hisseleri yüzde 2.6 düşerken, faizlerin eksi olduğu mevcut ortamda kârlılığın düşeceği endişesiyle sene başından bu yana kaydedilen kayıplar yüzde 16'yı aştı.

Diğer yandan ABD'nin Dow Jones  ve S&P 500 endeksi vadeli işlemleri  yüzde 1.2 gerilerken, Nasdaq vadelileri  de yüzde 1.6 ekside bulunuyor.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi ise 3 baz puan düşüşle yaklaşık bir yılın en düşük düzeyi olan yüzde 1.81'e geriledi.

Brent petrolünün fiyatı ise yüzde 2'nin üzerinde kayıpla 33 doların altında bulunuyor. 

ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR 

Altının gram fiyatı, 112 lirayı aşarak yaklaşık 4,5 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Yeni haftaya yükselişle başlayan altının gram fiyatı, küresel piyasalara bağlı olarak dolar kurunun 2,95'in üzerine çıkması ve altının ons fiyatının 1.180 doları aşmasının etkisiyle 28 Eylül 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesi olan 112,14 liraya kadar çıktı.

Dolar/TL, küresel piyasalarda azalan risk iştahının dolar talebini artırmasının etkisiyle 2,9518'i gördükten sonra şu dakikalarda 2,9470 seviyelerinde dengelendi.

Altının ons fiyatı ise riskten kaçan yatırımcıların talebi ile önceki kapanışa göre yüzde 0,7 artarak 1.183,59 dolara yükseldi.

Geçen hafta cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından yükselişe geçen altının ons fiyatı, bugün Avrupa borsalarındaki yüzde 3'e varan düşüşlerin, güvenli liman alışlarını tetiklemesi ile kazançlarını genişletiyor.

Analistler, altının gram fiyatının 112 liranın üzerinde tutunması durumunda 114 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini belirterek, ons fiyatında ise 1.192 dolar direncinin orta ve uzun vadeli teknik görünüm açısından kritik önemde olduğunu ifade ediyor.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 183 liradan satılırken, cuma günü 725 liradan işlem gören Cumhuriyet altını ise 744 liraya ulaştı.