Enflasyon açıklandı, dolar yeniden alevlendi !

Enflasyon açıklandı, dolar yeniden alevlendi !
Güncelleme:

Küresel risk iştahında azalma ve iç risklerin etkisiyle fiyatlar 3.56 seviyesinin üzerini gören dolar/TL, enflasyon verisinin açıklanmasının ardından geriledi.

İstanbul serbest piyasada dolar 3,5370, avro 3,7370 liradan haftaya başlamıştı. Kapalıçarşı'da 3,5350 liradan alınan dolar 3,5370 liradan satılıyor. 3,7350 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 3,7370 lira olarak belirlendi.

Ancak enflasyon verilerinin açıklanması ve Avrupa'daki gelişmelerin ardından piyasalar yeniden alevlendi.

Dolarda küresel güçlü seyir, İtalya'da dün yapılan referandum ardından risk iştahında azalma ve TL'nin kendi iç riskleri nedeniyle baskının sürdüğü dolar/TL 3.56'yı aştı. Kur, beklentinin altında gelen enflasyon verisi sonrası 3.54 seviyesinin altını gördü. Dolar/TL, saat 10.18 itibari ile bankalararası piyasada 3.5360 seviyesinden işlem gördü.

Dolar endeksi ise ABD'de faizlerin bu ay artırılacağı beklentisinden destek alıyor.

Yurtiçinde ise son dönemdeki birçok gelişme yatırımcı algısını bozmuş durumda.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın halen yüksek faize karşı olduğu yönünde açıklamalar yapması TL'de negatif ayrışmanın ana unsuru. Diğer taraftan AKP'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifi ardından bahar aylarında referandum ihtimali ve bu dönemde bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri, Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDPmilletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar, yeniden gündeme gelen idam konusu, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler ve OHAL'in ne kadar süreceği belirsizliği de negatif ayrışmayı tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

EKK TOPLANTISINDA KAPSAMLI AÇIKLAMA PERŞEMBE GÜNÜ

Başbakan Binali Yıldırım AKP Genel Merkezi önünde gazetecilerin soruları üzere yaptığı açıklamada, "EKK toplantısını yaptık; teknik çalışmaları arkadaşlarımız yürütüyor, kapsamlı açıklamayı Perşembe günü Rusya dönüşü yapmış olacağız" dedi.

Çankaya Köşkü'nde Cuma gecesi Yıldırım başkanlığında düzenlenen ve ilgili bakanlar ve üst düzey bürokratların katıldığı EKK toplantısı TL'deki sert değer kayıpları ardından piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

EURO SERT TEPKİ VERDİ

Euro, İtalyan Başbakanı Renzi'nin anayasa reform teklifinin referandumda reddedilmesinin ardından istifa edeceğini açıklaması sonrasında euro bölgesinde siyasi belirsizliğin artması sonucu dolar karşısında keskin değer kaybetti.

Euro yüzde 1.4 değer yitirerek 1.0505 dolara kadar geriledi. Geçen ay gördüğü ve önceki yıllarda birkaç defa geri döndüğü 1.5 yılın dip seviyesi 1.0518'in altını test ettikten sonra kayıplarını kısmen azalttı.

Uzmanlar 2015 Mart ayında gördüğü dip seviye olan 1.0457'nin altını görmesi halinde euronun 2003 başlarından bu yana en düşük düzeylere gerileyebileceğini ve 1 seviyesine inen bir trendin başlayabileceğini belirtiyorlar. Birçok yatırımcı euronun dolarla parite anlamına gelen 1 seviyesine inebileceğini bir ihtimal olarak görmeye başlarken, işlemciler şu anda 1.05 düzeyinde opsiyon kontratlarından kaynaklanan güçlü alımlar ile karşılaşıldığını belirtiyorlar.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 3,5430 lira, avronun satış fiyatı ise 3,7080 lira olmuştu.

AA