Engelli öğrencilere sürgün

Engelli öğrencilere sürgün
Güncelleme:

İstanbul'da engelli öğrencileri 50 km uzağa gönderdiler...

İstanbul’daki iki işitme engelliler lisesinden biri olan Fatih’teki Özel Mimar Sinan İşitme Engelliler Okulu’nun öğrencileri hâlâ dersbaşı yapamadı.

Lise bölümünde okuyan 260 öğrenci 50 kilometre uzaklıktaki Büyükçekmece Tepekent’teki yeni binaya gönderildi. Okul yetkilileri, taşınma kararının 4+4+4 uygulamasından dolayı alındığını açıkladı. Okulun bazı bölümlerinde eksiklerin olduğu, bu yüzden derslerin 1 hafta-10 gün sonra başlayacağı belirtiliyor. Okulun etrafının çok ıssız ve fabrikalarla çevrili olduğunu belirten veliler ise çocuklarını okula gönderip göndermeme konusunda tereddütlü. 9. sınıf öğrencisi işitme engelli Kübra Omaz’ın babası Kemalettin Omaz, yeni binayı görünce hayal kırıklığı yaşadığını dile getiriyor. Omaz, “Okulun ne kadar uzakta olduğunu görünce şok yaşadı kızım. Şimdi, ‘okula gitmeyeceğim, burası ıssız bir tepe. Korkuyorum başıma bir şey gelir’ diyor. Evlatlarımız kışın soğuğunda o okula nasıl gidecek, ulaşım nasıl sağlanacak?” diyor.

Velilerden Nazmiye Abacı ise hem işitme engelli hem de otistik oğlunun Sarıyer’den her gün Büyükçekmece’ye nasıl gideceğini kara kara düşündüklerini söylüyor. Abacı, “Maddi durumum elverişli olsa hiç düşünmem oğlum için evimi taşırım. Okula ulaşmam 3 saatten fazla sürdü. Çocuklarımız yollarda perişan olacak. Okul öyle ücra bir yerde ki çocuklarımızı nasıl güvenip göndereceğiz bilemiyorum. Bize resmen çocuklarınızı okula göndermeyin diyorlar. Bu ülkede engelliler yük olarak görülüyor.” diye sitem ediyor.

İşitme engelliler okulundaki öğrenciler arasında kalbinde pil olan Sefa Ünal ile hidrosefali hastası Esra Akkurt da bulunuyor. Ayrıca işitme engelli çocuklar denge problemi yaşadıkları için aniden düşüp yaralanabiliyorlar. Bu sebeple okulun yakınlarında hastanenin bulunması büyük önem taşıyor. Okul yetkilileri, “Hastane bizim için okulun varlığı kadar hayati. Bir vaka esnasında anında müdahale etmememiz gerekiyor. Fatih’te iken hastaneye tekerlekli sandalye ile yetiştirdiğimiz oluyordu. Yeni binada ise en yakın hastane 1-2 saat mesafede.” uyarısında bulunuyor. Yeni binada sadece erkekler için yatılı yurt kontenjanı ayrıldı. İşitme engelli 100’ü aşkın kız öğrenci ise servis ve toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda. Ancak hidrosefali hastası Esra Akkurt, yürümede dahi sorun yaşıyor. Büyükçekmece’deki okula gitmesi  mümkün değil.

‘OKULU, RANT iÇİN TAŞIMA KARARI ALDILAR’

İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay, işitme engelli öğrencilerin sosyal hayata uyum sağlamaları için okullarının mutlaka merkezi yerlerde olması gerektiğini ifade ediyor. Ay, Özel Mimar Sinan İşitme Engelliler Okulu’nun taşınmasının sebebinin ise rant olabileceğini düşünüyor. Muammer Ay şunları söylüyor: “Okul çok merkezi bir yerde, yıllardır bu okulun yerini değiştirmek için çeşitli fikirler ortaya atıldı. Çünkü okulun konumu çok değerli. Önce velilere Zeytinburnu veya Topkapı’ya taşınacağı söylendi. Şimdiyse okulu şehrin dışına göndermişler. Yeni okulun yakınlarında ne hastane var ne de doğru düzgün ulaşım araçları. Engelli öğrenciler için bu durum çok kötü oldu.”