Erbil'deki saldırıyı IŞİD üstlendi !

Erbil'deki saldırıyı IŞİD üstlendi !
Güncelleme:

Erbil’de intihar saldırısında iki Türk öldü. Saldırıyı IŞİD üstlendi..

Irak'ın Erbil kentinin Ankawa semtindeki bombalı saldırının  ayrıntıları, IKBY'nin Güvenlik Ajansı tarafından açıklandı - Bölgenin istihbarat teşkilatı olan Güvenlik Ajansı, saldırının bomba yüklü bir araçla  gerçekleştirildiğini duyurdu. Saat 17,40 civarında yapılan bombalı  saldırıda, saldırganın yanı sıra 2 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralı sayısının ise 8'e yükseldiği belirtildi. İsimleri açıklanmayan iki ölünün Türk vatandaşı olduğu açıklandı. Bedenlerinin büyük bölümü yandığı için kimlikleri tespit edilmeyen iki kişiye ait cenazeler, Rızgari  Hastanesi'nin morgunda bekletiliyor. IŞİD örgütü, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi.Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Erbil kentinin  Ankawa semtindeAmerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkonsolosluk binasının  yakınında gerçekleştirilen bombalı saldırının ayrıntıları, bölgenin istihbarat  teşkilatı tarafından açıklandı.

IKBY Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada, saldırının bir intihar  eylemcisi tarafından bomba yüklü bir araçla gerçekleştirildiği belirtildi. 

Yapılan yazılı açıklamada, olayın mahalli, saati ve nasıl yapıldığıyla  ilgili şu bilgiler verildi: 
 
"Erbil'in Ankawa semtinde bulunan ABD Başkonsolosluğuna yakın Nili  Kafe'nin önünde saat 17,40'ta bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi.  Ankawa Polis Merkezi'ne girmeye çalışan saldırgan güvenlik güçlerinin durumu fark  etmesi üzerine otomobili patlattı." 
 
12 otomobilin ve 30 dükkanın kullanılamaz hale geldiği olayda  saldırganın yanı sıra 2 kişinin öldüğü ve 8 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 
 
IKBY Sağlık Bakanı Rekeft Muhammet Reşit de AA muhabirine yaptığı  açıklamada, iki sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölenlerin kimlikleri ve  uyrukları hakkında bilgi vermeyen Sağlık Bakanı Reşit, "Bugünkü patlamada 2  vatandaşımız şehit oldu, 8 kişi de yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi  ediliyor. Başka bir ülkeye sevk edilmelerini gerektiren bir durum yok" dedi. 
 
  İki Türk vatandaşı öldü, 5'i yaralı
 
Dışişleri Bakanlığı, Erbil'de bugün gerçekleşen bombalı saldırıyla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada ilk belirlemelere göre hayatını kaybeden 2 kişinin Türk vatandaşı olduğunun ifade edildiği, kimlik tespit çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Açıklama şöyle: 
 
"Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) merkezi Erbil'de bugün (17 Nisan) akşam saatlerinde gerçekleştirilen bombalı saldırıda IKBY makamlarının ilk açıklamalarına göre iki kişinin hayatını kaybettiğini ve en az 10 kişinin yaralandığını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

İlk bulgulara göre hayatını kaybeden iki kişinin Türk vatandaşı olduğu yetkililerce ifade edilmiş, DNA testiyle kimlik tespiti çalışmalarının sürdüğü bildirilmiştir. Yaralananlar arasında olduğu öğrenilen beş vatandaşımız Erbil Başkonsolosluğumuz yetkilileri tarafından tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret edilmişlerdir.
 
Saldırıda yaralananların ülkemizde tedavisi dahil, her türlü desteği sunabileceğimiz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi makamlarına iletilmiştir.
 
Irak'ın ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin huzur istikrarını hedef alan bu menfur terör eylemini şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifa diliyoruz.
 
Türkiye, terörle mücadelesinde tüm unsurlarıyla kardeş Irak halkının yanında olmaya devam edecektir."
  
ABD Konsolosluğundan açıklama 
 
Bu arada ABD Erbil Başkonsolosluğu Yardımcısı David Folar, Irak  binalarının yakınında gerçekleştirilen bomba saldırıda ölen veya yaralanan  vatandaşlarının olmadığını ifade etti. 
 
Patlamanın olduğu yerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Folar,  "Bugün, bomba yüklü bir otomobil, ABD Başkonsolosluğunun önünde patlatıldı.  Konsolos çalışanlarından yaralı ve şehit yok" diye konuştu. 
 
Folar, Kürdistan hükümetiyle birlikte bölgeyi tamamen kontrol altına  aldıklarını söyleyerek, "Kürdistan hükümetine ilgisinden dolayı teşekkür  ediyoruz. Kürdistan güvenlik yetkilileriyle olayın ayrıntılarını açığa çıkarmak  için araştırma yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
İncelemeler geç saate kadar sürdü 
 
Geç saatlere kadar bölgede incelemeler devam etti. Çevredeki  araştırmadan sonra bölge güvenlik güçlerinin kontrolünde itfaiye ekipleri  tarafından temizlendi. Ancak Ankawa Caddesi trafiğe açılmadı. Gecenin geç  saatlerinde IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari de olay yerine gelerek  incelemelerde bulundu ve güvenlik güçlerinden gelişmelerle ilgili bilgi aldı. 
 
Öte yandan yerel televizyon ve internet sitelerinde terör örgütü  DAEŞ'in patlamayı üstlendiğine dair haberler yayımlandı.