Erdoğan: ''Cemaatler yollarımızın ayrılma sebebi...''

Erdoğan: ''Cemaatler yollarımızın ayrılma sebebi...''

Başbakan Erdoğan ATV canlı yayınında Mehmet Barlas'ın sorularına yanıt verdi.

Başbakan Erdoğan, ATV ve A Haber'in ortak yayınında gazeteci Mehmet Barlas'ın sorularına cevap verdi. Erdoğan, Gülen cemaatiyle yollarının ayrılma nedenini dershaneler olarak açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATV ekranlarında Mehmet Barlas'ın gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları...

GÜL İLE SORUN YAŞAMADIK

-"Cumhurbaşkanı istemediği sürece üstdüzey bir bürokrat atayamazsınız. Cumhurbaşkanın onayı şart. Ahmet Necdet Sezer ile uyumlu olmaya çalıştık ama özgürlükler gibi konularda sıkıntılar yaşadık. Abdullah Bey döneminde sıkıntı yaşamadık.Birçok konuda Abdullah Bey'le önceden iştişare yaptık. Yasalarla ilgili zaman zaman bazı şeyler olmuştur.

-Arzum Türkiye'yi başkanlık sistemine geçirmektir. Başkanlık olmazsa yarı başkanlık sistemi de olabilir. Türkiye'ye çok şey kazandıracaktır. Karar alma böylece hızlanacaktır.

"BİZE İHANET EDENLER..."

-Bizle ters düşenler tükendiler. Bunlar malesef ihanet etmişlerdir. İhanet sonrasında parti kurmuşlar ama bir yere varamamışlardır. Dürüst ve samimi hareket etmediler. Şuan kimse onları hatırlamıyor. Onlar kendilerine makam tekliflerini kabul ettiler.

Bu hareket bir davadır. Bu 3 dönemi Tayyip Erdoğan kafasından uydurmadı. Hep beraber böyle 3 dönem kuralı kuralım ki arkadan gelen nesiller katılsın. Bir dönem ara versin, sonra gelebiliyorsa tekrar gelsin. Bunu kimse dillendirmedi. Ama 3 döneme gelen arkadaşların bazıları tahrike uğruyor. Ama doğru bulmuyorum. Nihai kararı verecek olan partinin büyük kongresidir. 

-Biz seçilme yaşını aşağı çekelim. Bunu ilk etapta 30'tan 25'e indirdik. Bunu 18'e indirelim. Bu hakkı veriyorsun ama seçilme hakkını vermiyorsun. Sanki parlemento 18 yaşındakilerle dolacak. Bunların olması çok önemli. Gençliğine güvenmeyen bir siyasetçiden siyasetçi olmaz.

ERDOĞAN, 28 AĞUSTOS'TA GÖREVE BAŞLAYABİLİR

Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde 28 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı görevi başlayacak. 28 Ağustos'a kadar da başbakanlık görevi sürecek. 28 Ağustos'tan sonra bir başbakan ataması konusunda ise Erdoğan "Öncelikle Cumhurbaşkanlığı konusunu halletmemiz lazım. Başbakanlık'la ilgili benim anket değerlendirmem çok farklıdır. Cumhurbaşkanlığı görevini aldığım takdirde parti başkanlığımdan düşüyorum. Parti Genel Başkan Vekili yetkiyi alır ve Genel Kurulkararı alabilir.

ERKEN SEÇİM OLUR MU?

Erken Genel Seçim konusunu gündeme almanın doğru olmadığını söyleyen Erdoğan, "Bir yıl içinde yerel seçim, sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi, buna bir de erken seçim almak doğru değildir. Bunun bütçe dengeleri içinde gitmesi gerekir. Türkiye'nin 2015 yılında seçime gitmelidir. Başbakan kabinesinde değişiklik isterse yapar ve hükümeti normal seçim takvimine götürecektir. Genel Başkanı ayrı başbakanı ayrı bir hükümet doğru değildir. Başbakanı ve genel başkanı aynı olan hükümetler daha güçlüdür.

-Kürt kardeşlerim bizi seviyor. Hakkari'de havalimanı yapıyoruz, terör örgütü tehdit üzerine tehdit yapıyor. Yılsonuna kadar havalimanını bitiririz. Yüksekova ve Hakkari'ye 150 yataklı hastaneler yaptık bu hastaneleri bile istemediler. Kürt vatandaşlarımızla sıkıntımız yok. Bizim bölücü terör örgütü ve yandaşlarıyla sıkıntımız var.

CEMAAT İLE HÜKÜMET ARASINDAKİ SORUN

Cemaatle yollarımızın ayrılmasının nedeni dershanelerdir. Dershaneler onların en büyük kaynağıydı. Öyle anlattıkları gibi 750 TL - 1000 TL gibi bir şey yok. Çok iyi para alırlar. 25 bin - 30 bin TL alan kursları vardır. Bunların dershaneleri gelecek yıl kapanacak. Bunların okullarından da çocuklarınızı alın. Oraya vereceğiniz parayı saklayıp çocuğunuzu yurtdışında okutabilirsiniz. Altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Bu çalışmalardan sonra yurtdışına çocukları gönderme çok istisnai olacak. Bunlar lisans üstü olabilir...

"EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NUN ADAY OLMASINA ŞAŞIRDIM"

-Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını doğrusu hiç beklemiyordum. Ancak adı açaklanınca memnun oldum. Bize başka türlü istihrabat gelmişti. Ekmel Bey'in babası CHP zulmünden kaçarak Türkiye'den gitmişti. 

(İhsanoğlu'nun, Anıtkabir, eski cumhurbaşkanları ve Özal ve Menderes'i ziyareti) Bunlar tamamen geçmiş dönemin figürleri, Ama Özal'ın Erbakan'ın mazarını ziyaret etmesi güzel şeyler. Ama yeni Türkiye yeni şeyler bekliyor. Vatandaş artık istismarı çok iyi anlıyor. Seçime dayalı olarak bunları yapmak vatandaşı etkilemez. Vatandaşa olduğun gibi görüneceksin.

"ABD'NİN ORTADOĞU YAKLAŞIMINI ANLAMIYORUM"

Benim Esed ile ileri derecede dostluğum vardı. Bu zulümler olmasaydı dostluk sürerdi. Kendisine elemanları gönderdik. Her şeyi tartıştık. Ahmet Bey 6 saat kendisiyle görüştü. Bir Ramazan akşamıydı 'Yarın cuma bir talimat verin bombalar bitsin' dedim. Ertesi gün,  cami çıkışında insanları bombaladılar.

O günden bugüne süreç farklı şekilde gelişti. Sisi konusuna gelince, Sisi Mursi'nin Milli Savunma Bakanı idi. Mursi ile görüşmede resmi elbiselerle onun yanında idi. Sünnilikse mesele Mürsi sünni. Demokrasi diyenler demokrasiyi katlediyorlar. Veya güdümlü demokrasiden yanalar. Ben bu yüzden Obama'yı Mısır, Suriye Irak meselesinde anlamıyorum.  Biden ile bu konuyu görüşüyorum. Ben adalet bekliyorum. Putin ile görüşüyorum. Putin ile de ABD'nin arası açık. Ukrayna'da gelişmeler malum. Ukrayna'nın lideri ile temaslar kurduk. Sorunu nasıl çözeriz arayışındayız.

"DERSHANE OLAYI İYİ OLDU"

17 Aralık dönemi sırasında bizim Afrika ziyaretimiz vardı. Bazı arkadaşlarımız ziyaretin iptalini istediler biz gitme kararı verdik. Ancak o dönem İçişleri Bakanımız bu işin altından kalkamadı. Bizim ziyaretimiz dönüşünde havaalanında karşılama ve milletin gösterdiği teveccüh olayın çok farklı olduğu ortaya çıktı. Onlar kendi kalabalıkların Türkiye gibi göstermeye çalıştılar. Ama istedikleri olmadı. O dönemin bir savcısı twtter üzerinden tehditler savuruyor. Böyle bir adam adalet dağıtamaz. Parelel yargı bu ülkenin ulusal güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. Hükümet millet bu işin mücadelesini vermeye mecburuz. Aksi takdirde bunun bedelini çok daha ağır öderdik. Dershane meselesi bu yüzünden iyi oldu. Biz irine toplu iğneyi dokundurduk. İrin patladı, şimdi temizleme aşamasındayız.

"ABD'NİN GÜLEN İÇİN TAVIR ALMASINI BEKLİYORUM"

Yargının bu konu ile (Fethullah Gülen) alacağı kara çok önemli. Kırmızı bültenin çıkması durumunda bulunduğu yerde duramayacaktır. Türkiye'de bulunanların birçoğu kaçmaya başladı. ABD'nin tavır almasını bekliyorum. Obama'ya da bu durumu ilettim.

IRAK'TA ALIKONAN TÜRKLER

Rehineler konusunda çok hassas gidiyoruz. Tahrik edemeyiz. Tahrik durumunda oradaki vatandaşlarımızın başına birşey gelirse bu çok sıkıntı doğurur. Bizim onlara dolaylı yollardan ilettiğimiz mesajlar var. Temennim sağ sağlim bu vatandaşları Türkiye'ye getirmekten yanayız.

BEDELLİ ASKERLİK KONUSU

Bu konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaparız. Zaman zaman bunu Genelkurmay Başkanımızla görüştüğümüz de oldu. Bizim ordumuz yarı profesyonel durumunda. Bugün asker sayımız jandarmayı da kattığımızda rakam ciddi boyutlarda. Tam profesyonel orduya gidince ne kadar asker gerek 300-400 bin mi o sayıda asker var. Ama asker sadece askeri eğitimle sınırlı değil.


'PARTİYİ BEN MERKEZLİ KURMADIK'

Bilen de konuşuyor bilmeyen de konuşuyor. Ben insanın fıtratındaki nefisten korkuyorum. Biz gerektiğinde her şeyi konuşuruz. Bir ara dönem var. O ara dönem de 10 ay. Ara dönem için tahrik söz konusu olmamalıdır.

Biz partiyi ben merkezli kurmadık. Biz merkezli kurduk. Biz kollektif akılla bu noktaya geldik. Biz istişaresiz attığımız adım yoktur. Biz 27 Nisan olayında saatlerce konuştuğumuz oldu. Hareket düşman olanlar bu tür adım atabilirler. Bizim hedefimizde öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimi var. Seçimden sonra da cumhurbaşkanı yine tek başına hareket etmez. mutlaka istişarelerle hareket edecektir."