''Erdoğan hemen geri adım atmalı''

''Erdoğan hemen geri adım atmalı''
Güncelleme:

İngiliz basınında Türkiye'nin PKK operasyonlarına geniş yer verildi.

İngiliz basınının bugünkü sayfalarında ana gündem maddesi TSK'nın PKK hedeflerine yönelik son operasyonları.

Guardian gazetesi, Türkiye'de yaşanan son çatışmaları "Ankara Kürtleri hedef alırken Türkiye'deki barış süreci yerle bir" başlığıyla duyuruyor.

Lice'de askerleri hedef alan saldırının ardından Türkiye'de kırılgan barış sürecinin çökme eşiğinde olduğunu belirten gazete, Ankara'nın NATO'dan olağanüstü toplantı talebinde bulunduğunu öne çıkarıyor.

Guardian, NATO toplantısında Türkiye'nin Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturulması talebinde bulunabileceği tahmininde bulunuyor.

ABD'nin Türkiye'nin son operasyonlarına yaklaşamının da değerlendirildiği haber şöyle devam ediyor:

"ABD'li yetkililer 'Türkiye'nin kendini savunma hakkı var' diyerek Türkiye'nin PKK'ya yönelik hava saldırılarına destek verdi... Bazıları PKK'nın hedef alınmasının ABDile anlaşmanın bir parçası olup olmadığını merak ederken, bazıları ise ABD'nin Kürtlere olan desteğini çektiğini düşünmek için erken olduğunu söylüyor."

Haberde tarihçi Mesut Yeğen'in şu değerlendirmesine de yer veriliyor:

"Türk devleti ile PKK arasındaki çatışmalarda, Amerikalılar hep Türkiye'nin tarafında oldu. Burada asıl sorulması gereken, Türkiye PYD'yi de hedef almaya başlarsa ABD'nin ne yapacağı..."

ERDOĞAN HEMEN GERİ ADIM ATMALI

Times gazetesinde yer alan "Ateş çemberi" başlıklı yorum yazısında Türkiye'nin PKK'ya yönelik saldırılarının feci boyutta tehlikeli olduğu belirtiliyor ve"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hemen geri adım atmalı" deniyor.

PKK lideri Abdullah Öcalan'a atıfta bulunularak başlayan yazıda, Öcalan'ın tutuklu bulunduğu İmralı adasının 10 yıldır Türkiye siyasetinin en gizemli odak noktalarından birini oluşturduğu belirtiliyor.

Öcalan'ın 20 yıl süren savaşın ardından, İmralı'dan hükümet ile kırılgan bir uzlaşıyı tasarladığı, ancak geçen haftasonu yapılan "delilik" ile bu özenli çalışmanın yerinden söküldüğü yorumu yapılıyor.

Yazıda "delilik" olarak tanımlanan, Türkiye'nin PKK hedeflerine yönelik yaptığı hava saldırıları...

Gazete hava operasyonları ve ardından Kürtlerin güvenlik güçlerini hedef alan saldırıları ile 'Türkiye'nin yeniden gerilla savaşının eşiğine geldiğini' savunuyor.

Gazeteye göre Ankara bu düşmanlığı yeniden canlandırmak için daha kötü bir zaman seçemezdi.

İmzasız yorum yazısı şu satırlarla devam ediyor:

"Geçtiğimiz 18 ayda sahada IŞİD'e yönelik en etkili mücadeleyi veren, PKK'ya yakın Suriyeli Kürt güçleri YPG ve Erbil'den yönetilen peşmerge güçleri oldu. Kürt saflarını zayıflatmak sadece IŞİD'in kuzeyde ele geçirdiği yerleri genişletmesine ve gücünü pekiştirmesine, güneyde de Bağdat'a yaklaşmasına yardımcı olur. Bombardıman ayrıca Turkiye'deki Kürtlerle güvenlik güçleri arasındaki ufak boyutlu çatışmaları alevlendirip bunu kanlı ve korkunç bir cehenneme dönüştürebilir."

Yorum yazısında Türkiye'nin Kürt sorununda yaşadığı ilerlemeyi sarsacak olsa bile, sınırında IŞİD'e karşı koyabilen tek 'payandaya' yönelik savaşa girişmesinin nedenlerini anlamanın "ne yazık ki zor olmadığı" belirtiliyor.

KÜRTLER YENİDEN İÇ SAVAŞ BAŞLATABİLİR

Times Türkiye ile ilgili bir diğer yazısında, Ankara'nın Irak'taki PKK hedeflerini vurmasının ardından, Kürtlerin 30 yıl süren ve onbinlerce insanın öldüğü iç savaşı yeniden başlatmaya hazır olduğu belirtiliyor.

Haberde PKK'nın eylemlerine yeniden başlayacağını açıklamasının ardından bunun etkilerinin hemen hissedilmeye başladığı, iki Türk askerinin Cumartesi gecesi öldürüldüğü ifade ediliyor.

Gazete bu saldırıları "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hava operasyonunu genişleterek aldığı riskin bir örneği" olarak niteliyor.

Suruç saldırısının yaşandığı 20 Temmuz'dn bu yana yaşananların özetlendiği haberdePKK Sözcüsü Bahtiyar Doğan'ın "Görünen o ki, Erdoğan bizi yeniden savaşa sürüklemek istiyor" sözleri de yer alıyor.

Türkiye'nin Kandil'deki operasyonunun başlamasının ardından PKK yanlısı internet sitelerine erişimin de engellendiğine dikkat çekiliyor.

Gazete Türkiye'nin amacının Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturmak olduğunu, Kürtlerin ise buna karşı çıktığı belirtiliyor ve şöyle devam ediyor:

"YPG'nin Suriye'de IŞİD'e karşı etkili mücadelesi, sınırında bağımsız bir Kürt devleti istemeyen Erdoğan'ı endişelendirdi".

TÜRKİYE NATO

Financial Times Türkiye'nin NATO Konseyi'ne bulunduğu özel toplantı çağrısını bu başlıkla duyuruyor.

Askeri operasyonun çapı genişlerken, Lice'de de askerleri hedef alan bombalı saldırıda 2 askerin öldüğü hatırlatılıyor.

Hükümetin IŞİD'e yönelik hava saldırılarını genişleterek PKK'yı da içine almasının, Türkiye'de özellikle hükümeti eleştirenler tarafından sorgulandığı ifade ediliyor.

Haber şöyle devam ediyor: "Hükümetin operasyonları genişletmesi ve aynı zamanda Kürt politikacıları hedef alan eleştirilerini artırması, AKP'yi eleştirenler tarafından, hükümetin artık kaçınılmaz görünen erken seçime olan desteği artırma girişimi olarak görülüyor."

Financial Times, ABD ile Türkiye'nin İncirlik Üssü'nün IŞİD'e yönelik operasyonlarda kullanılması üzerinde anlaşmış olsalar da, Washington'ın PKK'ya yönelik operasyonlarla ilgisi bulunmadığı mesajını verdiğine vurgu yapılıyor.