Erdoğan ile muhalefet arasında buzlar eriyor

Erdoğan ile muhalefet arasında buzlar eriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'deki liderler zirvesinin ardından muhalefet liderlerine açtığı davaları geri çekecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından muhalefete yönelik başlattığı yakınlaşma açılımı çerçevesinde, yeni bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Erdoğan muhalefet liderlerine açtığı davaları geri çekecek.

MUHALEFETLE İLİŞKİLER YUMUŞADI

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz gecesi muhalefetin darbeye hızla ve açıkça tavır almasının ardından yeni bir süreç başlattı. Erdoğan, çok uzunca bir süre gergin bir ilişki yürüttüğü muhalefete karşı tavrını, 15 Temmuz gecesi gözle görünür bir şekilde değiştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi telefonla arayan Erdoğan, darbe girişimine karşı tavırları nedeniyle teşekkür etti.

BİR ADIM DAHA ATACAK

Erdoğan, muhalefetle başlattığı darbelere karşı birliktelik tavrını önceki gün Kılıçdaroğluve Bahçeli'yi zirveye davet ederek sürdürdü. Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı zirvede, muhalefet liderleriyle 2 saat 40 dakika süresince darbe girişimi ve sonrasına ilişkin atılacak adımları değerlendirdi. Erdoğan'ın muhalefete yönelik başlattığı adımlar bunlarla sınırlı kalmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yeni bir adımın hazırlığına da girişti.

3. ADIM DAVA JESTİ

Buna göre Erdoğan, muhalefet liderlerine açtığı ve halen devam etmekte olan davalarını geri çekme yoluna gidecek. Erdoğan'ın muhalefet liderlerine yönelik davalarını geri çekmesine ilişkin hazırlıklar hukukçularınca yürütülmeye başlandı. Erdoğan'ın hukukçuları da muhalefet liderlerine açılan davaların geri çekileceğine ilişkin hazırlıkları doğruluyor. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Kaya, Erdoğan başkanlığındaki liderler zirvesinin ardından, yeni bir adım olarak davaların çekilmesinin gündeme gelebileceğini ifade etti. AK Partikulislerine göre, şu aşamada davaları geri çekme adımı parti liderleriyle sınırlı görünüyor. Erdoğan'ın bu adımının milletvekili ve parti yöneticilerini de kapsayıp kapsamayacağı bilinmiyor.

HDP'Yİ DAHİL EDECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete açılım adımlarında HDP'yi şu ana kadar dışarda tuttu. HDP liderlerine telefon etmedi. Zirveye de davet etmedi. Ancak açtığı davaları geri çekme adımının HDP'yi de kapsayıp kaysamayacağı da bu aşamada netlik kazanmadı.

2011'DE DE FERAGAT ETMİŞTİ

Erdoğan, 2011 seçimlerinin ardından da "davalardan feragat" yoluna gitmişti. Erdoğan seçim gecesi balkon konuşmasında muhalefete, "Hesaplaşmayalım, helalleşelim. Ben hakkımı helal ediyorum, siz de edin" diye seslenmişti. Ardından da muhaliflerine yönelik davalarını geri çekmişti. Bu çerçevede Erdoğan, Kılıçdaroğlu hakkında 10, Bahçeli hakkında 3, çok sayıda politikacı ile birlikte yazarlar ve gazeteciler hakkındaki davalarını da geri çekmişti.

Cumhuriyet