Erdoğan İran'a sert çıktı !

Erdoğan İran'a sert çıktı !

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı ile ortak düzenlediği basın toplantısında İran'a çok sert sözler söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yemen'de gelişen olaylara ilişkin "İran ve terörist gruplar Yemen'den çekilmeli" dedi. Husi karşıtı operasyona lojistik destek verilebileceğini söyleyen Erdoğan, "İran adeta bölgeyi domine etmeye çalışıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Vattara ile ortak açıklama yaptı. İran'ı sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Bu yapılanlara tahammül etmek mümkün değil" dedi. Erdoğan şöyle konuştu;

Husilerin yaptığı mezhepsel bir çatışma

Yemen'de şuan Husilerin yaptığı, mezhepsel bir çatışma. Biz mezhep çatışmalarının her zaman karşısında olduk. Bugüne kadar, Yemen'de olanlar, tahammül sınırlarını zorlamıştır. İran'ın böyle bir açıklama yapması doğaldır. İran bölgeyi adeta domine etmenin çabası içinde. Buna tahammül etmek mümkün değil. Suriye örneğinde gördüğünüz gibi. Bir tarafta DAEŞ terör örgütü ile mücadele ediliyor, bir tarafta İran'ın gönderdiği Devrim Muhafızları. Bir taraftan İslam diyeceksin, bir taraftan Müslüman diyeceksin, ama bunları yapmaya devam edeceksin.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Fransa devlet kanalı France24'e verdiği söyleşide Yemen'de gelişen olaylara ilişkin "İran ve terörist gruplar Yemen'den çekilmeli" dedi. Erdoğan açıklamasında "İran, Musul'da IŞİD'in yerini almamalı. Husi karşıtı operasyona lojistik destek verebiliriz" ifadelerini kulandı. IŞİD'e karşı yapılan hava operasyonlarının yetersiz olduğunu belirten Erdoğan IŞİD'i yenmek için kara operasyonunun gerekli olduğunu vurguladı. Erdoğan "İslamla hiçbir alakası yok zaten bir devlet de değil. IŞİD bir terör örgütüdür" dedi.

'Müslüman olarak bunlardan nefret ediyoruz' | Haber3 Video | Sitene Ekle

Türkiye'ye önceden bilgi verildi

Dışişleri Bakanlığı da Yemen'de, dün gece Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan askeri operasyona ilişkin bir açıklama yaptı. Sudi Arabistan tarafından Türkiye'ye önceden bilgi verildiği belirtilen açıklamada "Askeri harekatı destekliyor; bu harekatın ülkede ortaya çıkan iç savaş ve kaos tehlikesinin önlenmesine ve meşru devlet otoritesinin ihya edilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz" denildi.

Yemen operasyonu

İran destekli Şii Husiler, Taiz ve Aden'i alması üzerine Suud Krallığı, Yemen'de askeri operasyon başlattı. Aralarında 10 ülkenin bulunduğu Körfez ülkeleri de hava kuvvetlerine destek veriyor. 100 savaş uçağının başlattığı operasyonda kamplar bombalanıyor. Husiler Aden yakınlarındaki üsden çekildi. Operasyon, Şii Husilerin Aden'e gelmesinin ardından başladı. ABD Başkanı Barack Obama, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği tedariki emrini verdi. Yemen'deki askeri operasyonlarda, askeri ve istihbat desteğini koordine etmek için ABD ile Suudi Arabistan "Ortak Plan Hücresi" oluşturdu.