Erdoğan: ''Koalisyon olmazsa hemen seçim''

Erdoğan: ''Koalisyon olmazsa hemen seçim''

Koalisyon kurulamazsa hemen seçime gidilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "seçim hükümetine" de karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 partili seçim hükümetine karşı çıktı. ‘Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkün. Görev verilen bir partiye diğerleri dışarıdan destek verebilir’ dedi.

 

Erdoğan, Pekin’den Jakarta’ya giderken Vatan gazetesi Ankara temsilcisi Murat Çelik’in de aralarında olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’in başkenti Pekin’de resmi temaslarını tamamlayarak  Endonezya’ya geçti. Başkent Jakarya’ya giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, gündemdeki gelişmelere ilişkin şunları söyledi:
 
İSTİSMAR EDİLDİ: Hükümetin kararları çok önemli. Çözüm süreci benim başbakanlığım döneminde başladı. Biz bu yola çıkarken ‘demokratik açılım’ diye çıktık. Ne yazık ki çözüm sürecini istismar edenler çıktı. Bedelini son yapılan seçimlerde ağır ödedik. Artık mızrak çuvala sığmıyor. Sürecin istismarına müsaade edilmemeli. Bu vatan üzerinde operasyona müsade edemeyiz. 
 
BOŞUNA BEKLİYORUZ: (Türkiye’de son yaşanan terör saldırılarında hükümetin kurulamamış olmasının bir etkisi var mı? sorusu üzerine) Hayır, sanmıyorum. Koalisyon olup olmayacağı görülecek. Ama son 20- 30 yıla bakınca en uzun süreli koalisyon 3,5 sene sürmüş. Ondan önce 16 ay süren koalisyon bile var. Bunlardan ülkemiz için fayda bekliyorsak boşuna bekliyoruz. Koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıktı çıktı. Çıkmadığı takdirde, hemen milli iradeye müracaat edelim ki, tekrar kararı millet versin ve şu andaki durumdan bir an önce kurtulmuş olalım. 
 
KALICI OLANA KARŞIYIM:
(Azınlık hükümetine karşı mısınız?) Benim karşı olduğum kalıcı azınlık hükümetidir. Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür. Kendisine görev verilen bir partiye diğer bir partinin veya partilerin dışarıdan destek vermesi suretiyle oluşturulacak bir azınlık hükümeti ülkeyi seçime götürebilir. 
 
NE HAYA NE EDEP: Terör örgütü ve yandaşları Suruç’taki saldırıyı dahi farklı yerlere çekme gayretinde. Cumhurbaşkanlığı makamını dahi bununla ilintilendirmeye kalkışıyorlar. Bunlarda ne haya var ne edep! 6- 8 Ekim olaylarında, şu anda sözüm ona milletvekili olan kişinin yaptıkları ortada. Şimdi dokunulmazlığın kaldırılması ve benzeri yaklaşımlarla kendileri farklı bir oyunun içine giriyorlar. Kararı parlamento verecektir.” 
 
‘Operasyonlar sürecek’
 
Görüştüğü devlet başkanlarının terörle mücadelede Türkiye’ye destek verdiğini söyleyen Erdoğan, “Gerek sınır ötesi gerek içerde operasyonlarımız devam etti, devam ediyor ve edecek” dedi. Erdoğan, üç şehit haberinin geldiği hatırlatılınca şöyle dedi: “Bu terör saldırıları PKK’nın vahşetini açıkça ortaya koyuyor. Karşılıksız bırakılmayacaktır. Şehitlerimize rahmet ailelerine ve milletimize sabır ve metanet diliyorum. Terörü minimize etmek konusunda kararlıyız.”
 
‘Haddini bilsin’

 
Demirtaş’ın, “Saraya bağlı gladyo’ sözüne sert tepki gösteren Erdoğan şöyle dedi: “Aslı astarı olmayan, terbiyesizce bir ifader. Cumhurbaşkanlığı makamının bu tür densizliklere, alçaklıklara düşmeyecek kadar yüksek bir makam olduğunu ifade etmek isterim. Bu şahıs 6 -7 Ekim katliamın baş  sorumlusudur. PKK’ya yönelik böyle bir  yaklaşımı ortaya koyamamaktadır. Ağabeyi dağda yetişmiş, dağda  gelmiş bir kişi. Kendisi de fırsatı bulduğunda herhalde oraya koşar. Bu ülkenin huzuru  için çalışan bir cumhurbaşkanına bu tür yakıştırmaların içerisine girmek olsa olsa kendi üzerindeki o kararlık  bulutları dağıtmaya yöneliktir.  ‘Haddini bilsin.”
 
‘Batının silahları ellerinde’
 
“DAEŞ, El Kaide’den doğmadır. Ellerinde ağırlıklı olarak Batı’nın silahları var. Bu düşündürücüdür. Petrolü de Esad’a satıyorlar. Dünyadaki ne kadar itilmiş kakılmış tip varsa onlar orayı antrenman alanı olarak görüyor. Türkiye’ye girişini yasakladığımız 16 bin kişi var. 1600 kişiyi de sınır dışı ettik. Önümüzde koalisyon güçleriyle birlikte sürdüreceğimiz bir süreç var. Kuzey Suriye’de olan tek devlete karşı bir girişimdir. Türkiye iyi terörist, kötü terörist şeklindeki bir oyuna müsade etmeyecektir, terörist teröristtir.” 
 
Terörle mücadelede hem fikiriz
 
Çin İslam Cemiyetini kabul eden Erdoğan, “Çin’de 35 bin cami olduğunu söylediler, 40 bin din adamı olduğunu söylediler. İbadetler konusunda rahat olduklarını söylediler” dedi. Uygurlar konusunun gündeme geldiğini söyleyen Erdoğan, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin birliğine, beraberliğine kastedecek her türlü harekete biz de karşıyız. Terörle mücadele konusunda hem fikiriz” dedi.
 
‘Yargı görevini yerine getirmeli’
 
“Son operasyonlarda bini aşkın kişi gözaltına alındı. Ne var ki, iç güvenlik yasası çıkmış olmasına rağmen gözaltına alınanlar bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkabiliyor. Bunlar da terörü ve teröristi cesaretlendiriyor. Yasama ve yürütme üzerine düşen adımları atıyorsa yargı da üzerine düşeni yerine getirmelidir. Yasal düzenlemeler hayata geçirilemezse netice almak mümkün değildir.”