Erdoğan Kral Selman'ı karşıladı

Erdoğan Kral Selman'ı karşıladı

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Külliye'de karşılandı.

Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önünde bulunan caddede atlı süvariler tarafından karşılanan Kral Selman, atlı süvarilerle birlikte protokol kapısına kadar geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapısında karşıladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman'ın terör alanındaki yerini almasından sonra 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Kral Selman, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Kral Selman merdivenlerde Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Karşılama törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Mehmet Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş katıldı.

Karşılama töreninde ek olarak, iki liderin tokalaştığı merdivenlerde daha önceden bulunmayan tırabzanların bulunması dikkat çekti.

KRALA DEVLET NİŞANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi girişinde basına birlikte görüntü verdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda  Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz için Devlet Nişanı Tevcih Töreni düzenlendi. 

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan Kral Selman’a Devlet Nişanı taktı. Erdoğan, Devlet Nişanı’nın yabancı devlet başkanlarına verilen Türkiye’nin en yüksek nişanı olduğunu belirterek, bu nişanın iki ülke ilişkilerinin ve dostluk bağlarının güçlenmesine yönelik gösterilen çabaların en üst düzeyde taktir edilmesinin bir sembolü olduğunu söyledi.

  Kral Selman’ın bölgesel barış, güvenlik, huzur ve istikrar için bir teminat teşkil ettiğini kaydeden Erdoğan, “Değerli dostum, aziz kardeşim; Suudi Arabistan’da tahta çıktığınız günden bu yana ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkılar sağladınız. İki toplum arasında kökünü tarihten alan dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine yönelik güçlü irade gösterdiniz. Büyük sorunlarla yüzleşen coğrafyamızda dirayetli yönteminiz, bölgesel barış, güvenlik, huzur ve istikrar için bir teminat teşkil ettiniz. Bu bakımdan ülkemizle sergilediğiniz dayanışma her türlü taktirin üzerindedir. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın sizin desteğinizle işbirliğini daha da derinleştirmesi, bölgesel ve küresel barış için bir fırsattır. Önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki işbirliğini perçinleyecek adımları kararlılıkla atmaya devam ettireceğimize inanıyorum. Bu tarihi ziyaret ilişkilerimizin geleceğine dair verilmiş anlamlı bir mesajdır. Kadim dostluğumuzun ve kardeşliğimizin sembolü olacak bu nişanı zatıalilerine takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Devlet Nişanını takmasından sonra Kral Selman, teşekkür ettikten sonra kısa bir selamlama konuşması yaptı. Kral Selman, Türk hükümeti ve halkı ile olan ilişkilerinin taktire şayan olduğunu kaydetti.