Erdoğan kralın cenazesine katıldı

Erdoğan kralın cenazesine katıldı
Güncelleme:

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz'in Riyad'daki cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Bu sabaha karşı hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, başkent Riyad'da defnedildi. Cenaze töreninde naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi. Cenaze törenine, Afrika gezisini yarıda kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Daha önce törene katılacağı açıklanan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, kötü hava koşullarını gerekçe göstererek cenazeye katılmadı.

Üç haftadır başkent Riyad’daki bir hastanede tedavi gören 91 yaşındaki Abdullah’ın bugün Suudi Arabistan saatiyle 01.00’de öldüğü açıklandı.

Kral Abdullah’ın ölümünün ardından tahta kardeşi, Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Prens Salman Bin Abdülaziz (79) geçti. Yeni Kral, ilk konuşmasında, ülke politikalarında selefleriyle aynı yaklaşımı muhafaza edeceğini söyledi. Kral Salman, Müslüman ve Arap ülkelerini birlik ve dayanışmaya çağırdı.


27539944.jpg

PRENSLER TAŞIDI

Yeni Kral Selman bin Abdulaziz'e başsağlığı dileyen Erdoğan, cenaze namazı için özel ayrılan protokol alanında yerini aldı.

Erdoğan, yeni kral Selman bin Abdulaziz ve kraliyet ailesinin bireyleriyle saf tutarak, önce ikindi namazını kıldı.

55126_33213_23012015154856_2.jpg

Abdullah bin Abdulaziz'in naaşı, Suudi prenslerin sırtında, tabuta konulmadan getirildi.

Daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Şeyhi Temim bin Hamed al-Sani, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid, Sudan Devlet başkanı Ömer el Beşir ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile çok sayıda devlet ve hükümet başkanının katılımıyla Abdullah bin Abdulaziz'in cenaze namazı kılındı.

55126_33213_23012015154856_0.jpg

Abdulaziz'in naaşı, cenaze namazının ardından aile yakınlarının sırtında taşınarak defnedileceği Riyad'taki Ud Kabristanı'na götürüldü.

27541279.jpg

Yeni Kral Salman Bin Abdülaziz

Prens Salman adına yapılan açıklamada, “Majesteleri Salman, ailenin tüm üyeleri ve bütün ulus Kral Abdullah’ın yasını tutuyor” denildi. Kral Abdullah, 2005 yılında ağabeyi Fahd bin Abdülaziz el Suud’un ölümüyle tahta çıkmıştı. Kral Abdullah’ın 25 çocuğu vardı. Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, Suudi Arabistan'ın 7. Kralı. 1935 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da doğdu ve Suudi Arabistan devletinin kurucu ailesinin erkek çocuklar sıralamasında 25'inci sırada.

ERDOĞAN DA CENAZEYE KATILDI

Kral Abdullah'ın cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

55126_33213_23012015154856_5.jpg

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da konakladığı otelden ayrılırken, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kralın ölüm haberi üzerine mecburen Suudi Arabistan'a, Riyad'a gitme kararı verdik. Şu anda oraya gidiyoruz. Fakat programlarımızı yine icra edeceğiz. Cibuti, Somali, oralara da gideceğiz" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenaze töreninin ardından, özel uçak "GAP" ile saat (TSİ) 15.30'da Cibuti'ye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Ocak Pazar günü de Somali'ye gidecek.