Erdoğan Papa ile ne görüştü ?

Erdoğan Papa ile ne görüştü ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa görüşmesi sonrası önemli açıklamalarda bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan "Papa Franciscus ile yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları

"Saygıdeğer misafirimizin (Papa Franciscus) Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır."

"İnsanlar terör örgütlerinin istismarına açık hale geliyor"

"Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkelerin yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. İnsanlar sadece mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen ve son derece haksız biçimde gerici, hoşgörüsüz tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar."

Papa Franciscus ile görüşmesi

"Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeleki bakışımız aynı, dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı."

"Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur."

"Türkiye'nin uyarıları dikkate alınmalı"

"Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye'nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. Aynı şekilde batıda yükselen tehditler, doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye'nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz."

Papa Franciscus'un konuşmasından satır başları

"Bizim diyaloğa ihtiyacımız var çünkü birçok ortak değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog sükunetle farklılıklara değer vererek onlardan ders çıkarmaya faydalı olmalıdır. Sağlam bir barış inşa etmek çabasını sabırla ileri götürmemiz gerekiyor. Bu barış insanlığın onuruna bağlı olan hedefler ve temel haklara saygı üstüne kurulmalıdır" dedi.

Barış için dinler arası diyalog büyük katkı sağlar.

Barış çabası onurlu bi yaşam içindir. 

Çatışmalara tanık olduk özellikle Suriye ve Irak'ta

Suriyte ve Irak'ta azınlıklara büyük zulüm var.

Türkiye büyük bir cömertlikle bir çok göçmeni kabul etti.