Erdoğan'a öyle bir söz söyledi ki..

Erdoğan'a öyle bir söz söyledi ki..

AK Parti'ye "çözüm süreci" ile yüklenen CHP'li Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Erdoğan için ise çok sert ifadeler kullandı.

CHP  İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Aytun Çıray İzmir’de gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında buluştu. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre Çıray konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mecliste söylediği  “Terör akrep gibidir onu sırtında taşıyanları sokar,” sözüne gönderme yaparak başladı. “Keşke o kadarla sınırlı kalsaydı” diyen Çıray terörü ve teröristi sırtında taşıyanın bunu hak ettiğini, ancak bu yüzden kısa zamanda 150 şehit verdiğimizi hatırlattı.

“ASLINDA ÇÖZÜM SÜRECİ HİÇ OLMADI AKP, PKK’YI YARI DEVLET YAPTI”

“Sözde çözüm süreci”nde Güneydoğu’da yaşayan yurttaşlarımızın da hayatlarının karartıldığını savunan Çıray, “Aslında çözüm süreci hiç olmadı. Olan şey seçimlere endekslenmiş barış ve çatışma süreçlerinin birbirini takip etmesinden başka bir şey değildi” dedi.

7 Haziran’dan sonra PKK’nın tırmandırdığı elim terör hadiselerinin Erdoğan ve Davutoğlu tarafından kamu düzeninin bozulması olarak tanımlandığını öne süren Çıray çok tartışılacak yeni bir olgudan söz etti, Çıray “Bu kasıtlı olarak yapılan bir yanlıştır. Yaşadığımız şey kamu düzeni sorunu olmayı çoktan aştı. Yaşadığımız sorunun adı bir egemenlik sorunudur. Egemenlik ‘devlet’ dediğimiz siyasi yapılanmanın en ayırıcı niteliğidir. Yani terör olayları mevcut şekilleriyle artık basitçe kamu düzenini bozmaya yönelik eylemler değildir. AKP PKK’yı ‘yarı devlet’ aşamasına getirdi. ‘Yarı devlet’ aşamasına gelmiş bir güçten açıkça söz etmenin artık yanlış bir yanı yoktur. Burada yanlış olan şey PKK’nın ve onun paramiliter güçlerinin neredeyse bir devlete dönüşmesini sağlayan süreçlere göz yummuş olmaktır. PKK’nın “yarı devlet” olmasına göz yuman AKP hükümetleridir. Bölücü terör örgütünü sırtında taşıyanlar tarih ve hukuk önünde yargılanacaklardır.” dedi.

“7 HAZİRAN’DA AHLAK DIŞI GİDİŞATA DUR DENİLDİ”

7 Haziran seçimlerinde milletin, AKP’nin bu gidişine dur dediğini ancak Cumhurbaşkanı’nın milletin iradesini kabullenmediğini bu yüzden seçime gidildiğini söyleyen Çıray, Türkiye uzun süredir medeni bir demokrasi olmadığını ve hukukun hâkimiyetinin, kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırıldığını savundu.

BASINA TEHDİT VE SALDIRI NEFRET HİSTERİSİDİR

Çıray, medya üzerindeki baskı ve saldırılara da değinerek, “Ortama bir nefret histerisi hakim oldu. Fikir ve ifade özgürlüğü tarihimizin en sistematik saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Medya,  kuvvetler birliği rejimini de facto olarak hayata geçirdiğini muazzam kibriyle deklare eden bir zorbanın ağır kuşatması altına girdi. Gazetecilik şimdi yüz altmış yıllık tarihinin en karanlık dönemini yaşıyor. Özellikle 7 Haziran’dan sonra saray muktediri tek adam rejimini tahkim etmekte yandaş ve havuz medyasının yetmeyeceğini, kendisine muhalif tek bir gazetenin, tek bir televizyon kanalının bile öngörülemez bir tehdit kaynağı olacağını düşünmeye başladı. Önce İpek Gurubu Medyası’na yapılan operasyonlar şimdi de Ahmet Hakan’ın uğradığı saldırı ve sürekli hedef gösterilen Aydın Doğan’ın haklı isyanı demokrasimizin içine gömüldüğü koyu karanlığın en son vahim örnekleridir.” diye konuştu.

“ZORBANIN SİFONUNU YERLİ VE MİLLÎ OLANLAR ÇEKECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert eleştiriler yönelten Çıray, “Saray muktediri sadece içeride değil dışarıda da yalnızlaşmıştır. Mesela saray muktediri bütün girişimlerine rağmen bu yılki Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarında Obama’dan randevu alamamıştır. Putin kendisini cami açılışına davet ettikten hemen sonra Suriye’de IŞİD’i bombalamaya başlamıştır. Bunun anlamı açıktır. Sarayın sifonu Putin’le paslaşarak çekilmektedir. Ama bu iş milletimizin işidir. Zorbanın sifonunu 1 Kasım’da yerli ve millî olanlar çekecektir. İşte biz bu nedenle 1 Kasım Genel Seçimleri’nde bu koyulaşan karanlığın şafağı millet iradesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

“BİLDİKLERİMİZ BİLMEDİKLERİMİZİN BİNDE BİRİ”

Çıray, bir soru üzerine ise 7 Haziran sonrasını şu sözlerle değerlendirdi: Eğer muhalefet bloğu koalisyon kursaydı, bugün AKP’den söz edilmeyecekti. Çünkü, yargı, bağımsızlığına kavuşacak, başta 17-25 Aralık olmak üzere, iktidarın yaptıklarının hesabı adil yargıda sorulacaktı. Bürokrasi özgür kalacak, iktidar hakkındaki bilinmeyen her şey ortaya çıkacaktı. Bugün bildiklerimiz, bilmediklerimizin binde biridir”