Erdoğan'dan Esad açıklaması !

Erdoğan'dan Esad açıklaması !

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad için ‘terörist’ kelimesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için ‘terörist’ ifadesini kullandı

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada Suriye meselesine de değinen Erdoğan, Beşar Esad için şu ifadeleri kullandı: “Ama konvansiyonel silahları da kullanıyorsa oradaki devlet terörünü estiren kişi bir kişi… Ki bana göre bir teröristtir ve ortada bir devlet terörü vardır. Bu kişiye karşı ulusların birleşip bir defa, Adalet Divanı’na mı gider; nereye giderse, buraya götürmesi lazımdır. Hâlâ buna kalkıp da dünyadaki devletlerin olumlu bir nazarla bakmasının izahı mümkün değildir.”

‘IŞİD’ YERİNE ‘DEAŞ’ İFADESİNİ KULLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’de etkin olan terör örgütü için ‘IŞİD’ yerine Arapça karşılığı olan ‘DEAŞ’ ifadesini kullandı. Bazılarının bu oluşumu İslamî bir örgüt gibi göstermeye çalıştığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Kusura bakmasınlar. Bir defa İslam anlamı barış olan ‘silm’ kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan bir din asla teröre müsaade etmez. Böyle bir yaklaşımı, mensupları olarak bizler de kabul edemeyiz. DEAŞ bir terör örgütüdür. Dikkat edin ‘IŞİD’ şeyini de ısrarla kullanmıyorum. ‘DEAŞ’ diyorum. Çünkü bunlar bir terör örgütüdür.

FRANSA’YA ‘BÜYÜK DEVLET VİZYONU’ HATIRLATMASI

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin, mevcut boyutun çok çok ötesinde olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Bizim dayanışmamız, bizim işbirliğimiz; Avrupa, Akdeniz, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlar’daki birçok meselesinin çözümüne eşsiz katkılar sağlayacaktır.” dedi.

Erdoğan, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını yeniden gündeme getirmesi muhtemel Fransa’ya uyarılarda da bulundu. Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye ve Fransa, asırlara sari ilişkilerini iç politikadaki yarışlara ve önyargılara feda etmeyecek kadar büyük devlet vizyonuna sahip ülkelerdir. Biz Türkiye olarak, Fransa ile ilişkilerimizde büyük devlet vizyonunu her zaman muhafaza ettik, ediyoruz. Fransa’nın da özellikle son dönemde ilişkilerimize bu vizyonla yaklaştığını görüyor ve bundan da umutlanıyoruz.”

Türkiye’ye 1015 olayları ile ilgili on yıllardır haksızlık yapıldığını ifade eden Erdoğan, bu olayların ideolojik yaklaşımlardan, dezenformasyondan uzak tutularak ele alınmadığını dile getirdi. Erdoğan, “Bizim bütün yapıcı yaklaşımlarımıza rağmen, Ermenistan ve Ermeni diasporası sağduyulu bir yaklaşım sergileyemediler. Biz bu meselenin siyasi bir mesele olmaktan çıkarılmasını, siyasetin malzemesi olmaktan çıkarılmasını… Bırakalım bunu tarihçilere. Tarihçiler, gelsinler, bun konu üzerinde çalışsınlar. Biz arşivlerimizi açtık. Şu anda 1 milyonun üzerinde belge bizde tasnif edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’la ilişkileri geliştirmek için adım atan ve el uzatanın yine kendileri olduğunu belirten Erdoğan, “Ancak bizim iyi niyetimiz maalesef karşılık bulmadı.” dedi. Erdoğan, 1915 olaylarının 100. yıl dönümünde gerçeklerin anlatılması için yoğun gayret göstermeye devam edeceklerini vurguladı. Erdoğan, “Fransa’nın bu konularda da sağduyunun, aklıselimin, gerçeğin yanında duracağına inanıyoruz.” dedi.

AB’ye üyelik sürecinde en büyük destek ve katkıyı bekledikleri ülkelerin başında Fransa’nın geldiğini ifade eden Erdoğan, Jacques Chirac döneminde bu desteği gördüklerini fakat bundan sonra farklı bir havanın esmeye başladığını belirtti.