Erdoğan'dan kritik mesaj

Erdoğan'dan kritik mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan Paris'te Hollande ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir çalışma ziyareti gerçekleştirmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'e geldi. Erdoğan, Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Görüşmenin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi.

Toplantıdan satır başları şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

Bu terör örgütlerinin attıkları adımlara karşı herhangi bir tavır alınmamıştır. Ama maalesef buralarda da yanlız kaldık. Esed rejimini karşısına almayan acaba Esed giderse ne olacak diye düşünen bir anlayışın DAIS (IŞİD) ile mücadele etmesi mümkün değil.

Eğer biz demokrasi diyorsak, Esed giderse halk ne isterse o olur dememiz lazım. Eğer bunu savunuyorsak demokrasiyi savunuyoruz demektir. Ama yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek onun yerine otokrat hazırlıyoruz diyorsak demokrasiyi konuşmanın hiçbir anlamı yok.

Irak'a gelince, Irak'ta maalesef katılımcı bir ordu yoktur. Irak ordusu sürekli kaçmaktadır ve yerini IŞİD'e teslim etmektedir.

Bakın şu anda asla olayların içerisine girmiyorlar, Musul'u bıraktılar kaçtılar. Oradaki silahlar şu anda bu örgütün elindeki silahlardır, bu silahla işgal hareketini devam etmektedir. İşgal altındaki illerde aynı durumu görüyorsunuz.

Sünniler yuvalarına gelmek istiyorlar. Eğit-donata ihtiyaç var. Biz Türkiye olarak hazırız. Her an bu adımları atabiliriz. Üç şey, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat. Bunları uygulamaya koyduğumuz andan itibaren Türkiye koalisyon güçlerinin yaptığı şeyi yapacaktır.

Uluslararası medya Türkiye'yi DAIS (IŞİD) destek vermekle suçluyor. Türkiye hiçbir zaman destek vermemiştir, desteğin yanında da olmamıştır.

Bir milyon 600 bin insan terör saldırılardan kaçmıştır, geldikleri yer Türkiye'dir.

"TÜRKİYE'YE MÜJDE İLE DÖNEYİM"

Kendileri bir ışık yaktılar, ama bu ışık diyorum net olursa, Türkiye'ye ben bu müjde ile döneyim. Bunu özellikle istiyorum. Bunu geçmiş dönemde maalesef göremedik, bloke edildi. Türkiye AB müktesebatına en hazır ülke konumundadır. Burada özellikle bazı bloke edilmiş fasıllar var ki, Türkiye tüm hazırlıklarını yapmıştır. Bunlar rahatlıkla açılabilir.

Bu işin kararını özellikle vermekte Fransa'nın daha önce bloke ettiği fasıllarla ilgili adım atılırsa arkası da hızla gelecektir diye düşünüyorum. 51 yıllık beklentiyi artık kıralım aşalım ve Türkiye ile AB artık bütünleşsin istiyoruz.

32'nci 33'ncü fasıllar önümüzde sıkıntı, 15'nci fasıl var yine aynı şekilde. Önümüzde burada engeller. Bu engellerin aşılması inanıyorum Türkiye Fransa değil tüm Avrupa ülkeleriyle dayanışmamızı artıracaktır.

Bu adımları da süratle atalım istiyoruz. Bir diğer taraftan da aramızdaki ticaret hacmini de tabi çok daha ileri noktalara taşıyacağız.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande:

Kobani konusunda doğrudur sadece Kobani yok. Sayın Erdoğan çok haklı. Başka şehirler IŞİD'in tehdidi altında. Bizim için anahtar bir şehir de var o da Halep. Ve bizler elimizden geleni yaparak destek veriyoruz özgür Suriye Ordusu'na. Demokratik muhalefete destek veriyoruz ki desteği verelim önemli şehir konusunda. Ama kobani de var. Gerçi boşaltıldı şehir yine de gerekli desteği vermek durumundayız.

İkinci konu da Avrupa konusu. Kuşkusuz sadece Fransa'dan değil başka yerlerden de gelen blokajlar vardı.

Ben gayet net olarak 22'nci ve 23'ncü başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Bu konularda da ilerleyebileceğimizi açık net şekilde dile getirdim. Türkiye ile olan ilişkiler ve genel yayınlanan rapor Avrupa'da olan ve dünyada olan her şeyi görüşüyoruz. İkili ilişkileri, bölgeyi görüşüyoruz. Hava ulaşım gıda sivil nükleer de önemli konular ama çok daha ileri götürebiliriz ikili ilişkilerimizi.

Madem basınla böyle bir görüşmemiz var. İklimle ilgili konferanstan da bahsetmek istiyorum. Fransa ev sahipliği yapacak. Türkiye'nin de G-20 çerçevesinde düzenlediği toplantılar olacak.

Burkina Faso'da olanlara da değinmek istiyorum. Bazı toplantılar gösteriler oldu. Maksimum bir gerginlik yaşandı. Bunun yumuşamasına katkıda bulunmak istiyor Fransa. Bu bölgede çok şey oluyor. Terörle mücadele ediliyor, güvenlik konuları var. Ve Ebola virüsunun daha fazla yaygınlaşmasının önüne geçmeye çalışıyoruz.

Fransa bölge istikrarlarına katkıda bulunacak. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğüm sırada bana bir bilgi getirildi. Fransa'da çok vahim bir yangın olduğu söylendi. Çok şükür kimse yaralanmamış Henüz ne kadar zarar olduğunu bilmiyorum ama vahim bir zarar olduğunu duyuyorum. Paris'in tam ortasında çok büyük bir kaza, ağır bir yara bu.

1964'te inşa edilmesini istediği bir binaydı. Tadilat işlemleri vardı. Acaba tadilat işlemleri yüzünden mi çıktı bu yangın, an be an takip ediyorum Paris'in ortasındaki bu yangını. Ve başka kararları da birlikte alacağız.

Çünkü IŞİD'e ve teröre karşı en ufak bir tereddütlümüz yok. IŞİD'e karşı mücadele içindeyiz. Esad'a rejimi konusunda da tutumumuz çok belli.

Çalışma yemeğinin ardından, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsündeki konferansa katılacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ziyareti sırasında,  Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci  Volkan Bozkır eşlik ediyor.