Erdoğan'ın başdanışmanı yeni sistemin adını açıkladı

Erdoğan'ın başdanışmanı yeni sistemin adını açıkladı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "başkanlık sistemi" kavramı yerine sistemin adının 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, bazı vatandaşların 'başkanlık sistemi' kavramından hoşlanmadığını belirtti ve "yerli ve milli" dediği sistemin adının 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' olacağını söyledi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, İskenderun Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa ve 2023 Vizyonu" konulu konferansta konuştu.
 
Kamuoyu araştırmalarında, 1982 Anayasası'nın değişmesi ve yeni anayasa yazılması konusunda toplumun yüzde 90'ının aynı görüşte olduğunu söyleyen Malkoç, bazı vatandaşların "Başkanlık Sistemi" kavramından hoşlanmadığını belirterek şunları söyledi:
 
"Amerikalılar 'Başkanlık Sistemi' diyor. Fransızlar da 'Yarı Başkanlık Sistemi' diyor. Biz 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi' diyeceğiz. Bu sistem yerli ve milli olacak.Fransa bunalımdan çıkışını 'Yarı Başkanlık' sisteminde buldu. Şimdi yerli milli anayasa derken biz bizim yaşadığımız sıkıntıları Amerikalılar, Almanlar ya da Fransızlar yaşamamış. Biz kendimiz yaşadık. Kendimizin yaşadığı bu sıkıntılara çözüm  bulurken bu çözümden de yerli ve milli anayasa bulacağız. 'Başkanlık Sistemi' diyince Amerika modeli mi olacak, Meksika modeli mi olacak? diyorlar. Biz sistemimizi kurarken dünyada insanlığın bütün tecrübelerinden elbette faydalanacağız. Bu anlamdaki uluslararası hukuk ve metinlerinden faydalanacağız. 
 
Ne Amerikan modeli, ne de Meksika modeli. Allah aşkına Amerika Kıtası ne zaman bulundu? 16. yüzyılda değil mi? Peki bu bahsettiğimiz Amerika Devleti,Arjantin, Meksika bunların tarihi ne kadar? En kabadayısı Amerika Birleşik Devletleri herhalde 200 yılı yeni geçti. Onların devlet olarak ortaya çıkışı daha 200 yıl. Bizim Osmanlı'nın gerilemesi, çözülmesi 300 yıl sürdü." 
 
Malkoç, "Biz 2023 yılında cumhuriyetimizin 100. yılında dünyadaki ilk 10 ülke arasına girmeyi hedefledik. Bunu Cumhurbaşkanımız ve devletin yetkilileri de ifade etti. Bilimden teknolojiye, sağlıktan eğitime, iş güvenliğinden savunma sanayisine kadar aklınıza ne geliyorsa bunu 78 milyonun önüne koyduk ve inşallah başaracağız" diye konuştu.