Erken seçimden tek parti iktidarı çıkar mı ?

Erken seçimden tek parti iktidarı çıkar mı ?

Koalisyon turları başlamadan önce erken seçim iddiaları güçlenirken tek parti iktidarı çıkacak mı sorusu merak konusu oldu.

Koalisyon turları başlamadan erken seçim senaryoları konuşulmaya başlandı. Herkes 'Erken seçimden tek parti iktidarı çıkar mı?' sorusuna yanıt arıyor.

Yeni oluşan Meclis başkanını seçti. Başkanlık Divanı'nın oluşturulma süreci başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise daha hiçbir parti liderine hükümet kurma ile görevlendirmedi. Meclis Başkanlığı seçimi sonrası erken seçim senaryoları konuşulmaya başlandı. Ancak herkesin aklında şu soru var 'Erken seçimden tek parti iktidarı çıkar mı?' Hürriyet yazarı Selçuk Şirin bugünkü köşesinde AKP'nin bir erken seçimde tek başına iktidar olabilmesi için 1.5 milyon oy alması gerektiğini belirterek Erken seçimden tek parti iktidarı çakar mı? sorusuna yanıt aradı. Şirin yazısında şunları dile getirdi:

Seçim bitti, sonuç koalisyon! Gelişmiş ekonomilerde temel yönetim tarzı olan koalisyon bizde öcü. O halde gelsin erken seçim. Peki, erken seçimden bir tek parti iktidarı çıkar mı?

SEÇMEN OYLARINDAN MEMNUN! 

İlk olarak seçim günü yapılan tek sandık başı araştırmasında seçmenlerin yalnızca yüzde 3'ünün seçtikleri partiye istemeyerek oy verdiğini söyleyim. İksara Araştırma'nın verilerine göre seçmen kime, niçin oy verdiğini gayet iyi biliyor.

SEÇİM SONRASI ANKETLER NE DİYOR?

Seçimden sonra yapılan iki bağımsız kamuoyu yoklaması aynı sonucu veriyor. Metropoll'ün 24 Haziran'da Hürriyet'te yayınlanan seçim sonrası araştırmasına göre AKP yüzde 41.6, CHP 25.1, MHP 16.2, ve HDP yüzde 12.9 oy alıyor. ANDY-AR'ın 29 Haziran'da Habertürk'te yapılan araştırmasında ise AKP yüzde 42.8, CHP 27.3, MHP 15.4 ve HDP yüzde 11.7 oranında oy alıyor. Bu sonuçların neredeyse 7 Haziran sonuçları ile hata payı sınırları içinde aynı!

AK PARTİ YENİ SEÇİMDE 1.5 MİLYON OYU NEREDEN ALACAK? 

Koalisyon olmasın demek AK Parti'nin oylarını 44 puana çıkartması demek. Bu da 1.5 milyondan fazla ek seçmenin oylarını AK Parti'ye vermesi demek. Bu olası mı?Elimizdeki veriler AK Parti'ye geçmişte oy veren seçmenlerin iki partiye gittiğini gösteriyor: MHP ve HDP. MHP'ye gidenler barış sürecine tepkiden, HDP'ye gidenler ise barış sürecinin terk edilmesinden dolayı gitmiş durumda. Bir giden kısa zamanda bir daha geri gelir mi?

Bu iki seçmen grubunu aynı anda AK Parti'ye geriye çekmek en azından kısa zamanda mümkün değil. Erken seçimde AK Parti ya daha milliyetçi bir söylemle MHP tabanını geri çekecek ya da barış sürecine yeniden sahip çıkarak kendisini terkeden muhafazakar Kürtleri yuvaya döndürecek. Ya birini yapacak ya diğerini.

AK PARTİ MHP'DEN OY ALSA NE OLUR?

Diyelim ki bir erken seçimde AK Parti daha milliyetçi bir söylem geliştirdi ve MHP'ye giden seçmenlerin bir kısmını geri getirdi. Size göre bu söylemle AK Parti, MHP'lilerin yüzde kaçını ikna eder? Her 5 MHPli seçmenden birini ikna etse ne olurAK Parti tek başına iktidar olabilir mi?

AK PARTİ HDP'DEN OY ALSA NE OLUR?

Diyelim ki AK Parti yeniden çözüm sürecine ağırlık verdi ve geçmişte kendisine oy veren Kürtleri geri kazandı. Size göre bu söylemle AK Parti, HDPlilerin yüzde kaçını ikna eder? Her 5 HDPli seçmenden birini ikna etse ne olur? AK Parti tek başına iktidar olur mu?

HESAP ORTADA!

7 Haziran seçimlerinden önceki yazılarımda da sık sık kullandığım ve seçim günü milletvekili dağılımını neredeyse hatasız bulan Dr. Çağdaş Şirin tarafından geliştirilen simulasyon programıyla yukarıdaki iki soruya yanıt aradım. Yani MHP'nin yüzde 20 oyunu AK Parti'ye bir diğer hesapta da HDP'nin yüzde 20 oyunu AK Parti'ye kaydırdım.  Sonuçlar aşağıda. AK Parti'ye 2 puanı aşkın bir kayma olsa da sonuç yine koalisyon demek. Her durumda hiç bir parti tek başına iktidar olamıyor. Yaklaşıyor belki ama tek başına iktidar olamıyor.

ERKEN SEÇİM KOALİSYON DEMEK!

Yapılan kamuoyu yoklamaları benim varsaydığım oranda oy kaymalarının olmayacağını gösteriyor. Kaldı ki bu senaryolardan her hangi biri hayata geçerse AK Parti muhtemelen başka bir kanadından oy kaybedecek.

KOALİSYON KAÇINILMAZ

Yukaridaki simulasyon programıyla başka pek çok farklı senaryo da hesapladım. Sonuç değişmiyor. Meclise 4 parti girdiği sürece koalisyon neredeyse kaçınılmaz. O nedenle koalisyonlar üzerine hurafeleri bir yana bırakma zamanı. Şimdi olmasa da erken bir seçimden sonra koalisyonla yönetileceğimiz bir 10 yıla hazır olun!