Ermenek'te maden çetesi iddiası

Ermenek'te maden çetesi iddiası

Ermenek'te maden işletmeleri, işçilere karşı 'çete' gibi hareket ediyormuş.

Ermenek'te, 18 işçinin mahsur kaldığı madenin bulunduğu bölgedeki 5 işletmenin işçilere karşı ortak hareket ettiği, bir işçi firmasından ayrıldığı zaman bu bölgedeki hiçbir maden firmasında iş bulamadığı ve bu yolla en kötü koşullarda çalışmaya zorlandıkları iddia edildi.

Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağındaki facianın ardından, işçilerin korkunç çalışma koşullarına ilişkin ayrıntılar gelmeye devam ediyor. 18 içinin binlerce ton suyun altında kaldığı maden ocağının bulunduğu Ermenek’te faaliyet gösteren 5 maden şirketinin, işçilere ve özlük haklarına karşı adeta bir ‘çete’ gibi ortak hareket ettikleri, yemek ve servisleri kaldırdıkları, üç aydır maaş ödemeyen madenden ayrılan işçilerin diğer ocaklarda iş bulamadığı belirtiliyor.

Ermenek'in Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü'ndeki Has Şekerler Madencilik şirketine ait suyla dolan kömür ocağında 375 metrede mahsur kalan 18 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Hayatlarından büyük oranda umut kesilen işçilere ulaşmak için suyun tahliyesine devam edilirken, bölgedeki çalışma koşulları ve işverenin işçiler karşısındaki tutumuna ilişkin tüyler ürperten detaylar da gelmeye devam ediyor.

Soma’daki maden faciasından sonra bazı maden şirketlerinin yapılan denetimlerin ardından ya da kendi durumlarından endişelenerek kapatıldığı biliniyordu. Ermenek'teki facianın yaşandığı maden işletmesinin de bir süre kapalı kaldığı, şirketin, işçilerin yemek ve servis uygulamasını kaldırmak şartıyla madeni yeniden açtığı ortaya çıkmıştı. Bu uygulamanın ardından, işçiler evden getirdikleri yemekleri, öğle paydoslarında ocaktan çıkmadan yemeye başlamış, Ermenek’teki facia da bir öğle paydosunda yaşandığı için, “daha önce olduğu gibi yemeklerini dışarıda yemiş olsalar bu facia yaşanmayacaktı” değerlendirmelerine yol açmıştı. Maden çalışanlarının, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için bile yukarı çıkmalarına izin verilmediği de iddia edilmişti.

‘ŞİRKETLER ARALARINDA ANLAŞTILAR’
Ancak işçilerin yaşadığı sorunlar bundan ibaret değildi. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Ermenek bölgesinde faaliyet gösteren 5 firma aralarında anlaşmıştı ve bölgede 'çete' gibi hareket ediyordu. Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin anlattıkları bölgedeki işletmelerin işçilere yönelik sindirme politikalarını da gözler önüne seriyor. Herhangi bir işçi bu bölgedeki bir maden firmasından ayrıldığı zaman bölgedeki diğer işletmelere hemen haber gidiyor. Artık bu işçi hiçbir maden firmasında iş bulamıyor. Üstelik tüm firmalar aynı şartlarda ve imkanlarda çalışma koşulları sunuyor. Böylece bölgedeki tüm maden işçileri firmaların inisiyatifine kalmış durumda.

BELEDİYE HOPARLÖRÜNDEN TEHDİT
Madeni kapatırken işçilere herhangi bir açıklamada bulunmayan maden sahibi işçilerin tazminatlarını da vermedi. Maden sahibi ocağı kapatırken haber vermediği işçilerine bu kez belediye hoparlöründen çağrıda bulunarak madene gelmelerini istedi. Ancak yapılan anonsta işçilerin hemen işlerinin başına geçmeleri aksi takdirde haklarında yasal işlemlerin başlatılacağı tehdidinin yapıldığı kaydedildi.

MAAŞLARA SERVİS AYARI
Maden işçilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte Ermenek'teki maden işletmeleri işçiye daha düşük ücret vermek için daha önceden işletme tarafından karşılanan servis (yol) ve yemek ücretlerini vermemeye başladı. Böylece 1950 lira maaş alması gereken işçiler bu kez de ceplerinden yemek ve servis maaliyetiyle çalışmaya başladı. Maden işletmelerinin işçilerin örgütlenmesine de izin vermediği ortaya çıktı.

6 BİN LİRALIK ALACAK
Eşi madende mahsur kalan Ayşe İlhan, eşinin 3 aydır maaş alamadığını kaydetti. Ayşe İlhan, 'Buradan ayrılsaydı başka bir madende iş bulamazdı. Doğru dürüst bir kaskı bile yoktu' diyerek, baskıyı anlattı.