Ermenek'te umutları bitiren açıklama

Ermenek'te umutları bitiren açıklama

Türkiye’nin ünlü doğa bilimcilerinden Prof. Dr. İbrahim Atalay, “Ermenek’te suyun boşaltılması imkansız” dedi.

Türkiye'nin ünlü doğa bilimcilerinden Prof. Dr. İbrahim Atalay, Ermenek'te madende meydana gelen faciada yeraltı akarsuyundan kaynaklandığı belirterek, "Ermenek'te suyun boşaltılması imkansız" dedi.

Bölge civarında daha önce araştırmalar yapan Prof. Dr. Atalay, Karaman Ermenek'te maden ocağında meydana gelen su baskının sebebinin yeraltı akarsuyundan kaynaklandığını ifade etti. Prof. Dr. Atalay suyun boşaltılmasının imkansız olduğunu ve maden ocağının bulunduğu yerde büyüklü küçüklü akarsuların yer aldığı belirterek şöyle konuştu:

"Toroslar'da Ermenek civarında 2 ana yapı görüyoruz. Bunlardan biri kireç taşları. Kireç taşları killi ve kireçli maddelerin birikmesi ve yer hareketlerinin sıkılaşarak kıvrılıp yukarı çıkmasıyla oluşur. Bir de göl depoları vardır. Benim yaptığım araştırmalara göre kireç taşları yağış sularının derinlere doğru sızması sırasında kireç taşları kimyasal yönden çözülür.

Çözülme sonucu bu kireç taşlarının aralarında geçen milyonlarca yıl sonra yüzeyden aşağıya doğru inen büyük dev kazanlar oluşur. Burada toplanan sular daha sonra yine çatlakları takip ederek yerin yüzlerce metre altına giderek vadilerden yüzeye çıkar ve akarsular oluşturur. Bunlar akarsu gibi akarlar yerin altında da. Maden ocağının bulunduğu yerde büyüklü küçüklü akarsular var. Bu akarsulardan bir tanesi maden ocağının zayıf bir noktasını patlamak suretiyle galerinin içine girdi ve orada su doldurmaya başladı. Yeraltı akarsuları sürekli akım gösterir. Ermenek'te gördüğüm kadarıyla her ne kadar pompalama, suyu çekme işlemleri yapılsa da bir türlü, suyun seviyesi inmiyor. İnmemesinin nedeni sürekli olarak yeraltı akarsuyunun orayı beslemesidir. Dolayısıyla pompalama ya da içeride suyu çekme ile oradaki suyun boşaltılması uzun zaman alabilir ya da imkansız duruma gelebilir."

"SÖYLEMEK İSTEMİYORUM AMA..."

Maden ocaklarının açılmadan önce yeraltı su haritasının da çıkarılması gerektiğini dile getiren Atalay, "Maden sahasındaki alanda yeraltı akarsularından bir tanesi ocağı patlatıp galeriye girmesi ile bu kaza oluşmuştur. Bu suyun akımı da sürekli olduğu için suyun çekilmesi ile suyun tamamen boşaltılmasının mümkün olduğunu zannetmiyorum. Hepimizin temennisi maden altında kalanların sağ çıkması. Ancak kardeşlerimizin sağ çıkma ihtimalini son derece zor görüyorum. Allah yakınlarına ve milletimize sabır versin. Olduğu gibi galeriler suyla doldu. Söylemek istemiyorum ama kardeşlerimiz galerilerde boğulmuşlardır."