Ermenekteki 5 Madenci Son Yolculuğuna Uğurlandı (2)

Ermenekteki 5 Madenci Son Yolculuğuna Uğurlandı (2)

MADENCİ AİLESİ İKİNCİ ACIYI YAŞADIErmenek kent merkezinde yapılan törenin ardından 3 çocuk babası 31 yaşındaki Ali Haznedar'ın cenazesi, aynı faciada hayatını kaybeden ve aralarında kardeşi 30 yaşındaki Kerim Haznedar'ın da bulunduğu...

MADENCİ AİLESİ İKİNCİ ACIYI YAŞADI

Ermenek kent merkezinde yapılan törenin ardından 3 çocuk babası 31 yaşındaki Ali Haznedar'ın cenazesi, aynı faciada hayatını kaybeden ve aralarında kardeşi 30 yaşındaki Kerim Haznedar'ın da bulunduğu 5 işçinin defnedildiği Aşağı Çağlar Köyü mezarlığına getirildi. 'Madenci Şehitliği'ne dönüştürülecek mezarlıkta tekrar cenaze namazı kılındı. Anne Saadet Haznedar, ''Yavrularım sizleri teker teker toprağa verdim' diyerek ağladı. 5 aylık kız bebeğe hamile Fadime Haznedar da, ''Ah Alim. Evlada'' ağladı.

BABASININ BARETİNİ TAKTI

Ali Haznedar'ın Türk Bayrağı'na sarılı tabutuna ise madende kullandığı bareti ve 'Sare' adını vermeyi düşündüğü doğmamış kızı için hazırlanan patikler kondu. 12 yaşındaki Semanur, cenaze tam toprağa verildiği sırada babasına ait tabutun üzerindeki bareti alıp başına taktı. Bu sırada dayısı Bayram Çelebi de sinirle yeğeninin başındaki bareti alıp yere fırlattı. 5 aylık hamile anne Fadime Haznedar da yere fırlatılan bareti isteyip tekrar kızının başına taktı. Yaptığı evin 18 bin lira borcu için 5 ay ara verdiği madende yeniden çalışmaya başlayan ve faciada hayatını kaybeden Ali Haznedar'ın cenazesi kardeşi Kerim Haznedar'ın yanına defnedildi.

GÖREMEDİĞİ BEBEĞİ TABUTUN ÜZERİNE KONULDU

28 yaşındaki madenci Hüseyin Gültekin'in cenazesi Gökçekent Köyü'ne getirildi. Gültekin'in cenazesini yakınları ve facianın meydana geldiği gün 3 kilo 200 gram ağırlığında bir bebek dünyaya getiren eşi Ayşe Gültekin de gözyaşları içinde karşıladı. Madenci Gültekin'in, 'Arda' adını vermeyi düşündüğü için 'Hüseyin Arda' adının verildiği göremediği oğlu da Türk bayrağına sarılıp, namazın kılınacağı safa getirildi. Namazı kıldıracak imam çocuğu kucağına alıp bir süre tuttu, ardından yakınlarına teslim etti. Gültekin'in cenazesi namazın ardından köy mezarlığına getirildi. Türk bayrağına sarılı olan kundağındaki 'Hüseyin Arda' babasının tabutunun üzerine kondu. Minik Hüseyin Arda'nın tabutun üzerine konması üzerine eşi Ayşe Gültekin ve yakınlarının feryatları yükseldi. Kısa bir süre sonra minik Hüseyin Arda, tabutun üzerinde alındı. Gültekin daha sonra defnedildi.

ARKADAŞLARINI KURTARMAK İÇİN TEKRAR MADENE İNDİ

Ermenek'teki törenin ardından 35 yaşındaki Hasan Tuncer ile aynı yaştaki Mehmet Özcan'ın, cenazeleri Güneyyurt Beldesi'ne getirildi. Burada yeniden ayrı ayrı cenaze namazı kılındı. Abdüllatif Camii'nde kılınan cenaze namazına Milli Savunma Bakanı İsmet Yıldız, Vali Murat Koca ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı katıldı. 5 yıldır madencilik yapan ve 2 yıldır da mahsur kaldığı madende çalışan Tuncer, su baskını nedeniyle oluşan gürültüyü duyup ocaktan çıktığı, ancak arkadaşlarını kurtarmak için tekrar madene indiği belirtildi. Mehmet Özcan ve Hasan Tuncer'in cenazeleri belde mezarlığına defnedildi.

ACILI ANNE:' AĞABEYİNE BAKMAK İÇİN YERİN ALTINA GİRDİ '

Ailesi, 40 yaşındaki bedensel ve zihinsel engelli ağabeyi Ahmet Yaman ile anne ve babasına bakmak için 1.5 yıl öncesine kadar başka şehirlerde tarım işlerinde çalışan ancak hem sigortalı bir iş olması, hem de ailesine yakın olmak için madende çalışmayı tercih eden 36 yaşındaki Kamil Yaman'ın cenazesi de Başyayla İlçesi'ne bağlı Bozyaka Köyü'ne getirildi. Yaman'ın cenazesi baba evine getirilerek helallik alındı. Bedensel ve zihinsel engelli ağabeyi Ahmet Yaman da tekerlik sandalye ile kardeşinin tabutunun başına getirildi. Bu sırada anne Havva Yaman tabuta sarılıp, ''Ağabeyine bakmak için yerin altına girdi. Kıyamam sana kuzum'' diye ağladı. Helallik alındıktan sonra kılınan cenaze namazının ardından defnedilmek için köy mezarlığına götürüldü. 12 yaşındaki oğlu Mehmet ise babasının tabutunun başından ayrılmadı. Yaman'ın cenazesinin toprağa verilmesinin ardından tabutu üzerindeki Türk Bayrağı da oğlu Mehmet Yaman'a teslim edildi.

Bugün son yolculuklarına uğurlanan 5 madenci ile birlikte facia ocağında mahsur kalan işçi kalmadı.

Ocaktan bugüne kadar Kerim Haznedar, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Hüsnü Çolak, Osman Çoksöyler, Hüseyin Çolak, İsmail Gürses, Uğur İlhan, Mehmet Tokat, Tezcan Gökçe, Recep Çiloğlu, Mehmet Baha ve Ömer Cansu'nun cenazeleri çıkartılmıştı.

5 KİŞİ TUTUKLANDI

Maden ocağında ilk olarak 6 Kasım günü 2 işçinin cesedinin çıkartılması ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında aralarında Has Şekerler Madencilik Şirketi sahibi Saffet Uyar ile ruhsat sahibi Cenne Madencilik Linyit Kömür Şirketi'nin sahibi Abdullah Özbey'in de bulunduğu 8 kişi 'Bilinçli Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Sebebiyet Vermek' suçundan gözaltına alındı. Şüphelilerden aralarında Saffet Uyar ve Abdullah Özbey'in de bulunduğu 5 kişi tutuklandı, 2 kadın mühendis ve 1 iş güvenlik uzmanının bulunduğu 3 kişide tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı

FOTOĞRAFLI