Ermeni Patrikliği Patrik Genelvekili Aram Ateşyan, Memleketi Silvanda

Ermeni Patrikliği Patrik Genelvekili Aram Ateşyan, Memleketi Silvanda

TÜRKİYE Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, memleketi Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ni ziyaret etti. Ateşyan, 5 yaşınday...

TÜRKİYE Ermenileri Patrikliği Patrik Genelvekili Başepiskopos Aram Ateşyan, memleketi Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ni ziyaret etti. Ateşyan, 5 yaşındayken ailesiyle üzüntüyle ayrıldığı Silvan'a şimdi mutlu bir şekilde geldiğini söyledi.

Aram Ateşyan önce Silvan Kaymakamlığı'nı ziyaret etti. Kaymakam Berkan Sönmezay, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, geçmişte bir çok dinin bir arada yaşadığı Silvan'ın hoşgörü ve sevginin göstergesi olduğunu söyledi. Hükümetin bir çok kolaylık sağladığını, eskiden bir konuya itiraz ettiklerinde kendilerine, "Gidin hakkınızı mahkemeden arayın" denildiğini belirten Ateşyan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde çok kolaylıklar oldu. Burada kendi memleketimde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. 5 yaşındayken Silvan'da ailem ile üzüntüyle ayrılmıştık. Şimdi mutlu bir şekilde geldim. Burada ablam yaşıyor, zaman zaman geliyorum. Ama, ilk kez Silvan'a resmi ziyaret ile geliyorum. Bu da ayrı bir mutluluk vericidir. Bir zamanlar bu topraklarda Ermeni ve Türkler bir arada yaşamışlardır. Yine bir arada yaşayacağımız adımlar atılmaya başlandı. Sevgi ve kardeşliği pekiştirmeye geldik. Silvan'da bulunan bir çok tarihi mekan var. Silvan bölgesinde ise 8 Ermeni kilisesi var ama çoğu yok olmuştur. Tarihi mekanların koruma altına alınması ve tarihi koruma bilinci geliştirilmelidir. Silvan'daki tarihi binalar ve yapıtların gerekli tanıtımı yapılıp, bunu tüm dünyaya tanıtımları yapılmak gerekiyor."

Aram Ateşyan ve yanındakiler daha sonra Silvan'a 6 kilometre uzaklıkta bulunan Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olan Ortaçağ'dan kalma Hasuni Mağaraları'nda incelemelerde bulundu. Mağaralarda bulunan kiliseye çıkan Ateşyan, buranın da diğer tarihi varlıklar gibi tahrip edildiğini söyledi.

Silvan Hasuni Mağaraları sosyal tesislerinin işletmecisi Aslan Bakır, dayısı olan Başpiskopos Aram Ateşyan'ın onuruna yemek verdi. Yemekten sonra Belediye Başkanı Fadıl Erdede'yi ziyaret eden Ateşyan, Malabadi Köprüsü ve diğer tarihi mekanları da gezdi.

DY(GG/ESM)