Erusam Araştırması: Diaspora Türk Dostu Ermeni Varlığı İstemiyor

Erusam Araştırması: Diaspora Türk Dostu Ermeni Varlığı İstemiyor

ERCİYES Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) tarafından hazırlanan araştırmada, Türkiye’nin tezlerini etkin bir biçimde savunamaz hale gelmesinin, diaspora Ermenileri'nin en büyük dileklerinden biri olduğu belirtildi. Araştırmada,...

ERCİYES Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) tarafından hazırlanan araştırmada, Türkiye’nin tezlerini etkin bir biçimde savunamaz hale gelmesinin, diaspora Ermenileri'nin en büyük dileklerinden biri olduğu belirtildi. Araştırmada, "Ermeni lobi kuruluşları, Türkiye ile tarihten gelen Türk- Ermeni dostluğunun devam ettirilmesini isteyen Türk dostu Ermenilerinin varlıklarını gölgelemek istemektedirler" denildi.

ERÜ Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) Araştırma görevlisi ve ERÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Özer Özocak tarafından hazırlanan 'Diaspora kavramı ve Ermeni Diasporası' konulu araştırmada, şöyle denildi:

"1965 yılında, ABD, Fransa, Lübnan ve Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında farklı ülkelerde sözde Ermeni soykırımını anma etkinlikleriyle dünyanın dikkatini diasporalarının üzerlerine çektiler. 1915 yılı ve sonrasında yaşanan olaylarının Ermenilerin yok edilmesine yönelik olduğu iddiasıyla Türkiye aleyhinde propagandaya başladılar. 1965’ten 2000’lerin başlarına kadar, Türkiye’yi milletler arası arenada yalnızlaştırabilmek için başta ABD olmak üzere güçlü devletler nezdinde lobi faaliyetlerinde bulunma, çeşitli etkinlikler vasıtasıyla dünya milletlerini taraflarına kazanma ve Türklerin aleyhlerine yönlendirme, Ermenistan’a dünyanın daha duyarlı hale gelmesini sağlama noktasında faaliyetlerde bulundular. Özellikle Türkiye’nin içte ve dışta zayıf olduğu dönemlerde Türkiye aleyhindeki faaliyetlerini sıklaştırdılar. 2015 yılında da Türkiye’nin zayıflaması ve Türk tezlerini etkin bir biçimde savunamaz hale gelmesi, Türkiye karşıtlarının tamamında olduğu gibi, bu safta yer alan diaspora Ermenilerinin de en büyük dileklerindendir. Türkiye aleyhinde olan Ermeni lobi kuruluşları, Türkiye ile tarihten gelen Türk- Ermeni dostluğunun devam ettirilmesini isteyen Türk dostu diaspora Ermenilerinin de varlıklarını gölgelemek istemektedirler. Buna karşılık son dönemlerde Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, bir zamanlar Anadolu’da yaşayan unsurlarının tamamının, yaşamayı sürdürdükleri yeni yerlerde Türkiye diasporaları haline getirilmesi yönünde niyeti ve bu doğrultuda Türkiye’nin dış temsilciliklerine talimatları söz konusudur. Bunun yanı sıra Türkiye aleyhtarı, diasporaların faaliyetlerinin minimize edilebilmesi için Türkiye’nin her adımda daha da güçlenmesi, siyasi ittifaklarını artırması, varsa geçmişinin ve bugününün karanlık noktalarının aydınlatılması ve büyük bir medeniyetin varisleri olarak her ne sebeple olursa olsun her göç hadisesinde, göç edenlerin insan olduklarının unutulmaması gerekmektedir."