Esad ordusu Türkiye'ye giderek yaklaşıyor

Esad ordusu Türkiye'ye giderek yaklaşıyor

Rusya ve İran'ın desteğini alan Esad ordusu, Türkiye sınırında 25 kilometre mesafede..

Rusya ve İran’ın desteğini alan Beşar Esad rejimi ordusu, Halep’in kuzeyindeki Keffin köyünü ele geçirerek Türkiye sınırına 25 kilometre mesafeye ulaştı. Esad rejimi, 2013 yılından bu yana ilk kez Türkiye’ye bu kadar yaklaşmış oldu

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Rusya’nın hava desteğiyle başlattığı Halepoperasyonunda büyük bir ilerleme kaydeden Beşar Esad rejimi Ordusu Türkiye sınırına 25 kilometre mesafeya geldi. Gözlemevi, ordu, İran Devrim Muhafızları mensupları ve rejime sadık milislerin gerçekleştirdiği saldırıda Halep’in kuzeyindeki Keffin köyü ve köyün etrafındaki 1 kilometrelik alan ele geçirildi. Böylece rejim Tel Rifat kasabasına 5 kilometre, Türkiye sınırına ise 25 kilometre uzaklığa yerleşti. Beşar Esad rejimi 2013 yılından bu yana ilk kez Türkiye’ye bu kadar yaklaşmış oldu. Rejim, Ağustos 2013’te, Türkiye sınırındaki Azez’e 6 km uzaklıktaki Mennah Askeri Havaalanı’nı isyancılara kaptırmasının ardından bölgeden çekilmişti.

Esad rejiminin müttefiklerinden Hizbullah’ın El Manar televizyon kanalı, Keffin köyünün ele geçirildiği anı canlı yayında ekranlara taşıdı. Suriye resmi ajansı SANA da “Keffin’deki tüm teröristlerin temizlendiğini” duyurdu. Esad rejimi, son dönemde elde ettiği toprak kazanımlarıyla, bir dönem ülkenin ticaret merkezi olan Halep’i neredeyse kuşatma altına almış durumda. Rejim, halihazırda muhaliflerin Türkiye’ye olan ana ikmal yolunu kesmişti. Suriye rejiminin Halep operasyonu nedeniyle binlerce sivil Türkiye sınırına kaçmıştı. Dün sınıra ulaşanların sayısının 45 bine ulaştığı açıklandı.

YPG’den ‘yardım’

Esad rejiminin yanı sıra, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı kanadı olarak anılan YPG de kontrolü altında bulunan Afrin’den doğusundaki Azez yönünde ilerlemeye başlamış ve Azez’in kırsalındaki bazı köyleri ele geçirmişti. Gözlemevi’ne göre, YPG dün de Azez’in 20 km güneyindeki Deyri Cemal kasabasına çıkan yolu kontrol altına aldı. Gözlemevi YPG’nin böylece Tel Rıfat’a ilerleyen Esad rejiminin önüne çıktığı aktarıldı. YPG’nin de Mennah Havaalanını ele geçirmek istediği iddia ediliyordu. Kürt kaynaklar, YPG’nin bölgede sıkışan Arap sivilleri otobüslerle PYD’nin kanton ilan ettiği Afrin’e götürdüğünü belirtti. Kürt kaynaklar bu adımla YPG’nin, Kürt-Arap kardeşliğine önem verdiğini ve basında yansıtıldığı gibi YPG’nin Araplarla savaşmadığını göstermeye çalıştığını söyledi.

Gözlemevi, YPG’nin, Azez’e takviye yapmak üzere, İdlib’deki İslamcı gruplara üye 80 militanın Afrin üzerinden Halep’e geçmesine izin verdiğini aktardı. Rejim, YPG’yi yüzlerce militanın geçişine izin vermekle suçlamıştı.

Hâlâ 320 bin kişi var

Halep’te şiddetli çatışmalar devam ederken cihatçı El Nusra ve Levent Cephesi grupları ise rejimin ikmal yolunu kesmek için ordunun 3 Şubat’ta ele geçirdiği Ratyan kasabasına saldırdı. Çatışmalarda 12 Hizbullah üyesinin öldüğü belirtildi. Halep’in içinde hâlâ 320 bin kişi olduğu düşünülüyor.