Eski Bakan'dan şok eleştiri

Eski Bakan'dan şok eleştiri

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin Ortadoğu'yu Batılı ülkelerden daha az tanıdığını iddia etti.

Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye’nin Ortadoğu’yu birçok Batılı ülkeden daha az tanıdığını söyledi. Yakış, 2014 yılının Ortadoğu’nun geleceğinin şekillenmesi açısından en önemli kavşaklardan biri olduğunu belirtti.

AK Par­ti­’nin ku­ru­cu üye­le­ri ara­sın­da yer alan ve AK Par­ti hü­kü­met­le­ri­nin ilk Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı olan Ya­şar Ya­kış, 2014 yı­lı­nın Or­ta­do­ğu­’nun ge­le­ce­ği­nin şe­kil­len­me­si açı­sın­dan en önem­li kav­şak­lar­dan bi­ri ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Ya­kış, "Böy­le bir za­man­da dört ta­ne en önem­liOr­ta­do­ğu ül­ke­sin­de bü­yü­k-el­çi­si yok. Su­ri­ye­’de, Tel Avi­v’­de, Ka­hi­re­’de, Trab­lus­gar­p’­ta yok. Bu, Tür­ki­ye­’nin böl­ge­de et­ki­li ol­ma im­kâ­nı­nı önem­li öl­çü­de sı­nır­lı­yor" di­ye ko­nuş­tu. Tür­ki­ye­’nin bu du­ru­ma ak­şam­dan sa­ba­ha gel­me­di­ği­ni kay­de­den Ya­kış, Or­ta­do­ğu­’nun Tür­ki­ye mü­da­hil ol­sa da ol­ma­sa da ye­ni bir şe­kil­len­me ile kar­şı kar­şı­ya ol­du­ğu­nun al­tı­nı çiz­di.

SIFIR SORUN DE­MEK­LE OL­MU­YOR

Ya­kış, Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun ‘sı­fır so­ru­n’ po­li­ti­ka­sı­nın doğ­ru bir yak­la­şım ol­du­ğu­nu vur­gu­la­mak­la be­ra­ber bu­nun bir ey­lem pla­nı ol­ma­sın­dan zi­ya­de bir ide­al ola­rak al­gı­la­nıp sü­rek­li­lik arz et­me­si ge­rek­ti­ği üze­rin­de dur­du. Ya­kış, “Sı­fır so­run ola­bil­me­si için si­zin ‘ben sı­fır so­run ya­pa­ca­ğı­m’ de­me­niz­le ol­mu­yor. Dün­ya­da­ki ko­şul­lar, öte­ki ül­ke­le­rin at­tık­la­rı adım­lar, on­lar sı­fır so­run­dan ötü­rü hiç­bir şe­ye ‘ha­yı­r’ de­me­ye­ce­ği­ni­zi dü­şü­ne­rek ha­re­ket eder­ler­se yi­ne sı­fır so­run ol­maz" dedi.

İSA­BET­Lİ TEŞ­HİSTE ZOR­LA­NI­YO­RUZ

"Tür­ki­ye­’nin Or­ta­do­ğu­’yu bir­çok Ba­tı Av­ru­pa ül­ke­sin­den çok da­ha az ta­nı­yan bir ül­ke ol­du­ğu ka­na­atin­de­yim" di­yen Ya­kış, 1920’ler­de dev­let­çe sır­tı­mı­zı Or­ta­do­ğu­’ya dön­dü­ğü­mü­zü ile­ri sür­dü. Ya­kış, “Ba­tı ül­ke­le­ri, Arap ül­ke­le­ri­ni biz­den çok da­ha iyi ta­nı­dık­la­rı­nı ör­nek­le­riy­le or­ta­ya koy­du­lar. Or­ta­do­ğu­’da­ki olay­lar­da biz Ba­tı­lı ül­ke­ler­de­ki ka­dar isa­bet­li teş­his koy­mak­ta za­man za­man zor­la­nı­yo­ruz. Bu­gün­kü du­rum kıs­men onun so­nu­cu­dur" de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.

Ya­kış şöy­le ko­nuş­tu: "Tür­ki­ye­’nin Ba­tı­lı ül­ke­le­rin sa­hip ol­du­ğu gi­bi Or­ta­do­ğu baş­kent­le­rin­de şu­be­le­ri olan dü­şün­ce ku­ru­luş­la­rı yok. Ba­kı­yor­su­nuz Şa­m’­da, Ka­hi­re­’de Ame­ri­ka­’nın, Fran­sa­’nın, İn­gil­te­re­’nin, Ja­pon­ya­’nın bir­çok dü­şün­ce ku­ru­lu­şun şu­be­si var. Bu şu­be­ler­de o ül­ke­de doğ­muş bü­yü­müş in­san­lar ça­lış­tı­rı­lı­yor. Türk Ha­ri­ci­ye­si ise Arap­ça bi­len uz­man ye­tiş­tir­me­mek­le ade­ta övü­nü­yor."

Tu­nu­s’­ta baş­la­yan ‘A­rap Ba­ha­rı­’ sü­re­ci­nin Tür­ki­ye­’nin hak­lı ola­rak ılım­lı İs­la­m’­ın ik­ti­da­ra ge­le­ce­ği bek­len­ti­si ile po­li­ti­ka üret­ti­ği­ni ifa­de eden emek­li dip­lo­mat Ya­kış, her ül­ke­de ya­şa­nan sü­re­cin fark­lı­lık­lar arz et­ti­ği­ni, Tür­ki­ye­’nin ise bu nü­ans fark­la­rı­nı za­ma­nın­da tes­pit edip, yap­ma­sı ge­re­ken dö­nü­şü­mü ya­pa­ma­dı­ğı­nı söy­le­di.

DÜ­ME­Nİ SI­KI TU­TAR­SAN RO­TA DEĞİŞİR

Ya­kış söz­le­ri­ni şu ör­nek­le des­tek­le­di: "Ge­mi­ci­lik­te bir ku­ral var­dır; Çark­çı ba­şı ge­mi­nin dü­me­ni­ni elin­de tu­tar­ken, dü­me­ni sım­sı­kı tu­tup da hiç kı­pır­dat­maz­sa ge­mi he­de­fi­ne git­mez. Dal­ga­lar inip çık­tık­ça, rüz­gâ­rın et­ki­siy­le ge­mi sık sık ro­ta de­ğiş­ti­rir. Si­zin o ro­ta­yı dü­zelt­me­niz la­zım."

AL­GI, BA­ZEN DA­HA ÖNEM­Lİ OLA­Bİ­LİR

 Al­gı­nın ba­zen ger­çe­ğin ken­di­sin­den da­ha önem­li ola­bil­di­ği­ne dik­kat çe­ken Ya­kış, "Tür­ki­ye­’nin IŞİD ol­duk­tan son­ra de­ğil ama on­dan ön­ce­ki mu­ha­lif­le­re bir­çok ko­lay­lık­lar gös­ter­di­ği, Tür­ki­ye­’nin mü­sa­ma­ha­sın­dan çok ge­niş öl­çü­de ya­rar­lan­dık­la­rı nok­ta­sın­da çok güç­lü bir al­gı var dün­ya­da. Her­kes de Tür­ki­ye­’ye kar­şı po­li­ti­ka­sı­nı bu al­gı­ya gö­re şe­kil­len­di­ri­yor" de­di.

Türkiye ofsayta düştü

Ba­tı­lı­la­r’ın Su­ri­ye­’de mu­ha­lif­le­re gön­de­ri­len si­lah­la­rın is­ten­me­yen ki­şi­le­rin eli­ne geç­ti­ği­ni fark edin­ce fre­ne bas­tık­la­rı­nı be­lir­ten Ya­kış, bu du­rum­da Tür­ki­ye­’nin of­sayt­ta kal­dı­ğı­nı ile­ri sür­dü. Ya­kış şöyle konuştu: "Tür­ki­ye­’nin ‘biz po­li­ti­ka­mı­zı Be­şar Ese­d’­in kı­sa za­man­da dü­şe­ce­ği var­sa­yı­mı esa­sı­na oturt­muş­tuk, düş­me­di.

Şim­di, bu­nu de­ğiş­ti­ri­yo­ru­z’ de­me­si ge­re­kir­di. Bu bir er­dem­dir. Öte­ki ül­ke­ler ya­pı­yor, biz de ya­pa­bi­li­riz. Bu­nu yap­mak­ta Tür­ki­ye ya­vaş dav­ran­dı. Ben­zer bir de­ğer­len­dir­me Mı­sır için de ya­pı­la­bi­lir. Bü­tün bun­la­rın so­nucun­da Tür­ki­ye, 2014 yı­lın­da Or­ta­do­ğu­’nun ge­le­ce­ği­nin oluş­tu­ğu bu or­tam­da dört baş­kent­te bü­yü­kel­çi­si ol­ma­yan bir ül­ke ha­li­ne gel­di.”