Eskişehirde Yılın Enleri ödül töreni

Eskişehirde Yılın Enleri ödül töreni

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından 22 yıl önce suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu anısına anma ve 'Yılın Enleri' ödül töreni düzenlendi....

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Tepebaşı Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından 22 yıl önce suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu anısına anma ve 'Yılın Enleri' ödül töreni düzenlendi. Törende, Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu konuşma yaptı. Hacıoğlu, gazeteciliğin önemine ve ifade özgürlüğüne dikkat çekti.

Törende ödül alan Hürriyet gazetesi yazarı Melis Alphan ise Türkiye’de son süreçte gazetecilere yapılan baskılara vurgu yaptı. “Türkiye biliyorsunuz en büyük hapishanesi dünyadaki” diyen Alphan, “Son zamanlarda sorduğumuz soru ‘kaç gazeteci var hapishane de?’ Biri çıkıyor, çıkıyor yine birileri giriyor. Fakat aynı zamanda Türkiye çok büyük bir gazeteci mezarlığı. Uğur Mumcu da maalesef bu yatanlardan biri.” şeklinde konuştu.

“BU ÖDÜL BENİM ÜZERİMDE ÇOK AĞIR BİR ÖDÜL”

Törende ödül alanlardan Fox TV Haber spikeri Fatih Portakal da, Uğur Mumcu’nun cenazesine üniversite öğrencisi iken katıldığını anlattı. Portakal, “Şimdi 47 yaşındayım. Aradan bu kadar süre geçti bana bu ödül verildi. Bu ödülün altında ezilmemem gerekir. Çok ağır bir ödül. Bunun sorumluğu daha fazla. Evet, ödüller taçlandırılıyor. Bunun ağırlığı ama inananın özgür ağırlığı var ya işte çok ağır. Hele hele bir gazeteci olarak insanın üstünde bunun ağırlığı daha fazla. Bunu mesleki hayatım boyunca ne kadar sürdürebilirim onu bilmiyorum.” diye konuştu.

“HAKLARI CUMHURİYETLE VERİLMİŞ BİR KADININ BU SÖZÜ SÖYLEMESİ BENİ ÜZDÜ”

Portakal, AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu’nun, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı Cumhuriyet dönemi için ‘600 yıllık imparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi’ ifadeleri sert tepki gösterdi. “Türkiye, gazeteci gözüyle her gün Türkiye’nin haberini paylaşan bir insanın gözünde nasıl görünüyor.” diyen Portakal, şöyle konuştu: “İnanın Cumhuriyet’e saldırı olduğu zaman veya Atatürk’e saldırı olduğu zaman içimdeki hırsı anlatamam size. Bunun en somut örneğini geçen günde AKP Balıkesir milletvekili yaptı. ‘90 yıllık reklam arası’ dedi. İnanın bunu diyen de bir kadın. Hakları cumhuriyetle verilmiş ve o reklam arasında bu günlere gelmiş bir kadının söylemesi inanın beni çok üzdü.”

Konuşmaların ardından 11 dalda verilen ödüller sahiplerine takdim edildi. Siyasetçi ödülünü Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Özgür Özel, Medya ödülünü Fatih Portakal, Saygı Öztürk, Melis Alphan ve Utku Çakırözer, Sivil Toplum Örgütü ödülünü Tansel Çölaşan, Aysel Çelikel, Sanat ödülünü ise Nurgül Yeşilçay aldı. CİHAN