Etlerini kaynatıp yiyorlar

Etlerini kaynatıp yiyorlar

Tanzanya'da albino insanlara yönelik vahşet yepyeni bir boyut kazandı.

Tanzanya’da şans ve zenginlik getirdiğine inanıldığı için kaçırılıp vücutlarından parçalar alınan albinolar, şimdi de yaklaşan seçimlerle birlikte oy oranını artırmak isteyen politikacıların hedefi haline gelmeye başladı

Dünyanın en fakir 25’inci ülkesi Tanzanya’da tek suçları doğuştan sahip oldukları albinizim hastalığı olanlar, aç, fakir, çaresiz ve umutsuz bir şekilde yaşam mücadelesi veriyorlar. Albinoluk, vücut, deri saç ve gözlerde pigment eksiliği sonucu oluşan ve genellikle kırsal kesimlerde yaşayan toplumlarda ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Tanzanya’da yaşayan albinolar kabile büyücüleri tarafından şans getireceğine inanıldığı için kaçırılıyorlar ve ülkenin elit ailelerine belli bir miktar karşılığında satılıyorlar.
Ülkede yaklaşan seçimler nedeniyle albinolara yönelik tehdit daha önce görülmemiş boyuta ulaştı. Politikacılar oy oranlarını artırmak için şans getirdiğine inanılan albinoları kullanıyor İksir yapmak üzere uzuvları kesilen albinoların sayısının çok daha artabileceği endişe ediliyor.

Tanzanya’da hastalık bin 400 kişide bir görülüyor. Halkın yüzde 93’ü büyücülere inanıyor. Kabile büyücüleri, albinoların vücütlarını, iksir ve ilaçlara dönüştürebildiklerini öne sürüyor. Bu iksirlerinsağlık, bereket, şans ve zenginlik getirdiğine inanıyorlar. Ülkenin zenginleri herhangi bir uzvu üç-dört bin dolara satın alırken, tüm vücut için fiyat 75 bin dolardan 100 bin dolara kadar yükselebiliyor. 2006’dan bu yana sadece kayıt altına alınan Albino ölümlerinin sayısı 74 olarak veriliyor.

Albinoların yaşam koşullarını iyileştirmek adına birçok çalışmaya imza atan, Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu’nun eşi Yeşim Davutoğlu, tehdidin artan boyutlarını Milliyet’e anlattı. Davutoğlu, albinoların şans getirdiği düşüncesi ile ülkede ilk kez etlerinin bile yendiğine şahit olduğunu söylüyor. Kan donduran bu olay yaklaşan seçimlerle daha da artmış. Tanzanya’da yaşayan birinin karşılaşacağı günlük bir olaya dönüşmüş. Davutoğlu kısa bir süre önce bir albino kız çocuğunun uyuduğu sırada erkek kardeşi tarafından saldırıya uğradığını ve kollarının kesildiğini söylüyor.
Davutoğlu’na Tanzanya hükümeti ve polisin albinoları korumakta ne kadar etkili olduğunu sorduğumuzda, son zamanlarda ilgilenmeye başladıklarını belirtiyor. 20 gün önce iki albino çocuğun ölümüne yol açan saldırı olduğunu ve olaya ilk defa İçişleri Bakanı’nın dahil olduğunu aktarıyor. Faillerin bulunması için ülkede ilk kez polisin devreye girdiğini söylüyor. Hükümetin, katilleri yakalamak için ortaya ödül koyduğunun altını çiziyor.