Eurovision'da bayrak skandalı

Eurovision'da bayrak skandalı

Avrupa Yayın Birliği’nin yasaklı bayrak listesi Eurovision öncesi kriz yarattı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirilecek 2016 Eurovision şarkı yarışması öncesinde ortaya çıkan ve basına sızdırılan  bir belge seyirciler tarafından kullanılması yasak olan bayrakları işaret ediyor.

Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU) düzenlediği yasaklı bayrak listesinin ortaya çıkmasıyla Avrupa’da büyük tepkiler oluştu. Zira IŞİD terör örgütünün bayrağının da bulunduğu listede İskoçya,Kosova, Kuzey Kıbrıs, Filistin gibi ülkelerin de bayrakları yer alıyor. En büyük tepki ise Bask bayrağının yasak olduğunun öğrenilmesiyle İspanya’dan geldi. Bask bayrağının IŞİD bayrağı ile aynı listede yer alması ülkede büyük tepkiye neden oldu. Bask partisi olan EH Bildu temsilcileri, olayla ilgili olarak yayınladıkları mesajda, İsveç Büyükelçiliği ile acil bir görüşme talep ettiklerini ve listenin ‘düzeltilmesini’ istediklerini beyan etti.

Filistin bayrağının yasaklanması da tepki çeken bir diğer unsur. 2009 yılındaki Eurovision yarışmasında biri Yahudi diğeri Müslüman iki sanatçı İsrail’i temsil etmiş ve İsrail bayrakları ile Filistin bayrakları yanyana sallanmıştı.

Eurovision yetkilileri ise, belgenin yayınlanmayacağını ve henüz taslak aşamasında olduğunu iddia etti. Eurovision tarihinde ilk defa ortaya çıkan taslakta, Birleşmiş Milletler üyesi ülke bayrakları, Avrupa Birliği bayrağı ve LBGT toplumunu temsil eden gökkuşağı bayrağına politik amaçlı sallanmamaları koşuluyla izin verildiği görülüyor.