Evet-Hayır oyunu

Güncelleme:
Bugünlerde siyasi parti liderlerimizi 80’li yılların ünlü sunucusu Erkan Yolaç’a benzetiyorum.
Bu yarışmada evet veya hayır diyenler kaybediyordu. Yarışmacılara evet veya hayır dedirmeye çalışan Yolaç, kuralları hatırlatırken, “başınızı emme basma tulumba gibi sallamayacaksınız” derdi.
 
12 Eylül referandumu yaklaştıkça siyaset arenasında ipler geriliyor, diller sertleşiyor. Tüm partiler meydanlara inmeye başladılar. AKP doğal olarak, kendi yaptığı değişliklerin referandum ile yasalaşması için sandıktan “evet” çıkarmaya çalışıyor… CHP, MHP seçmenlerine “hayır” oyu verdirebilmek için ikna mitinglerine başladılar. BDP ise boykot öneriyor!
 
Parti liderleri referandumda halka evet veya hayır dedirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Halk kendisi için hiçbir değişikliğin olmadığı referandumda AKP oylaması yapacak bana göre. AKP’den memnun olanlar evet, muhalefet kanadını oluşturanların büyük çoğunluğu ise hayır için kullanacak tercihini.
 
Halkın büyük çoğunluğu, elleri ile oylayacakları anayasa değişikliği paketinin içeriğinden haberdar olmayacak? Çünkü onlardan istenen bilinçlenmek ve bilgilenmeleri değil. Onlardan istenen sadece oy vermeleri! 
 
Her seçimde olduğu gibi, 12 Eylülde yapılacak olan referandumda da kör dövüşüne sahne olacak sandık. Ve her konuda olduğu gibi anayasa değişiklik paketinde de ne var ne yok kimse ilgilenmeyecek.
 
Yılların alışkanlığı sığ bir particilik anlayışı ile halk kim daha iyi yalan söylerse ona inanıp, onun istediği gibi mühür basacak. Sorgulamayacak. Evet derse ülke adına ne değişecek, hangi temel sorun ortadan kalkacak, ülkenin demokratik yapısı nasıl şekillenecek hiç düşünmeyecek.
 
Anayasa değişiklik paketi kabul edilirse ne değişecek? Anayasa mahkemesinin yapısının değişmesi ile toplumun temel sorunu olan işsizlik problemi bitecek mi? Cumhurbaşkanının HSYK için atayacağı üyeler ile birlikte terör sonun u halledilecek mi mesela?
 
Haklar ve özgürlükler adına değişiklik paketinde ne var kim biliyor, kim açıkladı? Varsa yoksa Anayasa Mahkemesi ve HSYK düzenlemeleri.
 
AKP, 12 Eylül darbecilerinin yaptığı anayasaya yamalar yapacağı yerde, elindeki meclis üstünlüğü ile toplumun genelinin desteğini alabileceği bir “sivil anayasa” hazırlayabilirdi. Ama yapmadı! 26 maddede değişiklik yapıldı ama seçim barajı düşürülmedi, seçim kanununda parti içi demokrasiyi getirecek düzenlemeler yapılmadı.
 
Yapılacak olan oylama ile askere sivil yargı yolu açılacak, parti kapatma zorlaşacak, HSYK ve YAŞ kararlarına itiraz yolu açılacak. Vatandaşın hayatını kolaylaştıracak hiçbir düzenlemenin olmadığı bir oylamada halk sandığa gidecek, ya evet diyecek, ya hayır…
Tıpkı evet-hayır yarışmasında olduğu gibi her iki durumda da kazanan olmayacak.
 
 
 
Diğer Yazıları
Atatürk'ün koltuğu işgal edilmesin
Bu yazıyı yirmi yıl sonra hatırlayacaksınız
TİP’e bak!
Cumhuriyet sensin
Vicdanlar kanarsa insanlık yaşar