!f İstanbul için geri sayım

!f İstanbul için geri sayım

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, yılın en çok konuşulan filmlerini Türkiye’ye getiriyor.

Brezilya’dan Endonezya’ya, Hindistan’dan Kenya’ya, 42 ülkeden 115 filmin gösterileceği !f İstanbul, 12 Şubat’ta İstanbul’dan yola çıkacak, 26 Şubat-1 Mart tarihlerinde de Ankara ve İzmir’e uğrayacak. Festival, İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum Budak; 26 Şubat-1 Mart tarihlerinde de Ankara Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşecek. !f İstanbul yeni eklenen ve klasikleşmiş bölümleriyle yine sinemaseverlerle buluşuyor. Yeni eklenenlerle birlikte bölümler şunlar: Keş!f, Aşk ve Başka Bi’ Dünya, Digitürk Galalar, Oyun, Gökkuşağı, Sanat Hayat İçindir, Aziz(e)ler, Şairler ve Meczuplar, Ev, Karanlık ve Köşeli, !f Kült, !F Özel Gösterimler, Türkiye’den Kısalar ve !f².

GÖZLERİNİZİ “İRİ” AÇIN

Festivalin açılış filmi, Tim Burton’dan geliyor: Big Eyes/Büyük Gözler. Festivalin Digiturk Galaları, Toronto’dan Venedik’e, Cannes’dan Sundance’e, dünyanın önemli festivallerinde büyük ilgi görmüş, yılın en çok beklenen filmlerini Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşturuyor. !f İstanbul ayrıca, ödül sezonunun öne çıkan yapımlarının da Türkiye galalarına ev sahipliği yapıyor. Yönetmen Tony Ayres’tan Cut Snake/Kesik Yılan, Ira Sachs’ın yönettiği Love is Strange/Aşk Başkadır, Fransız yönetmen Mia Hansen-Løve’ın filmi Eden/Cennet. Ayrıca David Zellner’ın Coen Kardeşler’in kült filmi Fargo’nun sonundaki gömülü çantayı bulmak için kendini yollara vuran bir kadını anlattığı Kumiko, the Treasure Hunter/Kumiko, Hazine Avcısı, Genesis Potini’nin gerçek hayat hikâyesinden esinlenen Dark Horse/Kayıp Şampiyon ve Yes Men grubunun son beş yılına tanıklık eden The Yes Men Are Revolting/Yes Men İsyanda Digiturk Galaları bölümü filmlerinden sadece birkaçı. Bu bölümde ayrıca; yılın merakla beklenen filmlerinden Birdman, The Tale of the Princess of Kaguya, Look of Silence, The Last Five Years, Dear White People ve Rosewater da Türkiye galasını yapacaklar arasında.

‘ÇEKMECELER’ İLK KEZ AÇILACAK

Galalar bölümünün en heyecan uyandıran filmlerinden biri de, dünya galasını !f İstanbul’da yapacak olan Türkiye’den Çekmeceler filmi. İlk filmleri Zenne’yle büyük ilgi gören M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yeni filmleri Çekmeceler’de, Ece Dizdar, Tilbe Saran, Taner Birsel, Nilüfer Açıkalın başrolde. Digiturk Galaları’nın en merak uyandıran filmi ise, adı ve konusu açıklanmayan “Sürpriz Film”. Filmin adı açıklanmasa da içeriğine dair en önemli bir ipucu var, o da; filmin yurt dışındaki gösterimlerinde salonlar boşalmış, insanlar bayılmamak için yarısında kaçmış olması.

PINAR SELEK JÜRİDE

!f İstanbul’un geçen yıl başlattığı ve dünyadan aktivist filmlerin yarıştığı Aşk & Başka Bi’ Dünya’da ABD, Danimarka, Fransa, Hindistan, İrlanda, Kanada, Kolombiya, Norveç, Polonya, Rusya, Suriye ve Ukrayna’dan toplam sekiz film jüri önüne çıkacak. Aşk & Başka Bi’ Dünya Yarışması’nın bu yılki jürisinde sinema ve aktivizm dünyasının usta isimleri bir araya geliyor. Beyrut asıllı oyuncu Arsinée Khanjian, Yapımcı Marie Olesen ve barış mücadelesi, antimilitarizm, insan haklarıyla ilgili çalışan birçok STK ve hareketle yaptığı sayısız çalışmayla tanıdığımız sosyolog, feminist ve yazar Pınar Selek’ten oluşan jüri, “yılın en yaratıcı müdahalesini” seçecek. Aşk & Başka Bi’Dünya’da yarışacak filmler ise şöyle: Suriyeli yönetmen Ossama Mohammed’in, Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi, Sergei Loznitsa’nın Maidan/Meydan, Jim Goldblum ve Adam M. Weber ikilisinin Tomorrow We Disappear/Yarın Yokuz, Jesse Moss’un The Overnighthers/Gececiler, Andreas Dalsgaard’ın Life is Sacred/Yaşam Kutsaldır, Jessica Oreck’in The Vanquishing of the Witch Baba Yaga/Büyücü Baba Yaga’nın Yok Oluşu, Sophie Deraspe’nin The Amina Profile/Amina Profili ve Marianna Francese ve Jaad Gaillet belgeseli Tarlabaşı and Me/Tarlabaşı ve Ben.