Facebook uyardı: Sahte hesap açıp durmayın

Facebook uyardı: Sahte hesap açıp durmayın
Güncelleme:

Facebook'tan Uyuşturucu Dairesi'ne uyarı: Sahte hesap açıp durmayın!

Sosyal paylaşım platformu Facebook, sahte hesaplar açıp duran Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi'ne (Drug Enforcement Administration, DEA) uyarıda bulundu.

Amerika’da tutuklanan bir kadının fotoğraflarını kullanarak sahte Facebook hesabı açılması, ülkenin gündemini karıştırdı. İddiaya göre bir DEA ajanı, tutukladığı ve sonradan salıverdiği bir kadının telefonundaki fotoğrafları kullanarak onun adına Facebook hesabı açtı ve suçlularla bağlantı kurdu.

The Daily Dot sitesinde Molly McHugh’un imzasıyla yer alan habere göre, Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (Drug Enforcement Administration, DEA) Sondra Arquiett adlı bir kadını gözaltına almıştı. Arquiett bir uyuşturucu karteline üyesi olduğu şüphesiyle tutuklanmış, ancak hapse atılmamış, şartlı tahliyeyle serbest kalmıştı. Fakat daha sonra telefonundaki fotoğraflar kullanılarak kendi adına bir Facebook hesabı açıldığını gördü. Halbuki kadın Facebook’ta asla hesap açmamıştı.

7 Ekim’de ortaya çıkan olayda, Arquiett hapiste olduğu sırada bir DEA ajanının telefonunu karıştırdığı, cihazda bulunan fotoğrafları kullanarak sahte bir Facebook hesabı açtığı ortaya çıktı. Provokatif görsellerin yanında aile üyeleriyle çekilmiş görselleri de kullanan ajan, Sondra Arquiett’in gerçek adını kullanmıştı. DEA’in bu sahte hesabı kullanarak, en az 1 aranan kaçakla bağlantı kurduğu ortaya çıktı.

FACEBOOK'TAN SERT AÇIKLAMA

Arquiett DEA’yi ve söz konusu hesabı açan ajanı dava etti. Adalet Bakanlığı davayı incelerken, Facebook da DEA’ye yönelik sert bir açıklama yaptı: Facebook’ta başkalarını taklit ettiğiniz tüm aktivitelerinizi durdurun! 17 Ekim’de DEA’ye yönelik yazılan bir mektupta Facebook, DEA’in hareketlerinin topluluğa ve amacına aykırı olduğunu, bu yüzden de söz konusu hesabı askıya aldığını bildirdi. Sosyal ağdan yapılan açıklamada “tüm gerekli adımlar atıldı ve ileride DEA’in ve ajanslarının Facebook’ta izinsiz fotoğraf kullanımı engellendi” denildi.

Facebook’un ardındaki en önemli itici güç, gerçek isimler kullanılması şeklindeki politikasına dayanıyor. İnternet sitesi, kullanıcılarının kesinlikle ve sadece gerçek isimlerini kullanmasını ve profillerinde gerçek bilgilere yer verilmesini şart koşuyor. Sahte isimlerle açılan hesapları tespit ettiğinde bu konuda hesap sahibine uyarıda bulunmaksızın hesaplarını kaldırabiliyor.

LGBTİ BİREYLERDEN DE ÖZÜR DİLEDİ

Facebook son haftalarda bu politikası yüzünden birkaç kez daha açıklama yapmak ve aksiyon almak zorunda kaldı. Facebook bir süredir sahne şovlarına çıkan zennelerin (drag queen) ve başka bazı LGBTİ bireylerin, kendilerine seçtikleri farklı isimlerle oluşturdukları hesapları kaldırmıştı. Ancak sosyal ağ bu konunun çok da siyah-beyaz olmadığını, bazı durumlarda istisna yapıldığını da fark etti. LGBTİ bireylerden özür dileyen ve hesaplarını yeniden açan Facebook, Arquiett’in davasında ise hızlıca aksiyon aldı.

'GRİ BÖLGE' YOK

Zira DEA ajanlarının bir kadının kimlik bilgileri ve fotoğraflarıyla hesap açması olayında, hiçbir ‘gri bölge’ durumu yok. Daire yaptığı hareketin yasayı uygulamak açısından gerekli olduğunu savunsa da mahkemeye ve muhtemelen, şu an davayı incelemekte olan Adalet Bakanlığı’na bu konuda hesap vermek zorunda kalacak.