Fatih Projesi Tablet Dağıtım Töreni

Fatih Projesi Tablet Dağıtım Töreni

Maliye Bakanı Şimşek:- "Türkiye, dünyayla rekabet edecekse, küresel rekabet yarışında geri kalmayacaksa, bu sadece ve sadece eğitimle olur"

GAZİANTEP (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye, dünyayla rekabet edecekse, küresel rekabet yarışında geri kalmayacaksa, bu sadece ve sadece eğitimle olur" dedi.

Şimşek, Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi Tablet Dağıtım Töreni'nde, Türkiye'nin, AK Parti iktidarlarıyla çok değiştiğini söyledi.

Ülkeyi her alanda dünyanın en iyi, en rekabetçi konumuna taşımaya çalıştıklarını ifade eden Şimşek, projenin de bu çalışmalardan biri olduğunu belirtti.

 Türkiye'de toplanan verginin yüzde 23'ünün eğitime harcandığını bildiren Şimşek, "Mazottan, benzinden, işçiden, esnaftan, her kesimden topladığımız her 100 liralık verginin 23 lirasını bu ülkenin geleceği, siz öğrencilere harcıyoruz. Bu çok doğru bir karar. Türkiye, dünyayla rekabet edecekse, küresel rekabet yarışında geri kalmayacaksa bu sadece ve sadece eğitimle olur" diye konuştu.

Yapılan reformlarla eğitim seviyesinin yaklaşık 3 kat artacağını kaydeden Şimşek, bunun da rekabet gücünü yükselteceğini vurguladı. 

Eğitime öncelik verdiklerini ve 475 bine yakın öğretmen aldıklarını dile getiren Şimşek, "Size yatırım yapacağız. Sizler çağın en modern teknolojisiyle, bilgisiyle donatılacaksınız. Türkiye'yi bu dönüşümde, çağı yakalamada çok daha ileri sizler taşıyacaksınız" ifadelerini kullandı.

Öğretmenlere de büyük görevler düştüğüne dikkati çeken Şimşek, "Biz 235 bin derslik yapmışız. Şimdi de teknolojinin en önemli araçlarını hizmetinize sunuyoruz. Ama bunlar yetmez. Öğretmenlerimizin çabası, fedakarca çalışmaları her şeyin üzerindedir. Çünkü öğretmenlerimiz çaba göstermezse bu imkanlar yetersiz kalır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Kızların okuması sayesinde fakirlik bir nesilde sona eriyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından kız çocuklarının eğitime kazandırılması için başlatılan projelere değinen Şimşek, kızların eğitim görmesinin önemine işaret etti.

Bakan Şimşek, "Yapılan araştırmalara göre, kızların okuması sayesinde fakirlik bir nesilde sona eriyor. Kızlar okuduktan sonra kazançlarının yüzde 90'ını aile içinde harcıyor. Erkekler ise yüzde 30-40'ını" diye konuştu.

Eğitimin İslam'da da herkese farz olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Onun için okuyacağız, çalışacağız. Allah'a şükürler olsun imkanlar artıyor. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye'de istikrar var. Bütçenin yüzde 23'ü sizlere harcanıyor. Bu ülkenin geleceğisiniz. Bu ülkenin size ihtiyacı var. Bu ülke artık fırsat eşitliği de tanıyor. En fakir ailemizin çocukları dahi arzularsa devletimiz eğitim imkanlarını sağlıyor. O zaman da size çalışmak düşüyor."

Gaziantep'te derslik başına düşen 60'ın üzerindeki öğrenci sayısını 38'e indirdiklerini dile getiren Şimşek, 5 bin 300 olan derslik sayısını da 16 bine çıkardıklarını anlattı.

Vali Ali Yerlikaya da Gaziantep'te bugüne kadar 13 bin 853 tablet dağıtıldığını, eğitim öğretim yılı sonuna kadar sayının 30 bini aşacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından öğrencilere tabletlerini veren Bakan Şimşek, video konferansla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Ankara'da düzenlenen törene bağlandı, projeye ilişkin bilgi verdi.

Törene, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu ve Derya Bakbak ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı