Feyzioğlu ateş püskürdü !

Feyzioğlu ateş püskürdü !

TBB Başkanı feyzioğlu, 16 yaşındaki çocuğun tutuklanması hakkında konuştu.

Feyzioğlu: Bir hukuk profesörü olarak söyleyebilirim ki o çocuğun tutuklanmasının şartları oluşmamıştır

TBB Başkanı Feyzioğlu:”(Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla lise öğrencisinin tutuklanması) Size sadece bir hukukçu olarak değil aynı zamanda bir ceza hukuku profesörü olarak çok rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki, o çocuğun tutuklanmasının şartları oluşmamıştır. O çocuk, kanuna aykırı tutuklanmıştır”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla lise öğrencisinin tutuklanmasına ilişkin, “Size sadece bir hukukçu olarak değil aynı zamanda bir ceza hukuku profesörü olarak çok rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki: o çocuğun tutuklanmasının şartları oluşmamıştır. O çocuk, kanuna aykırı tutuklanmıştır” dedi.

TBB Başkanı Feyzioğlu, “Hukuk ve Demokrasi” konulu konferansa katılmak üzere geldiği Afyonkarahisar’da, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Afyonkarahisar Şube Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, hukukun üstünlüğü ve demokrasi yitirilirse ekmekten de sudan da olunacağını belirtti.

1804523.jpg

İstikrar adına özgürlüğünden vazgeçenlerin aslında istikrardan da vazgeçtiklerini işsiz kaldıklarında anlayacaklarını söyleyen Feyzioğlu, “Dolayısıyla hukukun üstünlüğünün ve demokrasinin yeniden tesisi bu topraklarda bu vatanda refah içinde yaşayabilmemizi, kalkınmamızın, insan gibi, insanca yaşayabilmemizin de vazgeçilmez koşulu. Bu nedenle biz hukuk ve demokrasi mücadelesi verirken aynı zamanda vatandaşlarımızın refahı için de mücadele ediyoruz” diye konuştu.

”Bu ülkede kimsenin Cumhurbaşkanına hakaret etme özgürlüğü yoktur”

Feyzioğlu, konuşmasının sonunda bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla lise öğrencisinin tutuklanmasına ilişkin sorusu üzerine, “Tam bir burun sürtme operasyonudur bu” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ülkede kimsenin Cumhurbaşkanına hakaret etme özgürlüğü yoktur. Bu ülkenin Cumhurbaşkanının da kimseye hakaret etme özgürlüğü yoktur. Galiba ben şu anda cumhuriyetin tanımını yaptım. Bu bir cumhuriyet tanımıdır. Tabii ben o çocuğun, Cumhurbaşkanına hakaret edip etmediği konusuna girmiyorum. Ettiyse yasalar çerçevesinde sorumluluğu neyse o yapılır. Fakat size sadece bir hukukçu olarak değil aynı zamanda bir ceza hukuku profesörü olarak çok rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki: o çocuğun tutuklanmasının şartları oluşmamıştır. O çocuk, kanuna aykırı tutuklanmıştır. Kanuna aykırı yapılan bu tutuklama, mevcut şartlar içerisinde Cumhurbaşkanına hoşgörünme çabası olarak algılanmaktadır, bizim tarafımızdan bu da eşittir. ‘Bir burnunu sürtelim de bunların, bir daha hiç kimse başını kaldıramasın, ibret olsun’ yaklaşımıdır. Bunlar devam ettiği sürece, toplumun elindeki baskı bu şekilde artarak sürdürüldüğü sürece, bizim birliğimizi, beraberliğimizi sağlamamız daha da zorlaşıyor. O yüzden herkesin aklını başına almasını, yani mealen söyleyeyim, herkesin kanun ne diyorsa, hukuk ne diyorsa onu yapmasını bekliyoruz.”

Yeni internet düzenlemesine ilişkin bir başka soru üzerine de Feyzioğlu, daha önce de tavırlarını çok açık bir şekilde ortaya koyduklarını, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de “Bunları sakın onaylamayın” dediklerini dile getirdi.

11. Cumhurbaşkanı Gül’ün, ‘Evet birtakım sakıncalar var, anayasaya aykırılıklar var ama bunu Anayasa Mahkemesi düzeltir diye umut ediyorum’ diyerek kanunu yürürlüğe soktuğunu ifade eden Feyzioğlu, şunları kaydetti:

“O zaman da bizim açıklamamız çok açıkça şuydu, cumhurbaşkanına bir kanunu yürürlüğe sokma yetkisi, keyfi kullansın diye verilmemiştir. Anayasa’ya aykırı olduğunu gördüğü bir kanunu, hiçbir şekilde yürürlüğe sokamaz, sokmamalıdır, yanlış yapmıştır demiştik. Nitekim dediklerimiz de gerçekleşti. Anayasa’ya aykırılığı da ortaya çıktı. Anayasa’ya aykırılıklar da ısrar etmemek lazım. Açıktır, Anayasa’ya aykırı olduğu böyle bir düzenlemenin. Özgürlüklerden korkmamak lazım. Türkiye’yi birleştirecek olan, kucaklaştıracak olan, özgürlüktür demokrasidir. Özgürlükle mücadele etmek, akılla mücadele etmektir. Sonunda özgürlük ve akıl daima kazanır çünkü insan doğasıdır bu. İnsan doğasına aykırı hiçbir yönetim biçimi yürürlükte kalmaya devam edemez.”

Endişelerinin, yargının bu şekilde kısır döngü halinde, öç alma mekanizması olarak çalışması ve çalıştırılması olduğunu aktaran Feyzioğlu, “Ben açık söylüyorum: bu ülkede herkes iktidar da oldu, muhalefet de oldu, herkes bir ölçüde zalim de oldu, mazlum da oldu. Yani hem zalimler değişti hem mazlumlar değişti. Değişti derken yer değiştirip durdu. Ama zulüm hiç gitmedi. Ama artık sanıyorum herkes her pozisyonu gördükten sonra bu topraklarda zulmü söküp atma zamanıdır. Ben bunu yapmayı teklif ediyorum. Tüm milletimize el birliği ile bunu yapmayı teklif ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

TBB Başkanı Feyzioğlu, Afyonkarahisar Baro Başkanlığını da ziyaret ederek, Baro Başkanı Turgay Şahin’den çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

Feyzioğlu, avukatların da sorularını dinleyerek taleplerini değerlendirdi.