Fındık yabancı tekelinde

Fındık yabancı tekelinde
Güncelleme:

Türkiye'nin altını sayılan fındık üretimi yabancı tekeline bırakıldı.

Fın­dık Ta­rım Sa­tış Ko­ope­ra­tif­le­ri Bir­li­ği (FİS­KO­BİR­LİK), Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Lüt­fi Bay­rak­tar, bir­li­ğin 7 yıl ara­dan son­ra 2013 yı­lın­dan iti­ba­ren fın­dık alı­mı için pi­ya­sa­ya gir­di­ği­ni ha­tır­lat­tı. Bay­rak­tar, Tür­ki­ye'de son yıl­lar­da fın­dık­ta ser­best pi­ya­sa po­li­ti­ka­sı­nın iz­len­me­siy­le, pi­ya­sa­nın ya­ban­cı te­kel­le­rin eli­ne bı­ra­kıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, şöy­le de­vam et­ti:

"Dün­ya­da hiç­bir ül­ke yok­tur ki bu ka­dar kıy­met­li, bu ka­dar dün­ya­da üre­tim­de ve ih­ra­cat­ta te­kel ol­du­ğu bir ürü­nü ser­best pi­ya­sa al­tın­da ken­di ha­li­ne bı­rak­sın. Böy­le bir ül­ke yok. ABD ba­dem­de dün­ya­da ney­se, Tür­ki­ye de fın­dık­ta odur. ABD bu­nu yap­mı­yor. Tür­ki­ye'de ise fın­dık­ta pi­ya­sa ken­di ken­di­ne oluş­sun ha­va­sı var. Bu­ra­da­ki amaç, dün­ya­da­ki te­kel­ler Tür­ki­ye'de­ki fın­dık­ta is­te­dik­le­ri gi­bi oy­na­sın. Bu­nun en so­mut ör­ne­ği Ol­tan Gı­da'nın, İtal­yan Fer­re­ro'ya sa­tıl­ma­sı. Fın­dık sek­tö­rü bu­gün ya­ban­cı te­kel­le­rin eli­ne bı­ra­kı­lı­yor. Bu­nu bu yıl çok da­ha net gö­rü­yo­ruz. Bu doğ­ru bir şey de­ğil."

Dün­ya­da fın­dık pi­ya­sa­sı­nın mut­la­ka en bü­yük üre­ti­ci ve ih­ra­cat­çı du­ru­mun­da­ki Tür­ki­ye ta­ra­fın­dan kon­trol edil­me­si ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çi­zen Bay­rak­tar, "Bir ke­re dün­ya­da te­kel­si­niz. Hem ti­ca­re­tin hem üre­ti­min bü­yük kıs­mı si­zin eli­niz­de ve bu me­se­le­yi ken­di ha­li­ne bı­ra­ka­cak­sı­nız. Bu doğ­ru bir şey de­ğil. Bu ka­dar cid­di üre­tim ve ti­ca­re­ti­ni yap­tı­ğı­nız bir ürün­de mut­la­ka pi­ya­sa­yı si­zin kon­trol et­me­niz la­zım" de­di.