Fındıkta ‘Mayıs Böceği’ Uyarısı

Fındıkta ‘Mayıs Böceği’ Uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, halk arasında ‘manas’ ve ‘kadı lokması’ olarak tanımlanan ve fındık ağacına zarar veren ‘mayıs böceği’ ile mücadele zamanının başladığını açıkladı.

- Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, halk arasında ‘manas’ ve ‘kadı lokması’ olarak tanımlanan ve fındık ağacına zarar veren ‘mayıs böceği’ ile mücadele zamanının başladığını açıkladı.

Eylül ayı başından ekim ayı ortalarına kadar olan sürenin Mayıs Böceği ile mücadele zamanı olduğu belirtilen açıklamada, fındık kök bölgelerinde yuvalanan zararlının zaman içerisinde fındık ağacının kurumasına sebep olacağına dikkat çekildi.

Açıklama da şu bilgi ve uyarılara yer verildi: “Erginleri yaprak ve çiçek üzerinde beslenerek zarar yapar. Mayıs böceği esas zararını larvaları vasıtasıyla fındığın kök bölgesinde yapmaktadır. Mayıs böceği larvaları fındık bitkisinin 1 cm çapına kadar olan köklerini kolayca kopararak saçak kökleri tahrip eder. Daha sonra ise oluşan cılız sürgünler yaz sıcaklarından dolayı kurur. Beslenmenin aşırı olduğu ocaklarda zamanla tam kurumalar gerçekleşebilmektedir. Zararını tüm fındıklarda yaygın olarak gösterir. Ancak yoğunlukları lokal alanlarda mücadeleyi gerektirecek boyuttadır.”

EYLÜL-EKİM TAM ZAMANI

Mayıs böceği ile mücadelede kültürel önlemler alınması gerektiği kaydedilen açıklamada, erginleri görüldükleri zaman veya bahçe işlemesi sırasında larvaların toplanarak imha edilebileceği belirtilerek, şöyle denildi: “Fındık bahçelerinde kullanılan hayvan gübresi ve zuruf artıklarıyla zararlının bulaştırılmamasına özen gösterilmelidir. Kültürel önlemlere rağmen Mayıs böceği zararı tespit edilirse ve yoğunluk artarsa kimyasal mücadeleye başvurulmalıdır. Kimyasal mücadeleye karar vermek için sürvey metodu ile yoğunluk tespiti yapılarak mücadeleye karar verilir. Eğer 1 metrekare de 3 veya daha fazla mayıs böceği larvası varsa kimyasal mücadele yapılır. Kimyasal mücadele sonbahar yağmurlarından sonra hava sıcaklığı henüz müsaitken ve mayıs böceği larvaları toprak yüzeyine yakınken yapılmalıdır. Eylül başından ekim ayı ortalarına kadar olan sürede ilaçlama yapılırsa kimyasal mücadele de başarı sağlanır. Bu dönemde iklimin yanı sıra toprakta mücadeleye uygun dönemdedir.”