Fransa'da Almanca tartışması

Fransa'da Almanca tartışması
Güncelleme:

Fransa'daki yeni müfredatta Almanca ders saatleri düşürüldü, Almanya kızdı.

Fransa’da Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem’in sunduğu yeni eğitim reform paketi, Paris-Berlin hattında ilişkilerin gerilmesine yol açtı. Belkacem’in ortaokul ve lise seviyelerindeki öğrencilerin başarı seviyelerini yükseltmek amacıyla hazırlattığı reform paketi, ikinci yabancı dil eğitimlerinde bundan böyle 12 yaşından itibaren başlamalarını öngörüyor. Öğrencileri ikinci yabancı dile yönlendirilmeleri için, uzun yıllardır müfredatta bulunan Almanca derslerinin saatlerinin düşürüleceği belirtliyor. Fransa ve Almanya, 1963’te imzaladıkları anlaşmayla, halklarının kaynaşmasını teşvik amacıyla karşılıklı Fransızca ve Almanca derslerini müfredatlarına eklemişti.

Çocukların ikinci yabancı dil olarak genellikle İngilizce’yi tercih ettiği, üçüncü alternatif olarak da Almanca’dan daha kolay öğrenilen İspanyolca’ya yöneldikleri vurgulanıyor.

Elçi ziyareti

Almanya’nın Fransa Büyükelçisi Suzanne Wasum-Rainer, Berlin’in konuyla ilgili endişelerini iletmek için pazartesi günü Bakan Belkacem’le bir araya geldi. Meclisteki Fransız-Alman Grubu’nun üyesi 59 milletvekili de, ortak kaleme aldıkları mektupla Belkacem’e yeni eğitim paketinden duydukları endişeyi dile getirdi.

Öğretmenler karşı

Eğitim Bakanlığı’nın gelecek yıl Eylül ayında yürürlüğe girmesi beklenen reform paketi, Fransa’daki Almanca öğretmenlerinin tepkisini çekti. Öğretmenler geçtiğimiz günlerde başkent Paris’te protesto gösterisi düzenledi.