Gaziler Günü Kutlandı

Gaziler Günü Kutlandı

Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, TBMM tarafından 19 Eylül 1921 günü, 153 sayılı kanun ile Mareşallık rütbesi ve Gazilik unvanın verilmesinin 93. yıldönümü nedeniyle kutlanan Gaziler Günü, Nevşehir

- Sakarya Meydan Muharebesinin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, TBMM tarafından 19 Eylül 1921 günü, 153 sayılı kanun ile Mareşallık rütbesi ve Gazilik unvanın verilmesinin 93. yıldönümü nedeniyle kutlanan Gaziler Günü, Nevşehir’de düzenlenen bir törenle kutlandı.

Nevşehir Şehitlik Parkı’nda gerçekleştirilen kutlamalara Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri; Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk,Ebubekir Gizligider,

Nevşehir İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Filiz Kılıç ve Nevşehir Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile şehit yakınları ve gaziler katıldı.

Nevşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Atatürk ve silah arkadaşları ile bu vatan uğrunda şehit düşenlerin manevi huzurunda 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi.

Törende daha sonra Şehitlik Parkı’nda bulunan Atatürk Anıtına Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Nevşehir İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Dernek Başkanı Ramazan Çiftçi çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.

Törenin açılışında konuşan Nevşehir Vatan Şehitleri ve Gazileri Dernek Başkanı Ramazan Çiftçi, Gaziler Gününün gaziler açısından bir şeref günü niteliğinde olduğunu dile getirerek şöyle konuştu; “ 19 Eylül Gaziler Günü, savaş meydanlarında canını ortaya koyarak, aziz milletine ve vatanına hizmet eden gazilerin şeref günüdür. Diğer bir anlatımla da 19 Eylül Gaziler Günü, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsında Türk kahramanlığının taçlandığı bir gündür. “dedi.

Dünya Savaşı ve sonrasında emperyalist devletlerin Anadolu’yu dört bir yandan işgal ederek, bin yıllık Türk varlığını sona erdirme yönündeki istekleri karşısında bu vatanın evlatlarının Çanakkale, Kafkasya, Filistin, Galiçya ve Gazze gibi cephelerde kahramanca savaşarak düşmana bu fırsatı hiçbir zaman vermediklerini aktaran Çiftçi; “ Türk’ün çelik iradesi ve direnci karşısında başarılı olamayan ve emellerine ulaşamayan İtilaf devletleri bu kez Anadolu’yu istila etme gayesi ile Anadolu’nun dört bir yanını istila etmeye başladılar. Bu ilerleyiş Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından durdurulmuştur. Son olarak kazanılan Sakarya Meydan Muharebesi Türk Milleti için bu günün hür ve bağımsız Türk Devletinin yolunu açmıştır. “dedi.

Gazilerin Gazi Mustafa Kemal’in yaşayan birer temsilcisi olduklarına vurgu yapan Çiftçi; “Gaziler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarıdır. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla Türk Milletinin azmini ,gücünü ve kudreti ortaya bir kez daha sergilenmiştir. Şanlı tarihimizin zaferleri ve bu zaferlerin kahramanları hiçbir zaman unutulmamalıdır ”şeklinde konuştu.

Öğrencilerin gün ile ilgili şiirler okumasından sonra konuşan Jandarma Yüzbaşı Savaş Günsevdi’ de Milli mücadele sonrasında kazanılan büyük zaferin mimarı, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e Sakarya Muharebesinin kazanılmasının ardından 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM’inin 79. Birleşiminde alınan karar ve 153 sayılı kanun ile Mareşallık ve Gazilik unvanının verildiğini belirtti.

Şehitlik şerbetini içemeyen vatan evlatlarının hak ettikleri gazilik unvanının tüm gaziler tarafından büyük bir onur ve gurur ile taşındığını dile getiren Günsevdi; “Şehit nurlanmış, gazi ile onurlanmış askerdir. Gazilik Türk vatan severliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise, bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu önder Atatürk de Gazi unvanı ile anılmaktan büyük gurur ve onur duyduğunu her yerde ifade etmiştir. Milli Bağımsızlığımızı, vatanın millet ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek amacıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükranlarımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak, onlara saygılı olmak, milletimizin tarihine ve mazisine bağlığının ifadesidir” dedi.

Nevşehir’de Gaziler Günü kutlaması, şehit yakınları ile gazilerin onuruna verilen yemekle sona erdi.