Gazi'nin protezine haciz geldi !

Gazi'nin protezine haciz geldi !

İstanbul'da NATO tatbikatında mayına basan ve sağ kol ve ayağı ile gözünü kaybeden Gazi'ye haciz geldi.

İstanbul’da 1987 yılında askerliğini yaparken, NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve ayağı ile sol gözünü kaybeden Konyalı Mustafa Azgın’ın aldığı biyonik kol protezin parası, vazife malulü olduğu ’terör gazisi olmadığı’ gerekçesiylle SGK tarafından geri istendi. Gazi Azgın parayı geri ödemeyince, faiziyle birlikte 94 bin lira için haciz işlemi başlatıldı. Mustafa Azgın ve aynı durumdaki gazilerin durumu basına yansıyınca, protez alabilmeleri ve haciz işlemlerinin durdurulması için genelgede değişiklik yapıldı. Ancak Mustafa Azgın, bozulan biyonik kol protezini değiştirmek isteyince, bu kez de yardıma muhtaçlık şartı arandı. Yüzde 86 engelli raporu olduğunu belirten Gazi Azgın, ”Bu halimle bir kişinin yardımına muhtaç değilmişim. Yüzde 90 oranında heyet raporu almam gerekiyormuş” dedi.

Konya’da oturan 48 yaşındaki Mustafa Azgın, 1987 yılında İstanbul’da askerliğini yaparken düzenlenen NATO tatbikatı sırasında mayının patlaması sonucu sağ kol ve ayağı ile sol gözünü kaybetti. Vazife malulü gazi olan Azgın, daha önce normal protez kullandı. 2009 yılında, ’vazife malulü gazilerin de terör gazilerinin yararlanabileceği haklardan yararlanma’ imkanı doğdu.

PARASI GERİ İSTENDİ

Bunun üzerine Mustafa Azgın, daha rahat hareket kabiliyetini sağlamak için SGK aracılığıyla biyonik kol protezi aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, 2011 yılında protez kol ve bacak ödemeleriyle ilgili yaptığı incelemelerinde, vazife malulü gazileri, terör gazisi statüsünde olmadığını, malulen emekli sayıldıkları kararını verip, başta Gazi Azgın olmak üzere tüm aynı statüdeki vazife malulü gazilerinden, protez için ödenen parayı geri istedi. Gazi Azgın’dan da faiziyle birlikte 94 bin lira istendi.

GENELGE DEĞİŞTİ

Başta Gazi Azgın olmak üzere aynı durumdaki diğer gazilerin bu durumu 2012 yılı Şubat ayında basına yansıdı. Bunun üzerine SGK, vazife malulü gazilerin genelgesinde değişiklik yaptı. Terör gazisi kapsamına girmese dahi ’başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak derecede malul olan vazife ve harp malullerinin, sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin bedelleri herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin Kurumca karşılanır’ şeklinde genelgeyi değiştirdi.

İCRA TAKİBİ BAŞLADI

Gazi Mustafa Azgın ve aynı durumdaki diğer gaziler, SGK’nın protezler için istediği paraları geri ödemedi. SGK’da 2013 yılının Şubat ayında protezler için ödediği paraları geri tahsil etmek için icra takibi başlattı. Gaziler hakkında başlatılan icra takibi de yine basında yer alınca, bu kez SGK genelgeye bir madde eklenerek aynı sorunları yaşayan Konya’da 3 gazi ve Türkiye genelindeki onlarca Gazi hakkında başlattığı icra takibini durdurdu.

BU KEZ DE ’YARDIMA MUHTAÇ ŞARTI’

Yaşanan bu süreci ardından gaziler rahat bir nefes alırken, Mustafa Azgın eşini hastaneye götürdüğü sırada merdivenlerden düşerek bozulan biyonik protez kolunun yerine yenisini almak istedi. Ancak bu kez de karşısına ’yardıma muhtaç’ şartı çıktı. Başkasının yardımı ve desteği olmaksızın yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak malul olduğu ispatlayan sağlık kurulu raporu istendi.

’YARDIMA MUHTAÇ DEĞİLMİŞİM’

Bir kolu, bir gözü ve bir ayağı olmayan Azgın, biyonik kol protezi alabilmek için bir kişinin bakımına muhtaç şartı arandığına dikkat çekerek şunları söyledi: ”Bir elim, bir ayağım ve bir gözüm yok. Hastaneden yüzde 86 oranında sağlık kurulu raporu verildi. Bu halimle bir kişinin yardımına muhtaç değilmişim. Yüzde 90 oranında heyet raporu almam gerekiyormuş. Ancak yatalak olanlar bu raporu alabilirler. Yatalak bir insanın da zaten proteze ihtiyacı olmaz. Bu sorunlar her zaman karşımıza çıkıyor.”

BİYONİK PROTEZ 70 BİN LİRA

Şu an yaklaşık bin 500 liraya normal bir protez hakkının olduğunu, ancak bu protezle hareket kabiliyetinin kısıtlandığını belirten Azgın, ”Biyonik kol protezi 60- 70 bin lira arası. Ama bu raporumuz olmadığı için devlet tarafından bize verilen protez parası bin 500 lira. Bu rakama taktırdığımız protezin de kullanma imkanı kısıtlı” dedi.

’BAKIMA MUHTAÇ’ ŞARTI KALDIRILSA SORUN ÇÖZÜLÜR

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimler Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Işık, terör gazisi kapsamına giren gazilerin ortez- protez sorunu bulunmadığını, vazife malulü gazilerin sorunlarla karşılaştığını dikkat çekti. Vazife malullerinin de vatani görevini yaparken gazi olduğunu hatırlatan Işık, genelde ’bakıma muhtaçlık şartı aranmaksızın’ ifadesi kullanılsa, bu sorunun çözüleceğini kaydetti.

1993 yılında Gaziantep’de vatani görevini yaparken, cinnet geçiren asker arkadaşının tüfeğiyle ateş açması sonucu sağ bacağını kaybeden ve aldığı biyonik protez nedeniyle daha önce Mustafa Azgın gibi haciz şoku yaşayan Hasan Ata da aynı endişeyi duyduğunu söyledi. Hasan Ata, "Biz zaten protezlerimizi çıkardığımız zaman kendi ihtiyaçlarımızı karşılayamayız. Böyle bir durumda ne yürüyebilirim, ne arabaya binebilirim ve evime gidebilirim. ’Bakıma muhtaç’ şartı kalkarsa problemlerimiz çözülür” diye konuştu.