Geçen Yıl Keşfedilen Su Altı Cenneti Dalış Turizmine Açılıyor

Geçen Yıl Keşfedilen Su Altı Cenneti Dalış Turizmine Açılıyor

Eskişehir Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi’nin (ESGAM) Sakaryabaşı Projesi ile Eskişehir’de geçen yıl keşfedilen su altı cenneti, 4 Mayıs tarihinde yapılacak lansmandan sonra dalış turizmine açılacak.

- Eskişehir Sualtı Görüntüleme ve Araştırma Merkezi’nin (ESGAM) Sakaryabaşı Projesi ile Eskişehir’de geçen yıl keşfedilen su altı cenneti, 4 Mayıs tarihinde yapılacak lansmandan sonra dalış turizmine açılacak.

ESGAM’ın Sakaryabaşı Projesi, 2013 yılında ESGAM'ın proje yöneticisi 3 yıldız dalış eğitmeni Varol Altunan ile ESGAM’ın kurucusu ve su altı fotoğraf sanatçısı Erkan Balk’ın girişimleriyle başlatıldı. Yapılan çalışmalar sonrasında su altı cennetinin dalış turizmine açılmasına karar verildi.

Dünyanın ilgisini çeken proje hakkında bilgi veren ESGAM Genel Koordinatörü Erkan Balk, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı yetkilileri ve Çifteler Belediyesi’nin katkıları ile projede önemli yol katettiklerini belirtti. Projenin 2013 yılında keşif dalışları ile başlatıldığını aktaran Balk, “İlk başlarda Sakaryabaşı havzasını dalış yapılabilirlik yönünden inceledik. 2013 yılında Sakaryabaşı’nda başlattığımız projede söz konusu keşfimiz derinleştikçe ilginç bulgularla karşılaştık. Geçtiğimiz günlerde daha önce gün yüzüne çıkmamış, su altından girilerek hava boşluğuna çıktığımızda Pamukkale’deki travertene benzeyen sarkıtlarla karşılaştık” dedi.

Keşiflerinin su altı dünyası için çok önemli olduğunu ifade eden Balk, su altında tespit ettikleri canlılar ve galeriler hakkında da bilgi vererek, “Suyun altında karides, tatlı su çuprası, kumcu balığı, istilacı İsrail yayını, sazan, yılan balığı, su kaplumbağası, yayın balığı gibi canlılar var. Bazı kaynaklardan ölü salyangoz balıklarının kaynadığını gözlemledik. Yağmur ormanlarını andıran alanı ise Sakaryabaşı’nın ilk çıkışından 100 metre ilerde Karaburgu Gözesi’nde gözlemledik. Pamukkale’deki travertene benzeyen sarkıtlar, Blue Hole’nin minyatürüne benzeyen Mavi Delik de bizi hayrete düşürdü. Suyun kaynağının çıkış görüntüsü de insanı büyülüyor. Suyun sıcaklığı da yaz kış 22 dereceyi buluyor. Su altında enstrüman çalan modellerle yaptığımız sanatsal çalışma alışılmışın dışında bir çalışma oldu” ifadelerini kullandı.

4 Mayıs tarihindeki lansmanda düzenlenecek sergi hakkında da açıklamalarda bulunan Balık, “2003 yılından bu yana Türkiye’nin önemli su altı fotoğraf sanatçılarının katkı ve destekleri ile hazırlanan 'Sakaryabaşı’na Işık Tutanlar' fotoğraf sergisi EFSAD ve ESGAM iş birliği ile yapılacaktır” dedi.

Uzun soluklu yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren 3 yıldız dalış eğitmeni Varol Altunan ise, “Yaklaşık iki yılda 200’e yakın dalış sonucunda keşfedilen gizli cennetin görüntüleri, su üstüne çıkarılması ile Türkiye ve dünyada büyük ilgi gördü. Özellikle Karaburgu bölgesinde keşfedilen 8 metrelik küçük mavi delik, içerisindeki balık türleri ve görsel bitki örtüsü ile adeta bir şölene dönüşüyor” açıklamasını yaptı.