Gençlerin 3′te biri ne çalışıyor ne okuyor

Gençlerin 3′te biri ne çalışıyor ne okuyor

CHP'nin ekonomi raporuna göre Türkiye'de kadın ve genç işsizliği alarm veriyor.

CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığı’nın Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırladığı 90. Ekonomik Görünüm Raporu’nda 2014 Ocak ayı işsizlik rakamları değerlendirildi. TÜİK verilerine göre 2013 yılının Ocak ayında 2 milyon 890 bin olan işsiz sayısının bu yılın aynı ayında 2 milyon 841 bine gerilediğinin belirtildiği raporda, iş aramayan ancak iş bulsam çalışırım diyen “ümidini kaybetmiş işsizlerle” birlikte gerçek işsiz sayısının ise son 1 yılda 220 bin kişi azalarak 4 milyon 924 bine düştüğü ifade edildi.

TÜİK VERİLERİNDE SORU İŞARETLERİ

Raporda, işsizliğin gerilemesinin sevindirici olduğu fakat verilerde açıklanmaya muhtaç önemli noktaların da bulunduğu kaydedildi. CHP’nin raporuna göre ekonomik büyüme giderek yavaşlarken, veriler, iş bulma ümidini kaybedenlerin sayısında ‘rekor’ bir azalış olduğunu gösteriyor.

2014 yılı için uluslararası kuruluşların yaptığı tahminlere göre yüzde 2-2,5 bandında büyümesi beklenen Türkiye, son 3 yılda yüzde 5′lik ‘potansiyel büyüme hızının’ oldukça altında seyrediyor. Buna karşın büyümenin zayıfladığı bu dönemde ‘iş bulma ümidini kaybedenlerin’ sayısında artış olması beklenirken, 222 bin kişilik anormal bir azalış görülüyor. Bu azalış mevcut seriler içinde bir rekor. Ortalama büyüme hızının yüzde 9′larda olduğu 2010-2011 yıllarında bile iş bulma ümidi olmayanların sayısında bu büyüklükte bir gerileme olmamıştı.

BEKLENTİ KÖTÜLEŞİRKEN RAKAMLAR İYİLEŞTİ

Diğer taraftan Merkez Bankası’nın yayımladığı verilere göre reel kesimdeki şirketlerin gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri 2013′ün ikinci yarısından beri sürekli geriliyor. Buna karşın TÜİK’in işsizlik verileri, sanayi sektöründe toplam istihdam 2013′ün son üç ayından başlayarak artış eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Dolayısıyla, istihdam beklentilerini yansıtan endekslerle gerçekleşen istihdam rakamları arasında ciddi bir uyumsuzluk var. İnşaat sektöründeki mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise tek ayda 103 bin kişilik rekor bir artış görülüyor. Konut kredilerinde faiz oranlarının arttığı bir dönemde inşaat sektörü istihdamındaki bu artışın önümüzdeki aylarda sürmesi zor görünüyor.

Gençlerin 3′te biri ne çalışıyor ne okuyor!

CHP’nin ekonomi raporunda genç işsizliği ve kadınların çalışma hayatında kendine yer bulamaması sorunları üzerinde de ayrıntılı olarak duruldu. TÜİK verilerine göre 2014 yılı Ocak ayında genç işsiz sayısı 822 bin olurken, gençlerde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Genç işsizliği verileri, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) yayımladığı “Küresel İstihdam Eğilimleri-2014″ raporundaki tespitlerle birlikte değerlendirildiğinde ortaya Türkiye açısından hiç de iç açıcı olmayan bir tablo çıkıyor.

ILO’nun raporunda yer verilen 40 ülke içinde çalışmayan, eğitim veya öğrenim sürecinde olmayan gençlerin genç nüfusa oranının en yüksek olduğu ülke Türkiye. 2011 itibariyle 15-29 yaş grubundaki her 100 gençten 32′si ne eğitimde ne öğrenimde, ne de çalışma yaşamında.

ÇALIŞMA HAYATINDA KADININ ADI YOK

Aynı çalışma, Türkiye’nin sadece gençlerini değil, kadın nüfusunu da ekonomik yaşamın içinde yeterince değerlendiremediğini ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye, bulunduğu bölgede erkek istihdamı ile kadın istihdamı arasındaki makasın en açık olduğu ülke. 2012 itibariyle Türkiye’de erkeklerin istihdam oranı yüzde 65 iken kadınların istihdam oranı yüzde 26,3. Türkiye erkek ve kadın istihdamı arasındaki 38,7 puanlık farkla Merkez ve Güneydoğu Avrupa’da birinci.

KRİZDEKİ ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRIP BAŞARI HİKAYESİ YAZIYORLAR

Raporda, AK Parti’nin işsizlikteki bu tabloya rağmen Türkiye’yi içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerle değil, küresel krizin merkezinde yer alan ve işsizlik oranı tavan yapmış ülkelerle karşılaştırarak başarı hikayeleri yazdığına dikkat çekilerek, “ILO’nun bizim gibi gelişen ekonomiler için özetlediği işsizlik rakamları ortada bir başarı olmadığı gibi Türkiye’nin içinde bulunduğu ligde en yüksek işsizlik oranına sahip ülke olduğunu gösteriyor. ILO rakamlarına göre G-20′nin yükselen ekonomilerinde işsizlik oranı yüzde 5 civarındayken Türkiye’deki işsizlik oranı bunun neredeyse iki katı.” denildi.

TÜRKİYE İÇİN ZAMAN TÜKENİYOR

Raporda, rakamların Türkiye’nin sahip olduğu demografik fırsat penceresini iyi değerlendiremediğini ortaya koyduğu vurgulanarak, “Bu pencerenin önümüzdeki 20 yılda kapanacağı dikkate alındığında, Türkiye için zaman hızla tükeniyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Vatandaşlar düşük ücrete mahkum olmadan işsizlik sorununu çözmek ve orta gelir tuzağından çıkıp kişi başına geliri 20 bin dolara taşımak için özellikle kadın ve gençlerin çalışma yaşamına katılımının sağlanması gerektiğinin kaydedildiği raporda, işgücünün verimliliğini artıracak reformların gerçekleştirilmesinin de bir zorunluluk olduğu belirtildi.