Genelkurmay IŞİD-Türk askeri görüntülerini doğruladı

Genelkurmay IŞİD-Türk askeri görüntülerini doğruladı

Genelkurmay sınırda IŞİD-Türk askeri görüntülerini doğruladı

Genelkurmay Başkanlığı, 22 Ekim’de çekildiği belirtilen Türkiye sınırında askerler ile IŞİD militanlarının yer aldığı görüntülere ilişkin açıklama yaptı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “İddialar tamamen gerçek dışı olup Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini karalamaya matuftur” denildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1.   28 ve 29 Ekim 2014 tarihli bazı gazetelerde “İşte Kanıtı: Ankara – IŞİD İlişkisi Görüntülendi” ve “Bu görüntüler Uluslararası Savaş Mahkemesine götürür” başlıkları ile haberler yayımlanmıştır.

2.   Söz konusu haberler ile ilgili olarak yapılan incelemede; resmin çekildiği bölgenin, 3’üncü Hudut Alay Komutanlığı (Suruç / Şanlıurfa) Karaca Hudut Karakolu sorumluluk bölgesinde bulunan bir nöbet yeri olduğu, resimde görülen Kobra aracı ve askerî personelin, bu nöbet yerinde görev yapan ve devriye görevi icra eden unsurlarımız olduğu, ancak;

a.  Sınır hattı olan demiryolunu geçerken hudut nöbetçilerimiz tarafından iki kişinin görüldüğü,
b.  Bölgeye iki adet Devriye Timi sevk edildiği,
c.  Bölgeye ulaşan Devriye Timleri tarafından mayınlı sahayı terketmeleri konusunda ikaz edildikleri ve ikaza uymamaları halinde ateş açılacağının kendilerine bildirildiği,
ç.  Bunun üzerine şahısların “Hududu tel örgü olarak bildiklerini” ifade ederek Suriye topraklarına geri döndükleri tespit edilmiştir.

3.   Sonuç olarak, bazı basın yayın organlarında yer alan iddialar tamamen gerçek dışı olup Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini karalamaya matuftur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İşte o şok görüntüler:

Genelkurmay IŞİD-Türk askeri görüntülerini doğruladı - Resim : 1

CHP: İzaha muhtaç açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Genelkurmay Başkanlığının “Ankara-IŞİD ilişkisi” başlığı ile medyaya yansıyan fotoğraflara ilişkin açıklamasına, “İzaha muhtaç bir yanıt verilmiştir” dedi.

Tanrıkulu açıklamasında Genelkurmay Başkanlığı tarafından 29 Ekim’de yapılan açıklamayı değerlendirerek şöyle dedi:

“Türkiye-Suriye sınırında 22 Ekim 20014 tarihinde çekildiği ifade edilen ve İMC Televizyonu tarafından yayınlanan görüntülere göre Suriye tarafında bulunan bazı IŞİD teröristleri sınırda görev yapan Türk askerleri buluşup konuşmuş ve daha sonra selamlaşarak ayrılmışlardır. Söz konusu görüntülerin izahı için Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ilettiğimiz yazılı soru önergemize Genelkurmay Başkanlığı tarafından 29 Ekim tarihinde, izaha muhtaç bir yanıt verilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu açıklamasının önceki uygulamalarla uzaktan yakından bir ilgisi olmadığı bilinmektedir.”

Genelkurmay Başkanlığı’nın söz konusu açıklamasında yer alan “iddialar tamamen gerçek dışı olup Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini karalamaya yöneliktir” cümlesinin “kabul edilemez” olduğunu belirten Tanrıkulu, “Eğer devleti veya Silahlı Kuvvetleri karalayacak bir şey varsa, o da Ortadoğu’da vahşet uygulayan bir örgütle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup askerlerin aynı fotoğraf karesinde yer almalarıdır” dedi.

Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

Görüntülerde sınırdaki iki kişinin ellerinde silah olduğu açıkça görülüyor. Objektif bir gözle bakıldığında da bu kişilerin IŞİD vahşet örgütünün militanı oldukları izlenimi çıkıyor. Neden Genelkurmay açıklamasında bu silahlardan hiç bahsedilmiyor?

Genelkurmay açıklamasından, bu kişilerin Türkiye sınırları içinde oldukları, bu nedenle Türk askerlerinin kendilerini sınır dışına çıkmak için uyardıkları ifade ediliyor. Militanların Türkiye sınırı içinde oldukları kabul edildiği halde, neden silahlı bu iki kişi hakkında yasal işlem yapılmadı?

Genelkurmay daha önce yaptığı açıklamalarda, ‘terör örgütü’ olarak bahsederek, PYD'nin sınırı geçen üyeleri hakkında yasal işlem yapıldığını bildirmişti. Neden bu seferki açıklamada IŞİD'den terör örgütü olarak bahsedilmiyor?

Genelkurmay açıklamasında, askerlerin mayınlı bölgedeki iki kişiyi uyardıkları ifade ediliyor. Dolayısıyla askerler ile o kişiler arasında diyalog geçtiği kabul ediliyor. Bu diyaloğu gerçekleştiren TSK personeli kimdir? Bu personel, IŞİD terör örgütü üyeleri ile hangi dili konuşmaktadır? Ya da IŞİD terör örgütü üyeleri Türkçe mi biliyorlardı?