''Gerekirse müdahale yapılır''

''Gerekirse müdahale yapılır''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, canlı yayında ''Sınırda gerekirse müdahaleler yapılır'' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber’de konuk olduğu canlı yayında çok önemli açıklamalar yaptı. ''Bize karşı tehditler her gün artıyor'' diyen Çavuşoğlu, ''Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. Gerekirse müdahaleler yapılır'' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, şunları söyledi:

TEDBİR ALMAK GEREKİYOR

Bize karşı tehditler her gün artıyor. Bizim şu an tek taraflı müdahalemiz, Türkiye'yi hiçbir zaman maceraya atmadık. Çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafında oluyor. Orada yaşayan insanların da yaşamını tehlikeye atıyor, bize karşı da tehditler artıyor.

MGK'da da Güvenlik Toplantısı'nda da, MGK'da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Başbakanımızın başkanlığında toplantımızı yaptık.

Gelinen noktada, bunlara yönelik tedbir almak gerekiyor. Tehdidin boyutu değiştikçe, tezkerelerimiz var biliyorsunuz. Tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete.

GEREKİRSE MÜDAHALELER YAPILIR

Ve BM Güvenlik Konseyi kararları var. Bu çerçevede bize yönelik tehdide karşı ne yapabiliriz, her an hazırlıklı olmalıyız.

Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. PKK'ya yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. Gerekirse müdahaleler yapılır.

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda koridor da yapabilirdik. Biz sınırımıza yakın bir yere taşıdık ve şu anda orada. Biz dolayısıyla biz gerekçe aramaya da gerek yoktu, yapabilirdik.

TEDBİRLERİ ALMAZSAK İSTİKRARI RİSKE ATMIŞ OLURUZ

Kendimize yönelik tehditlere karşı tedbirleri alamazsak istikrarı riske atmış olabiliriz.

Bugüne kadar çok şükür Türkiye'nin güvenliği korundu. Ama arazideki durum giderek karmaşık hale geliyor. Bunun oluşturacağı riskleri de görmek, neler yapılabileceğini gözden geçirmek bizim en doğal hakkımızdır.

İÇERİDEN TEHDİT GELİYORSA ORAYA DA MÜDAHALE YAPILIR

İçerden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler.. Gerekli tedbirlerimiz var.

Biz tabi risklerin arttığını görüyoruz. Bize yönelik tehdit oluştuğu zaman buna gerekli cevabı vermemiz lazım.

MİSLİYLE KARŞILIĞINI VERİYORUZ

Bize gelen top atışı olduğu zaman misliyle karşılığını veriyoruz.

Eğer bize yönelik tehdit oluştuğu zaman içerde müdahale etmek gerekiyorsa, yok etmek gerekiyorsa bunu yapmak askerimizin de görevi.

Ama durup dururken biz şöyle olursa gireriz, böyle olursa gireriz, bunu gündemin üstünde tutmak da doğru değil.

Gerekli olduğu zaman, hangi şartlarda olabileceği zaten görüşülüyor, kararlarımızda yetkilerimiz de var. Sık sık toplanıyoruz. Acil bir durum olursa, gerekli tedbirleri alırız.

Bazı gazetelerde şu haberler, bu haberler çıktı diye başka yerlere götürmenin manası yok. Ateş çemberi içindeki bir ülke olarak, riskleri analiz etmek değerlendirmek ve ne yapılacağının kararını şimdiden almak bizim en doğal görevimiz.

NETİCEDE PYD BÖLÜCÜ BİR ÖRGÜT

PYD'den bize yönelik bir şey yok. Ama neticede bölücü bir örgüt, PYD'nin içinde ne var PKK. Silah bıraktı mı? Bırakmadı. Bize müzahir mi? Hayır değil.

BAŞKONSOLOSLUK PERSONELİNİ BIRAKMASALARDI OPERASYON YAPACAKTIK

Aynı şekilde DAEŞ bizim başkonsolosluğumuzun mensuplarını 102 gün rehin tuttu. Bırakmasalardı operasyon yapacaktık. Yapamaz mıyız, yaparız. Ben kendi personelimi kurtarmak zorundayım. Bırakmasalardı operasyonu da yapacaktık. Ama son günde bırakmak durumunda kaldılar.

DAEŞ'ten de başka terör örgütlerinden de olabilir. Daha önce Nevşehir bölgesinde güvenlik güçlerimize saldırmadılar mı? Burada bir kargaşa varsa, biz bu terör ortamında gerekli tedbirleri alırız.

TÜRKİYE'Yİ KARALAMAYA ÇALIŞACAKLAR

PYD-PKK bize müzahir mi? Hayır. PKK silah bırakmadı. En son DAEŞ PYD'ye Kobani'ye saldırdığı zaman kime iftira attılar? Türkiye'ye. İyi niyetli bakan insan olsalar bu iftirayı atarlar mı? Türkiye'yi karalamaya çalışacaklar. Biz de tebdirli olmak durumundayız.

O Kobani'de mesela, 200 bin kardeşimizi aldık biz. Kobani'de peşmergenin oraya gelmesine yardımcı olduk mu? Olduk. Özgür Suriye Ordusu'nun gelmesinde kim yetkili oldu? Türkiye oldu. Üçte biri döndü, gerisi Türkiye'de. Canlı hayvanlarının beslenmesini dahi biz sağlıyoruz. Biz art niyetli olsak bunları yapar mıyız?

En son bize yönelik iftiralarda da bunu gördük.

NASIL PKK'YA YÖNELİK KUZEY IRAK'TA OPERASYON YAPTIYSAK...

Daha önce nasıl PKK'ya yönelik Kuzey Irak'ta operasyon yaptıysak, burada da gerekli adımı atarız diyoruz. Türkiye hazırlık yapıyor diye yorumlanmaya çalışılıyorsa bu doğru değildir. Gazetelerde haritalar çizilir. Ama biz devlet olarak, arazide gördüğümüz gerçekler üzerine tedbirler almak durumundayız.

SORU: ASKERE YETKİ VERİLİP VERİLMEDİĞİ TARTIŞILIYOR
Tabi ki Bakanlar Kurulu kararı, tezkere var. Sivil irade bunu kullanmasını istediği zaman, zaten beraber karar veriyoruz. Zaten toplantılarda da hep beraberiz. Askerimiz de oluyor, MİT de oluyor, ilgili bakanlar da oluyor. Kararı da birlikte verdiğimize göre, uygulayıcılar da bu talimatları yerine getirecek.

GEREKLİ OLDUĞUNDA TABİ YAZILI TALİMAT VERİRİZ

SORU: ASKERİN YAZILI TALİMAT İSTEDİĞİNE DAİR HABERLER VAR
Tezkere, Bakanlar Kurulu yazılı bir talimat değil mi? Gerekli olduğu zaman tabi ki yazılı talimat da veririz.

TEZKERE ZATEN ASKERLERLE BİRLİKTE HAZIRLANIYOR

SORU: ASKER İSTEDİ Mİ
Şu anda herhangi bir talimat konusunda böyle bir şey söz konusu değil ama zaten tezkere çerçevesinde onun ayrıntıları var. Zaten yazılı talimat neler yapılabilir, bu. Burada asker ile hükümet arasında bir kamplaşma var gibi soru soruyorsunuz.

Bu tezkere zaten askerlerle birlikte hazırlanıyor. Bakanlar kurulu askerlerle birlikte hazırlanıyor. Toplantıda da kararlar beraber alınıyor.